Foto: FIBA

Latvijas izlases basketbolists Toms Leimanis pirmdien aizvadītajā Pasaules kausa atlases turnīra spēles izskaņā atzīmējās ar vairākām veiksmīgām darbībām, taču pēc spēles nosmēja, ka būtu vēlējies arī trāpīt vienu no mača galotnē izpildītajiem soda metieniem.

Latvijas valstsvienība pirmdien mājās triumfēja ar rezultātu 68:63, otro reizi četrās dienās pieveicot Beļģijas valstsvienību. Arī izbraukumā spēle bija pietiekami nerezultatīva (66:65). Abu maču likteni vērienīgi ietekmēja dažādas cīņas pilnas epizodes un spēle aizsardzībā.

"Abas spēles bija fiziskas un grūtas," pēc uzvaras Rīgā atzina Leimanis. "Mēs šīm spēlēm bijām koncentrējušies. Šādās fiziski smagās spēlēs ir grūti spēlēt. Visi esam priecīgi, ka izdevās uzvarēt." Basketbolists arī norādīja, ka sešas minūtes līdz spēles beigām Latvijas izlasei vēl bija 54 punkti – spēles galotnē vienība saglabājusi aukstasinību un guvusi nepieciešamos punktus, norādīja saspēles vadītājs.

Ventspilnieks bija viens no tiem aizsargiem, kuri abu spēļu laikā sastapās ar īpaši ciešu aizsardzību. Leimanim tika vaicāts, vai Beļģijas izlases intensitātes līmenis aizsardzībā patiešām bijis augstākā līmenī nekā pierasts ikdienā.

"Negribētu teikt, ka tas ir cits līmenis. Visur spēlē labi aizsargi, kuri "presē". Jābūt uzdevumu augstumos! Jāmāk kontrolēt spēle un bumba. Abiem saspēlniekiem ar to jātiek galā, un nevar meklēt attaisnojumus," sprieda 27 gadus vecais basketbolists.

Klaipēdas "Neptūnas" komandas pārstāvis (sportistam nupat kara dēļ nācās pamest basketbola klubu "Odesa") piektdien Beļģijā debitēja Latvijas izlases sastāvā, spēli uzreiz uzsākot pamatsastāvā. Pamatpiecnieka saspēles vadītāja lomu viņš ieņēma arī "Arēnā Rīga" aizvadītajā spēlē. Šo pozīciju trenera Lukas Banki vadībā iepriekš ieņēma Kristers Zoriks, kurš pārcietis ceļgala savainojumu.

Basketbolists noteica, ka nedēļā pirms spēles jau nojauta par sagaidāmo pozīciju: "Treneris neko tādu tiešu neteica. Treniņa laikā viņš mani lika pamatsastāvā ar pārējiem tā spēlētājiem. Sāku saprast, ka mani laidīs sākumsastāvā. Es vienkārši gatavojos un pats sev teicu, ka tas ir jāizmanto."

Banki pēc pirmdienas spēles neslēpa sajūsmu par "Arēnā Rīga" piedzīvoto atmosfēru. Speciālists plaša skatītāju pulka priekšā Latvijas izlases spēli nebija vadījis, jo pēdējais mājas mačs bez vērienīgiem ierobežojumiem notika 2020. gada februārī. Arīdzan mājas spēļu debitants Leimanis neslēpa, ka spēlē ar šādu atmosfēru un nozīmi, iespējams, nav piedalījies.

"Biju U-20 izlases sastāvā [2013. gadā], kad izcīnījām sudrabu, bet toreiz es netiku laukumā. Šis tomēr ir kaut kas citādāks – spēle lielajā izlasē, arī atbildība ir lielāka mūsu fanu priekšā. Esmu tiešām priecīgs, ka izcīnījām divas uzvaras. Tas bija pats svarīgākais," noteica spēlētājs.

Basketbolists spēles izskaņā pildīja svarīgu lomu uzvaras izcīnīšanā. Leimanis vispirms rezultatīvi asistēja Rihardam Lomažam pirms divpunktu metiena (59:58), bet nākamajā uzbrukumā pēc caurgājiena guva divus punktus ar sodu (61:61), tiesa netrāpot soda metienu. Savukārt 25 sekundes pirms spēles beigām viņš pielika mačam punktu ar diviem soda metieniem (67:61).

Leimanis gan pasmējās, ka 2+1 gājiens būtu īpašs tikai tad, ja to viņš būtu pilnvērtīgi izmantojis: "Ja es būtu iemetis "sodiņu", tad varbūt paliktu atmiņā. (Smejas). Jebkurā gadījumā tie bija svarīgi punkti ceturtās ceturtdaļas beigās, bet cerams, ka būs vēl punkti. Tie aizmirsīsies un būs jaunas atmiņas."

Spēlētājam šī bija sava veida ilgi gaidīta debija, jo pagājušā gadā jūnijā viņš treniņnometnē guva savainojumu, kura dēļ nevarēja piedalīties pārbaudes spēlē Polijā. Savukārt mikrotrauma ierobežoja viņa iespējas arī novembrī, kad Leimanis bija valstsvienības kandidātu sastāvā, izlasei uzsākot dalību A apakšgrupas spēlēs.

"Bija tā… Protams, ja esi atbraucis, gribas spēlēt. Trenējies kopā ar džekiem, un es jutu, ka varu palīdzēt komandai. Tā ir maza vilšanās, īpaši, ja savainojums liedz spēlēt. Bet debija bija tagad, un esmu par to priecīgs," teica Leimanis.

A grupā Serbijai un Latvijai pēc četrām spēlēm ir pa trim uzvarām un ceļazīmei uz atlases nākamo kārtu. Beļģijai ir divas uzvaras, kamēr Slovākija piedzīvojusi četrus zaudējumus.

Latvijas izlase jau kvalificējusies nākamajai kārtai, bet 30. jūnijā Rīgā ar Serbijas izlasi, iespējams, sadalīs pirmo vietu grupā. Tam 3. jūlijā sekos mačs Slovākijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!