Foto: AP/Scanpix

Latvijas basketbola izlasei 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu turnīrā ir labas izredzes izcīnīt otro vai trešo vietu grupā, uzskata Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Sanantonio "Spurs" latviešu uzbrucējs Dāvis Bertāns.

Vēstīts, ka Latvijas izlase nākamā gada Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D apakšgrupā kopā ar šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, nu jau principiālo pretinieci Beļģiju un Lielbritāniju.

"Domāju, ka stipras komandas ir visās grupās, Turcija un Serbija ir augstākā līmeņa komandas, tāpat arī Krievija. Būs grūti, bet nekas nav neiespējami. Latvijas izlase vairāku gadu garumā ir uzlabojusi savu sniegumu, un, ja tā turpināsim, tad mums ir labas iespējas ieņemt otro vai trešo vietu apakšgrupā," intervijā Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA) stāsta Bertāns.

Latviešu basketbolists nosauc arī tās pozīcijas, kur viņš varētu palīdzēt izlasei. "Varu palīdzēt ar tālmetieniem un savu augumu. Tajā pat laikā varu palīdzēt arī aizsardzībā un izbrīvēt vietu," atklāj Bertāns.

Kā Latvijas izlases trumpi Bertāns min Ņujorkas "Knicks" latviešu zvaigzni Kristapu Porziņģi.

"Ceru, ka viņš spēlēs. Porziņģis viennozīmīgi ir progresējis pēdējā laikā, jo īpaši šajā sezonā viņš ir kļuvis par vienu no "Knicks" līderiem un palīdz komandai uzvarēt," secina Bertāns.

Bertāns šosezon 12 spēlēs vidēji mačā laukumā bijis 11 minūtes, kurās guvis 3,2 punktus un savācis 1,3 atlēkušās bumbas. Savukārt Porziņģis 14 mačos vidēji spēlē laukumā bijis 33 minūtes, kuru laikā guvis 21,0 punktu un savācis 7,3 atlēkušās bumbas.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2017.gadā notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim Stambulā, Helsinkos, Telavivā un Klužā-Napokā.

A apakšgrupā spēlēs Somija, Islande, Francija, Grieķija, Polija un Slovēnija, bet B grupā spēkosies Izraēla, Lietuva, Itālija, Gruzija, Vācija un Ukraina. Savukārt C grupā spēlēs Rumānija, Ungārija, Spānija, Čehija, Horvātija un Melnkalne.

No katras grupas izslēgšanas turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, un "play-off" cīņas no astotdaļfināla fāzes risināsies Stambulā.

2015. gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts un sacensības uzņēma uzreiz četras valstis, kuru vidū bija arī Latvija, bet izšķirošie mači risinājās Francijā. Šis būs otrais turnīrs pēc kārtas, ko uzņems četras valstis.

Latvijas izlase 2017. gadā Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalīsies 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Pērn Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkstes noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001. gada, kad sacensības notika tieši Stambulā, kur arī nākamgad notiks izšķirošie mači.

Pēc 2001. gada Latvija piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Pateicoties sekmēm iepriekšējā finālturnīrā, Latvijai šoreiz nebija jāpiedalās kvalifikācijā. Pēc nākamā Eiropas čempionāta turpmāk finālturnīri tiks aizvadīti vien reizi četros gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!