Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti nav gaidīti 2024. gada olimpiskajās spēlēs, kas jau pēc dažiem mēnešiem notiks Parīzē, svētku laikā paziņojusi Francijas galvaspilsētas mēre Anna Idalgo.

Idalgo nedēļas nogalē viesojās Kijevā, kur apmeklēja arī Ukrainas sportistu treniņu vietas. "Vēlos teikt, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti nav gaidīti Parīzē. Un vēlos no visas sirds teikt Ukrainas sportistiem un visiem ukraiņiem, ka mēs jūs ļoti atbalstām," sacīja Idalgo.

Idalgo sacītais sadzirdēts arī pie agresoriem, uz ko kārtējo reizi asā tonī reaģējusi Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, kura draudēja marķēt Francijas preces ar uzrakstu "Nav laipni gaidīti Maskavā". "Pagaidām franču preces nav apzīmētas ar uzlīmēm "nav laipni gaidīti Maskavā", taču es zinu, ka mūsu aktīvisti neapstāsies, ja viņi [Francija] izlems par šādu soli. Vēl viens šāds paziņojums un Francijas uzņēmēji iebruks Parīzes mērijā, sekojot zemniekiem."

Idalgo izteicienus pagaidām nekā nav komentējusi Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK), kas jau ziemā paziņoja, ka agresoru pārstāvji drīkstēs startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāli atlēti. Agresoru pārstāvjiem būs liegts piedalīties atklāšanas ceremonijā, kas būs neierasta un risināsies uz Sēnas.

Lai gan SOK ļāvusi agresoriem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, par to dalību vēl nav pilnīga skaidrība. SOK joprojām nav publicējusi pilnībā visus striktos noteikumus, kuru izpildes gadījumā agresoru pārstāvji drīkstēs startēt kā neitrāli atlēti. Savukārt Krievijas un Baltkrievijas amatpersonas vēl nav skaidri definējušas, vai ļaus saviem sportistiem startēt Parīzē kā neitrālajiem atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!