Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules tenisa sabiedrību trešdienas vakarā pāršalca skandāls par medicīniskā protokola neievērošanu – pazīstamais ASV tenisists Sems Kverijs, uztraucoties par savu un ģimenes veselību, patvaļīgi atstājis Krieviju, kur visai Kveriju ģimenei bija konstatēts Covid-19.

ATP pasaules ranga 49. numurs, ASV divmetrinieks Kverijs šonedēļ plānoja startēt Sanktpēterburgas turnīrā, bet uz Krievijas pilsētu ieradās ar sievu Ebiju un astoņus mēnešus veco dēlu Fordu. Pirmās kārtas mačā Kverijam bija jātiekas ar Denisu Šapovalovu, tomēr pirms spēles viņam bija pozitīvs Covid-19 tests. Saslimšana konstatēta arī tenisista sievai un mazajam dēlam.

Pēc Covid-19 konstatēšanas Kveriju ģimenei tika noteikta 14 dienu karantīna, vēsta tenisa apskatnieks Bens Rotenbergs. Tā kā ģimene dzīvojusi vienā no greznākajām Sanktpēterburgas viesnīcām, kur ir visaugstākā līmeņa serviss, tad Kverijs tur arī uzturējies. Tomēr vēlāk Kverijs saņēmis zvanu no Krievijas veselības iestādēm un informēts, ka viņus apciemos ārsts. Kverijs brīdināts - ja tenisistam vai kādam ģimenes locekļiem būs simptomi, tad viņus ievietos slimnīcā.

Kveriju šādi nosacījumi nav apmierinājuši, jo gan tenisistam, gan sievai – pēc viņu domām – bijuši nelieli saslimšanas simptomi. Baidoties par iespējamo hospitalizāciju Krievijā un ņemot vērā, ka viņiem ir arī mazs bērns, Kverijs izlēmis patvaļīgi atstāt valsti.

Kverijs, izmantojot savus kontaktus, ātri noīrējis kāda sava sponsora privātu lidmašīnu, un ar ģimeni atstājis Krieviju. Kā norāda Rotenbergs, Kverija ģimene lidmašīnā ievērojusi visas sanitārās prasības, lai neaplipinātu apkalpi.

Šobrīd Kveriju ģimene dzīvojot kādā Krievijai tuvā valstī, kurā iebraucot nevajadzējis nodot Covid-19 testu. Kveriji īrē dzīvokli, ievēro karantīnu, bet valsts netiek atklāta. Rotenbergs savos ierakstos vēsta, ka "oktobris ļoti patīkams ir Baltijas valstīs", netieši norādot uz iespēju, ka Kverijs varētu mitināties Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā.

"Nevēloties iesaistīt vietējās veselības iestādes vai panākt viņa izraidīšanu, Kverijs nevēlas atklāt, kur ir "aizbēdzis", bet zemāk ir redzama reģiona karte," sociālajos tīklos vēsta Rotenbergs.

Visticamāk, ar to Kverija sāga nebeigsies, jo tenisists ir pārkāpis vairākus ATP sanitārā protokola noteikumus. ATP izpaltīja paziņojumu un stingru atgādinājumu saviem spēlētājiem, ka noticis "nopietns protokola pārkāpums" un tas var "apdraudēt iespēju turpmāk rīkot sacensības" un "var ietekmēt tūres turpinājumu". ATP norāda, ka sākusi izmeklēšanu šajā jautājumā.

ATP noteikumu paredz, ka Covid-19 sanitārā protokola ievērojamu pārkāpumu gadījumā tenisists var saņemt naudas sodu līdz pat 100 000 ASV dolāru, kā arī diskvalifikāciju līdz trīs gadiem.

Šis nav pirmais incidents ar Covid-19 protokola pārkāpumu profesionālā tenisa pasaulē.

Pasaules ranga līderis Novāks Džokovičs savulaik sarīkoja pārbaudes turnīru, kurā drīkstēja būt līdzjutēji, turklāt skatītāji tribīnēs drīkstēja būt bez sejas aizsargmaskām. Vēlāk serbu tenisists sarīkoja arī ballītes klubos, pretēji Covid-19 protokolam. Pēc tam gan Džokovičam, gan citiem tenisistiem šajā turnīrā bija pozitīvs Covid-19 tests, bet pašizolāciju nācās ievērot vēl vairākiem tenisistiem, kuri piedalījās gan turnīrā, gan ballītē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!