Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja latviešu zvaigznes Kristapa Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Bostonas "Celtics" vēlas pacīnīties par savu 18. čempiontitulu, tai ir labāk jāspēlē spēļu galotnēs, uzskata "NBC Sports Boston" analītiķis Kriss Forsbergs.

Aizvadītajā naktī tik pārtraukta "Celtics" 11 uzvaru sērija - izbraukumā ar 104:105 nācās piekāpties vienai no galvenajām konkurentēm Austrumu konferencē Klīvlendas "Cavaliers". Zaudējums ir īpaši sāpīgs, jo vēl noslēdzošās ceturtdaļas sākumā Bostona atradās vadībā ar 22 punktu pārsvaru.

"Deviņpadsmit. Džeisons Teitums bumbu nodriblēja 19 reizes, līdz mačā pret Klīvlendu veica pēdējo metienu, kas bija sarežģīts," savā publikācijā raksta Forsbergs. "Bostonas rīcībā bija 19,1 sekunde, lai izveidotu kvalitatīvu metienu un, iespējams, mēģinātu iekarot grozu ar otro iespēju vai arī sist sodu, lai pagarinātu spēli. Tā vietā Teitums 19 reizes nodriblēja, kamēr Džo Mazulas pieprasījums pēc minūtes pārtraukuma tika ignorēts."

Apskatnieks akcentē, ka "Celtics" basketbolisti aizvadījuši drausmīgu ceturto ceturtdaļu un ka komandai nevajadzēja nonākt situācijā, kurā Teitumam 19,1 sekundes vienatnē vajadzēja driblēt bumbu un veikt sarežģītu metienu.

Ar 48 uzvarām 61 spēlē "Celtics" joprojām saglabā pirmo vietu Austrumu konferencē un visā līgā, nopietni pretendējot uz mājas spēļu priekšrocībām visā izslēgšanas turnīrā. "Tomēr līdz ar ambīcijām par čempiontitula izcīnīšanu, nopietnāk ir jāizvērtē katra kļūda. Un sniegums spēļu izskaņās ir viena no blusām, no kuras jāatbrīvojas."

Forsbergs uzsver, ka "Celtics" galvenajam trenerim Mazulam nevajadzēja ļaut Teitumam pēdējo uzbrukumu sākt tik lēni. "Komanda, kas lepojas ar savu ātro spēles tempu, veiklu bumbas kustību nedrīkst samierināties ar 19 driblu metienu atlēcienā."

"Viens zaudējums nemaina to, kā skatāmies uz šo komandu. "Celtics" ir titula galvenā pretendente, tai ir ārkārtīgi spēcīgs sastāvs. Tomēr šādai komandai nevajadzētu izniekot 22 punktu vadību pret "Cavaliers", kas turklāt spēlēja bez savas lielākās zvaigznes Donovana Mičela," neizpratni pauž Forsbergs, vienlaikus piebilstot, ka šādus sitienus labāk ir saņemt tagad, nevis "play-off" laikā. "Bostona savā uzvaru sērijā bija dominējoša un tā saspringtu galotni nebija spēlējusi kopš 11. februāra pret Maiami "Heat". Mazula gan noliedza, ka komanda varētu būt ierūsējusi, saskaroties ar šādām situācijām."

"Nenoliedzami - no zaudējumiem var mācīties. Taču neesam droši, vai šosezon esam redzējuši progresu situācijās, kad spēlēs ir saspringta galotne. Un ir skaidrs, ka šāda tipa mači lielākoties būs tieši izslēgšanas turnīrā," brīdina Forsbergs, kurš vērš uzmanību, ka deviņus no saviem 13 zaudējumiem "Celtics" piedzīvojusi tieši nervus kustinošās galotnēs. "Tas var nozīmēt divas lietas. Pirmā - komanda reti kad tiek sagrauta (kas ir labi) un otrā - komandai ir problemātiski noslēgt saspringtas cīņas sev par labu (kas nav labi)."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!