Foto: AFI

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) oficiāli vērsusies ASV Valsts departamentā, lai iegūtu skaidrojumu, kā valsts prezidenta Donalda Trampa jaunā imigrācijas politika var ietekmēt līgā spēlējošo ārzemju basketbolistu iespējas ceļot.

Jau ziņots, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi. Saskaņā ar šo rīkojumu uz 120 dienām tiek apturēta visa ASV programma bēgļu izmitināšanai.

Tāpat rīkojums paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas, un tieši šī rīkojuma daļa var skart vismaz divus NBA spēlētājus, kā arī vairākus basketbolistus no ASV koledžām.

"Mēs vērsāmies Valsts departamentā, lai iegūtu informāciju un saprastu, kā izmaiņas var skart spēlētājus, kuri ir no rīkojumā iekļautajām valstīm," sacījis NBA runas vīrs Maiks Bass. "NBA ir globāla līga un mēs lepojamies, ka tajā spēlē pasaules labākie basketbolisti no visas pasaules."

Losandželosas "Lakers" uzbrucējs Luols Dengs un Milvoki "Bucks" debitants Tons Meikers ir dzimuši sarakstā iekļautajā Sudānā, kuras pilsoņi šobrīd nevar ieceļot ASV. Tiesa, abiem ir arī citu valstu pilsonības. Dengs ir arī Lielbritānijas pilsonis, bet Meikeram ir arī Austrālijas pilsonība.

"Bucks" piektdien viesos Kanādā aizvadīja spēli pret Toronto "Raptors" komandu, bet pēc tam Meikers bez problēmām atgriezās ASV, taču robežkontrolē viņš uzrādījis Austrālijas pilsoņa pasi.

Šosezon "Lakers" un "Bucks" komandām vairs nav paredzētas spēles Toronto, tāpēc teorētiski abiem minētajiem spēlētājiem līdz aprīļa vidum ASV nav iemeslu atstāt.

Tiesa, problēmas var rasties citiem talantīgiem jauniem spēlētājiem no minētajām valstīm, kuri nonākuši Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) klubu redzeslokā. Tā jau minētā Meikera jaunākais brālis Maturs spēlē Kanādas vidusskolu turnīrā, bet viņu nākamsezon pie sevis labprāt redzētu vairākas NCAA komandas. Tāpat šobrīd vairākos NCAA klubos spēlē basketbolisti no Sudānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!