Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Aija Brumermane pēc zaudējuma Lielbritānijas valstsvienībai Eiropas čempionāta atklāšanas spēlē atzina, ka komandai pašai jāuzņemas atbildību par daļu pieļauto kļūdu, bet Elīna Dikeluaka norādīja uz komandas agresivitātes trūkumu.

Jau ziņots, ka Latvijas valstsvienība ceturtdien pirmajā grupu turnīra spēlē mājās notiekošajā čempionātā ar rezultātu 60:74 zaudēja Lielbritānijas valstsvienībai.

Liels zaudējuma iemesls, kā to arīdzan atzina galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, bija komandas 21 pieļautā kļūda. Šis spēles elements komandai problēmas sagādāja jau sagatavošanās cikla laikā, kad izlase pirmo septiņu spēļu laikā vidēji pieļāva 19,3 kļūdas, bet pēdējā pārbaudes mačā pret Slovēniju vien desmit reizes atdeva bumbu pretiniecēm.

"Gribētu domāt, ka pie vainas bija satraukums un pirmā spēle mājās. Taču tādas kļūdas nedrīkst pieļaut. Visām spēlētājām bija par daudz kļūdu. Brīžiem tie bija nepareizi lēmumi. Kad ir jāmet brīvs metiens, tad mēs dodam piespēli vai lienam kaut kur čupā. Kļūdas pieļāvām mēs pašas. Brīžiem pretinieces pat nepiespieda kļūdīties, un pašas pieņēmām nepareizos lēmumus. Ļoti gribu domāt, ka to rītdien spēsim mainīt. Galvenais pašām izpūst gaisus un sakārtot domas," atklāta pēc spēles bija Brumermane.

Komandas kapteine norādīja arī uz neveiksmīgo otrā puslaika sākumu, kad Lielbritānijas valstsvienība spēja gūt 16 bezatbildes punktus.

"Manuprāt, pārāk slikti iesakām otro puslaiku. Zinājām, ka tas ir mirklis, kad nevar ļaut pretiniecēm ieskrieties. Uz laukuma notika tieši pretējais. Pirmajā puslaikā spējām atgūties, bet otrajā šī enerģija nepietika," izteicās Brumermane.

Līdzīgas domas bija izlases rezultatīvākajai spēlētājai Elīnai Dikeluakai, kura izcēlās ar 17 punktiem, 11 atlēkušajām bumbām un septiņām rezultatīvām piespēlēm. Basketboliste turklāt norādīja uz ievērojamo atšķirību personīgajās piezīmēs, kas liedza latvietēm pirmajā puslaikā izpildīt pat vienu soda metienu.

"Šī bija mācību spēle. Pirmajā puslaikā viņām bija trīs piezīmes [savukārt Latvijas izlasei deviņas]. Nezinu, vai tā bija mūsu vai tiesnešu vaina, un nevēlamies vainot tiesnešus. Mums pašām par to jādomā un jāspēlē agresīvāk," iemeslus zaudējumam minēja Dikeluaka.

Lielbritānijas izlase lielu spēles daļu tālmetienus izpildīja teju ar 50 procentu precizitāti. Latvijas valstsvienības pretinieces netrāpīja pēdējos trīs "trejačus", kad spēles liktenis jau bija izlemts, un maču noslēdza ar 11 no 28 trāpītiem trīspunktniekiem.

"Ļāvām izmest un iemest par daudz trīspunktniekus, sevišķi spēles sākumā. Manuprāt, aizsardzībā vislabāk spēlējām otrajā ceturtdaļā. Piespiedām iet uz apakšu, tur saslēdzāmies un palīdzējām. Tādu aizsardzību mums vajadzēja rādīt visu spēli. Diemžēl tas nenotika. Arī otrajā puslaikā pazaudējāmies, bieži vien uz perimetra nesadalījām cilvēkus, ļāvām izmest un gūt pārliecību," komandas aizsardzību vērtēja Brumermane.

Lielisku precizitāti spēles laikā demonstrēja Johanna Līdhema, kura trāpīja piecus no astoņiem tālmetieniem un guva 24 punktus. Pāris no Līdhemas metieniem grozā lidoja pāri Latvijas aizsardzības spēlētājas rokām. Viņai ar diviem trīspunktniekiem un 15 punktiem izpalīdzēja Kārlija Samuelsona, kura otrajā puslaikā trāpīja ārkārtīgi sarežģītu tālmetienu.

"Mums no groza laukā izripoja dažas tādas bumbas, par kurām likās, ka būs divi punkti. Viņām tādi grūti metieni iekrita. Man liekas, ka Samuelsona iemeta ļoti grūtus metienus pāri rokām. Tādās situācijās no aizsardzības vairāk nevar prasīt. Taču vienmēr jau veiksme nostājas stiprāko pusē. Diemžēl šodien tās bija viņas," par pretinieču izcilo precizitāti izteicās kapteine.

"Lielbritānija aizvadīja labu spēli. Viņām ir labas metējam, kuras zinājām, bet uz kurām nebijām pietiekami koncentrējušās. Cerams, ka nākamreiz to izdarīsim labāk. Nevaram padoties. Jāaizvada vēl divas spēles," atzina Dikeluaka.

Valstsvienību piektdien, pulksten 18.30 sagaida spēle pret Ukrainas izlasi, kas ceturtdien "Arēna Rīga" laukumā aizvada dienas pēdējo maču, tiekoties ar Spānijas izlasi.

"Es jau pateicu pāris vārdus meitenēm. Arī šovakar domāju, ka sanāksim kopā un izrunāsimies. Mums priekšā divas ļoti svarīgas spēles. Jāsakoncentrējas, mājās visu varam apgriezt otrādi," kapteine atklāja, ka jau tieši pēc spēles runājusi ar komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!