No Latvijas līdz Nacionālajai basketbola asociācijai (NBA) izsitušies vien valsts talantīgākie basketbolisti, bet pie prakses iespējām vasarās tikuši daži nacionālo izlašu treneri. Pavisam citu ceļu gājis treneris Toms Jēkabsons, kurš sporta veidam pievērsās relatīvi vēlu, sākumā strādājot ar maznodrošinātiem bērniem, bet tagad pēc vairākiem gadiem izpelnījies iespēju sadarboties ar NBA kluba Portlendas "Trail Blazers" basketbolistu Skalu Labisijē.

Basketbolā, kurā – kā jau vairākos citos sporta veidos – vairums treneru ir bijušie basketbolisti, reizēm var just iedalījumu starp tā sauktajiem "basketbola cilvēkiem" un pārējiem, kuri spēlei nav bijuši piesaistīti teju visu mūžu. Tomam Jēkabsonam gan patika pret sporta veidu bijusi arī bērnībā, bet neskaitāmas pārvākšanās reizes daļēji traucējušas nopietni trenēties basketbolā. Interese par sporta veidu kļuvusi nopietnāka vien ap 21 gadu vecumu, kad pats nereti sev mācījis basketbola pamatus.

2013. gada vasarā topošais treneris kopā ar draugu Kārli Žukovski organizējis Zolitūdē esošajā Ziemeļvalstu ģimnāzijā basketbola turnīrus. Tajos regulāri piedalījās arī pusbrāļi Kārlis Helmanis un tagadējais Latvijas izlases basketbolists Artūrs Žagars.

"Gāju mācīties savu standarta divsoli uz Zolitūdes basketbola laukuma. Kaut lija, vienmēr turpināju, līdz pabeidzu sev sastādīto programmu. Artūrs [Žagars] mani tur vienkārši iepazina. Neesmu intraverts cilvēks. Man nav problēmu ierosināt uzspēlēt basketbolu vai pamētāt metienus," par saikni ar Žagaru stāsta Jēkabsons.

Tobrīd viņš arī darbojies kristiešu organizācijā "Cerība bērniem", kas strādā ar nelabvēlīgās ģimenēs augošiem jauniešiem. Trim no biedrības puišiem Jēkabsons centies kļūt par "lielo brāli", kuriem jaunietis vēlējās atrast kādu pozitīvu nodarbi kā basketbols. Ja sākotnēji bērniem viņš visu ko mācījis pats, tad vēlāk radusies ideja puišus pieteikt tobrīd Latvijas Basketbola līgas (LBL) komandā "Latvijas Universitāte" strādājošā trenera Artūra Visocka-Rubeņa organizētajai "3 punktu" nometnei. Biedrības vadība ideju uztvērusi pozitīvi, tomēr tā bez kādas atlaides nebija spējīga samaksāt ap 100 eiro lielo dalības maksu.

"Tajā laikā cilvēki lietoja "Draugiem.lv". Uzrakstīju vēstuli trenerim Artūram, kurā pastāstīju par savu situāciju, kur strādāju, par puikām un prasīju – vai ir iespēja dabūt atlaidi. Sākām čatiņu," atceras Jēkabsons, kurš pirmajā dienā aiz pietātes pret treneri vēl nesaņēmās jau sacerēto vēstuli nosūtīt.

Nometne kļuva par īpašu iespēju ne tikai tajā uzņemtajiem biedrības bērniem. Tās beigās Visockis-Rubenis vaicājis Jēkabsonam, vai viņš apsvēris domu kļūt par bērnu basketbola treneri.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!