Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) padome trešdien aizvadītajā sēdē no valdes izslēgusi tās locekli Edgaru Jansonu, zināms portālam "Delfi".

Jansons valdē pārstāvēja 3x3 basketbola komisiju. To viņš vadīja kopš 2020. gada ievada jeb biedru sapulces, kurā par LBS prezidentu tika ievēlēts Raimonds Vējonis.

Tieši LBS padomes kompetencē ietilpst LBS valdes darbības uzraudzība un tās locekļu atsaukšana, kas noticis trešdien. Valdes locekli var atsaukt padome, ja tam ir svarīgs iemesls. Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma rupja pilnvaru pārkāpšana, pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt biedrību, kaitējuma nodarīšana biedrības interesēm, kā arī padomes izteiktā neuzticība, rakstīts LBS statūtos.

Funkcionāram arīdzan izteikta neuzticība kā 3x3 komisijas vadītājam, liecina portāla rīcībā esošā informācija.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) ziņo, ka LBS prezidentam un valdei uz nākamo LBS padomes sēdi jāsagatavo priekšlikums par 3x3 komisijas sastāvu, komisijas priekšsēdētāju un potenciālo valdes locekli.

Portāls "Delfi" trešdien publicēja izklāstu par 3x3 basketbola vides iekšējām nesaskaņām. Olimpisko čempionu pārstāvis Kārlis Lasmanis uzsvēra, ka Jansons jaucies vienības treniņprocesā, kā arī ietekmējis treneru darbu. Funkcionārs turklāt draudējis vairākiem basketbola vides pārstāvjiem, portālam atklāja avoti.

Pats Jansons uzsvēra, ka ar vienību sadarbojies korekti, bet viņa darbības centieni vērsti uz jauniešu izlašu attīstību. Valdes loceklis nepiekrita situāciju raksturojumiem, kuros viņš it kā izdarījis spiedienu uz citiem cilvēkiem.

LBS valdi pirms trešdien aizvadītās padomes sēdes bija jau sasniegušas vismaz divas vēstules, kurās izteikta nostāja, ka Jansona rīcība kaitējusi 3x3 basketbolam, jau iepriekš vēstīja portāls "Delfi". Savukārt otrdien LBS valdē pat bijis kāds negaidīts balsojums par ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa atstādināšanu no amata (pieci valdes locekļi balsojuši pret, bet divi atturējušies).

Uzņēmēju Edgaru Jansonu ar sportu saista pietiekami sena vēsture. Jansons kopā ar komandas biedriem Viktoru Kulačkovski, Dinu Stašānu un Jāni Kodoliņu 1996. gadā triumfēja "Adidas" rīkotā pasaules čempionātā strītbolā. Jansons tobrīd arī bija menedžeris Latvijas Basketbola līgas (LBL) komandai SWH/"Dumle" (vēlāk "Rīgas Laiks" jeb "Forwarders"), kuru pārsvarā veidoja Valda Valtera vadītās Valtera basketbola skolas (VBS) audzēkņi.

Savukārt pēc gadsimtu mijas Jansons bijis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes loceklis pirmajā Aigara Kalvīša prezidentūras termiņā un viens no Mārupes hokeja skolas vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!