Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadība, balstoties uz klubu īpašnieku paustajām bažām un vadošo spēlētāju pārstāvju informāciju, izmeklēs basketbolistu rīcību šovasar parakstītajos līgumos, kas varētu ietekmēt arī Latvijas izlases basketbolista Rodiona Kuruca pārstāvēto Bruklinas "Nets" vienību, vēsta medijs ESPN.

Izmeklēšanas vēriens vēl nav atklāts, bet ESPN avoti liecina, ka tā, visticamāk, tiks vērsta uz 30. jūniju jeb pirmo dienu, kad klubiem atļauts sazināties ar brīvo aģentu pārstāvjiem. Šādu soli līgas vadība lēmusi veikt pēc jūlijā Lasvegasā notikušās līgas valdes sēdes. Vairāki īpašnieki tajā pauda bažas par lērumu darījumu, kuri aizdomīgā kārtā tika veikti jau pāris stundu laikā.

"Man ir stingra pārliecība, ka mums nevajadzētu būt noteikumiem, kuri netiek ievēroti," Lasvegasā teica līgas komisārs Adams Silvers. "Mēs zinām, ka tā šobrīd patiešām ir. Vai tas būtu tāpēc, jo notikusi pieejas maiņa, vai pati pasaule kā tāda mainījusies vai arī spēlētāji tikuši pie ietekmes, kāda viņiem agrāk nebija, mums jāveic sarunas ar spēlētāju asociāciju par to, kāda sistēma šķistu loģiska nākotnei."

Pirmās diennakts laikā tika izziņotas vienošanās, kuru līgumsaistības kopā sastādīja vairāk nekā miljardu dolāru. Ticami, ka sarunas par šiem līgumiem tika uzsāktas jau labu laiku pirms tās drīkstēja notikt, bet dažos gadījumos iespējama pat neatļauti agra veikta vienošanās.

Sarunas ar brīvajiem aģentiem varēja oficiāli veikt no pulksten 18 pēc ASV austrumkrasta laika. Taču ziņas par Kevina Duranta un Kairija Īrvinga pievienošanos Rodiona Kuruca pārstāvētajam Bruklinas "Nets" klubam bija jau noplūdušas pirms tam, uzsver medijs "New York Post". Izdevums arī uzsvēris, ka tas par Īrvinga gaidāmo sadarbību ar "Nets" ziņojis jau vairākas dienas iepriekš.

Komanadas ģenerālmenedžeris Šons Markss šomēnes apgalvoja, ka viņš ar Kevinu Durantu tobrīd vēl nebija pat ticies un par viņa lēmumu uzzināja sociālajos tīklos gluži kā lielākā daļa pasaules.

Savukārt ESPN uzsver, ka Kavai Lenards un Pols Džordžs šķietami strādājuši tandēmā, lai abi nokļūtu Losandželosas "Clippers" komandā. Lenards klubam pievienojās kā brīvais aģents, savukārt Džordžs savai bijušajai Oklahomsitijas "Thunder" vienībai pieprasīja maiņu uz Kalifornijas komandu.

Līgas noteikumi nepieļauj spēlētājiem savā starpā izlemt par kādiem pārējas darījumiem pirms sākusies oficiālais brīvo aģentu parakstīšanas laiks. Tomēr līdz šim NBA uzstādījusi precedentu nesodīt spēlētājus, jo līgas vadībai bijis pārāk grūti izsekot basketbolistu savstarpējo komunikāciju.

NBA vadībai piemīt tiesības sodīt klubus par noteikumu pārkāpšanu, parakstot līgumus ar spēlētājiem. Tā var komandām piešķirt naudas sodus, kā arī retos gadījumos atņemt nākotnes drafta izvēles vai pat atcelt iepriekš slēgtus līgumus. Šī izmeklēšana, iespējams, netiks noslēgta ar kādiem sodiem, taču iegūtā informācija varētu izmainīt brīvo aģentu parakstīšanas noteikumus, uzsver ESPN.

Savulaik līgas komisārs Deivids Stērns atņēma Minesotas "Timberwolves" vienībai 2001., 2002., 2004. un 2005. gada pirmās kārtas drafta izvēles, jo tā veica neatļautu vienošanos ar basketbolistu Džo Smitu. Spēka uzbrucējs ar klubu 1999. gadā vienojās par pārsteidzoši mazapmaksātu līgumu, kas komandai ļāva veikt citus darījumus. Taču spēlētāja pārstāvis ar klubu bija vienojies, ka tas pēc līguma beigām izmantos iegūtās papildu tiesības uz Smitu, viņam piešķirot vairākas reizes izdevīgāku nākamo vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!