Foto: F64

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) viceprezidents Kalervo Kummola uzskata, ka 2021. gada pasaules čempionāts hokejā nenotiks Baltkrievijā, bet vienkāršākais variants būtu to uzņemt Latvijai, sarunā ar Somijas Radio uzsvēra funkcionārs.

Jau ziņots, ka IIHF prezidents Renē Fāzels pirmdien viesojās Baltkrievijā, kur ar Aleksandru Lukašenko apsprieda jautājumus par gaidāmajām hokeja meistarsacīkstēm.

IIHF padomi Fāzels par vizīti informējis otrdienas vakarā. Kummola uzskata, ka padome aizvadījusi labu diskusiju, kā arī organizācija uzņēmusi virzienu, pēc kura čempionāts nenotiks Baltkrievijā. Tā vietā IIHF izskatīs citas opcijas.

"Iespējams, drošākais variants būtu, piemēram, spēles aizvadīt Latvijā," spriež organizācijas viceprezidents.

Jāmin, ka iepriekš jau publiski izskanējuši varianti čempionātu organizēt Dānijai vai Slovākijai, ko apstiprinājis Fāzels.

Kummolam tika arī vaicāts, vai viedoklim par spēļu pārcelšanu piekrīt Fāzels. Jau ziņots, ka IIHF prezidents trešdien Šveices sabiedriskajam medijam pauda nožēlu par apskāvienu ar Lukašenko, bet saglabā ticību čempionāta aizvadīšanai Baltkrievijā un Latvijā.

"Izskatās, ka viņš mazliet ir mainījis domas. Var noprast, ka arī Šveices prese izdara lielu spiedienu uz viņu," par Fāzelu izsakās Kummola.

Somijā nosodošu attieksmi par turnīra organizēšanu un Baltkrievijā pārkāptajām cilvēktiesībām izteikusi ne tikai premjerministre Sanna Marina un ārlietu ministrs Peka Hāvisto, bet arī pats Kummola. Organizācijas viceprezidents neslēpa, ka par Fāzela un Lukašenko apskāvienu spriests arī IIHF sanāksmē, bet pati federācija sagatavojusi Baltkrievijas līderim politisku paziņojumu ar vairākām prasībām, piemēram, par politiski ieslodzītajiem.

"Viņš pats bija mazliet sašutis [par apskāvienu]. Vajadzēja vienoties, ka uz vietas nav preses. Tas tikai norāda, ka arī šajā gadījumā Lukašenko vēlas izplatīt savu propagandu," uzskata Kummola.

Somijas funkcionārs min, ka lēmums par čempionāta rīkošanu nevar tikt pieņemts vēlāk par 27. janvāri, kad IIHF aizvadīs sanāksmi. Pirmais solis organizācijai būšot politiska izvēle, kam gan sekos daudz finansiālu jautājumu, nosaka IIHF viceprezidents.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis jau novembrī norādīja, ka meistarsacīkstes nomāc citas problēmas, kuras neļauj šobrīd viennozīmīgi izteikties par iespēju Latvijai čempionātu uzņemt pilnībā. Šādā gadījumā otrās halles vajadzības varētu pildīt "Elektrum" Olimpiskajā centrā izveidota pagaida hokeja halle.

2021. gada pasaules čempionātu rīko Minska kopā ar Rīgu, bet turnīra izšķirošās fāzes spēles paredzētas tieši Baltkrievijas galvaspilsētā. Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014. gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!