Foto: F64

2019. gada vasara sagādājusi jaunu pieredzi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas “Mavericks” galvenajam trenerim Rikam Kārlailam, kurš viesojies komandas zvaigžņu Kristapa Porziņģa un slovēņa Lukas Dončiča dzimtajās pilsētās, kā arī var jau iztēloties gaidāmo vienības rokrakstu, intervijā portālam "Delfi" atklāja pats treneris.

Kārlails ciemos Latvijā uzturas jau labu laiku. Vispirms treneris viesojās Liepājā, kur pagājušajā nedēļas nogalē tika aizvadīta Kristapa Porziņģa organizētā nometne jaunajiem Latvijas basketbolistiem.

Tam uzreiz sekojusi “Basketball Without Borders” nometne Rīgā, kuru 2002. un 2003. gados dzimušajiem Eiropas talantiem organizē NBA, Latvijas Basketbola savienība (LBS) un Starptautiskā basketbola federācija (FIBA).

“Nekad nebiju viesojies Slovēnijā un Latvijā. Vienmēr patīkami apmeklēt iepriekš neredzētas vietas. Taču vēl svarīgāk bija pavadīt laiku ar saviem spēlētājiem viņu dzimtajās pilsētās – redzēt no kurienes viņi nāk, kā tur bijis izaugt, kā dzīvo viņu ģimene, kur viņi spēlēja basketbolu. Ļubļanā biju pirms mēneša, Liepājā pavadīju trīs dienas. Tā bija lieliska pieredze,” uz Eiropā pavadīto laiku atskatījās "Mavericks" komandas treneris.

Kārlaila vadītajās komandās līdz šim spēlējusi tikai viena izteikta zvaigzne no Eiropas. Jau karjeru beigušais Vācijas basketbolists Dirks Novickis trenera paspārnē spēlēja no 2008./2009. gada sezonas līdz 2018./2019. gadam, abiem kopā pavadot 11 sezonas un izcīnot vienu NBA čempionu titulu.

“Vācijā pāris reizes apciemoju Dirku [Novicki]. Daru to arī ASV. Pagājušogad devos uz Filadelfiju, lai pavadītu laiku kopā ar Džeilenu Bransonu. Tā tiek veidotas attiecības ar spēlētājiem. Labāk viņus iepazīsti, uzzini vairāk par viņiem, piemēram, kuri cilvēki ir svarīgi viņu dzīvēs. Tas ļauj izveidot savstarpēju uzticēšanos. To ļoti grūti paveikt sezonas laikā NBA. Vienīgais veids ir pavadīt laiku kopā viņu pašu mājvietās,” skaidroja speciālists.

Stāstot par saviem iespaidiem no šīs vasaras, Kārlails lielu uzsvaru lika uz iepazītajiem Porziņģa un Dončiča radiniekiem.

“Esmu ļoti labu iepazinis Lukas mammu, kura viņa dzīvē spēlē svarīgu lomu. Pavadījām laiku kopā ar viņu jau pagājušogad. Viņa ir izcila saimniece, kura mūs izvadāja un parādīja apkārtni. Liepājā iepazinu Kristapa mammu un tēti, redzēju māju, kurā viņš izauga. Mums ir bilde ar viņu un viņa ģimeni zem viņa bērnības pagalma basketbola groza. Šādi var redzēt un kopā piedzīvot vairākas lietas, kuras bijušas svarīgas viņa izaugsmē,” atklāja Kārlails.

Lai gan līgumus ar brīvajiem aģentiem komandas uz nākamo sezonu varēs slēgt vien no 30. jūnija, bet pats Kārlails bijis nodarbināts nometnēs, treneris neslēpa, ka jau ilgi domāts par to, kā topošā “Mavericks” komanda varētu izskatīties laukumā. Latviešu basketbolists tai pievienojās jau 31. janvārī, bet laukumā nevarēja doties gadu iepriekš pārciestā krustenisko saišu savainojuma dēļ.

“Pēdējo sezonas mēnesi Kristaps jau varēja trenēties kopā ar mums. Viņš to darīja kā daļa no pamatpiecnieka kopā ar Luku un pārējiem potenciālajiem tā basketbolistiem. Tas bija lieliski. Puiši tika pie iespējas atrast kopīgu ritmu, dalīties ar bumbu, komunicēt gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Tā ir nepieciešama lieta,” jau izveidotās iestrādes komentēja 59 gadus vecais treneris.

NBA vidē Kārlails bijis pazīstams, kā viens no radošākajiem galvenajiem treneriem. Speciālists nav vairījies, piemēram, laist laukumā piecniekus, kurā vienlaikus spēlē trīs saspēles vadītāji. Porziņģa un Dončiča unikālās prasmes varētu dot iespējas ASV trenerim izpausties vēl vairāk.

“Pateicoties Kristapam un Lukam, mums būs dažādas iespējas. Varēsim spēlēt gan ar augumā gariem piecniekiem, gan maziem, jo Kristaps iederas abos. Viņš var aizsardzībā mainīties pret aizsargiem un noturēt viņus sev priekšā, kā arī aizsargāt groza apakšu. Uzbrukumā viņš ir spēks. Viņa metienu nav iespējams ietekmēt viņa auguma dēļ. Mūsu komandai šogad būs liela elastība. Esam jauni, bet ceram kā brīvos aģentus piesaistīt veterānus, kuri palīdzēs gados jaunākiem puišiem. Kopumā šis ir ļoti aizraujošs laiks mūsu komandai,” sagaidāmo 2019./2020. gada sezonā ieskicēja Kārlails.

Savukārt pašā “Basketball Without Borders” nometnē "Mavericks" galvenais treneris atgādina gādīgu tēvu. “Elektrum” olimpiskajā centrā jauno spēlētāju trenēšanai tiek izmantotas divas basketbola zāles. Galvenajā no tām tiek veidotas četras stacijas uz laukuma sānu groziem, pie kuriem kāds ducis jauno basketbolistu pilda uzdevumus vairāku treneru uzraudzībā. Plecu pie pleca ar NBA treneriem un Latvijas NBA basketbolistiem, kuri iejūtas treneru ādā, strādā arī neskaitāmi pašmāju treneri un bijušie basketbolisti - Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Liene Jansone, Uvis Helmanis, Mārtiņš Gulbis, Nikolajs Mazurs, un citi.

Kārlails notiekošo pārsvarā uzrauga no laukuma centra, saglabājot iespēju piesoļot jebkuram grozam. Amerikānis šādi pamanās pavadīt kaut minūti šķietami ar jebkuru zālē ienākušo. Viņš nesmādē iespējas iepazīties un aprunāties ar katru vietējo treneri, kurš atnācis kaut pavērot notiekošo treniņprocesu. Saprotams, ka viņam personīgi atpazīstami liela daļa Rīgā esošo NBA klubu pārstāvji.

Tomēr nometnē galvenokārt novērojama pieeja nevienam neliegt padomu. Nometnes pirmajā dienā Kārlaila saruna ar pērn Vašingtonas “Wizards” komandā spēlējušo Samu Dekeru, kurš arī Rīgā pilda trenera funkcijas, pārtapa viņa metiena tehnikas nianšu pieslīpēšanā.

Savukārt otrdien, brīdī, kad vairums spēlētāju jau bija pametuši zāli pēc treniņiem, Kārlails individuāli izpalīdzēja nometnes dalībniekam Matijam Radunovičam. Treneris parādīja melnkalnietim, kā viņš varētu uzlabot savu metiena tehniku, bet tad nepilnu pusstundu padeva viņam bumbas pēc Radunoviča izpildītajiem tālmetieniem.

“Lieliski tikt pie iespējas pavadīt laiku šādā vidē un iepazīt visus personīgi. Mēs cenšamies palīdzēt šeit esošajiem puišiem, lai viņi kļūtu par labākiem basketbolistiem. Šeit mājo īsta centība sasniegt augstāku talanta līmeni, visiem daloties ar savām zināšanām. Minētais [darbs ar Dekeru] ir mazs tā piemērs. Šī ir brīnišķīga nometne. Bērni ir ļoti talantīgi un zinoši par to, kā jāspēlē basketbols. Taču vēl kas ļoti svarīgs par šiem bērniem ir viņu izrādītā pateicība par doto iespēju. Puiši, meitenes – tas attiecas uz visi iesaistītajiem," prieku par Rīgā notiekošo forumu neslēpa Kārlails.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!