Foto: F64

Lai arī Latvijas boksera Maira Brieža duelis ringā pret Kšištofu Glovacki no Polijas noslēdzās 16. jūnija naktī, cīņa ārpus ringa turpinājās līdz oktobra beigām. Pēc Pasaules boksa organizācijas (WBO) apelāciju komisijas lēmuma joprojām saglabājas diezgan daudz neskaidrību par čempionu tituliem smagā svara (līdz 90,7 kg) kategorijā.

"No komandas puses enerģijas resursi tika ielikti diezgan daudz, bet Mairis netika šajā visā iesaistīts," par garo apelācijas procesu pēc Brieža cīņas ar Glovacki portālam "Delfi" skaidroja Brieža menedžeris Raimonds Zeps. "Viņš varēja gatavoties finālam. Situācija bija sarežģīta. Taču tā ir daļa no boksa šova. Ne velti boksā ir tādas naudas, ne velti vienmēr ir interesanti."

Jau vēstīts, ka Briedis WBSS pusfinālā Rīgā pieveica Glovacki un izcīnīja WBO čempionu titulu, taču latvietis šajā cīņā pretiniekam izdarīja sitienu ar elkoni, par ko poļa pārstāvji iesniedza apelāciju, un sākās garš process, lai noteiktu, kurai pusei ir taisnība. Aizvadītajā nedēļas nogalē WBO paziņoja, ka neatcels cīņas iznākumu, taču lēma, ka Briedim 120 dienu laikā jādod revanša cīņa Glovackim. Tomēr tas nebūs iespējams, jo latvietis šobrīd gatavojas Pasaules Boksa supersērijas (WBSS) finālam pret kubieti Junieru Dortikosu. Ja šajā laikā nenotiks revanša cīņa un netiks panākta kāda cita vienošanās, tad WBO čempionu josta kļūs vakanta.

"Tad WBO automātiski nozīmēs cīņu starp Glovacki un Firatu Arslanu no Vācijas vai krievu Juriju Kašinski, kuri WBO rangā ir nākamajās pozīcijās. Cik es zinu, Arslans iet uz Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) titulu, līdz ar to Glovackim cīņa varētu būt pret Kašinski," portālam "Delfi" skaidroja Brieža menedžeris Raimonds Zeps.

Briedim situācija ir diezgan vienkārša – viņš supersērijas finālā piedalīsies ar vai bez WBO čempiona titula, taču polim tagad situācija ir sarežģītāka, jo viņš kļuvis par pretendentu arī uz Pasaules Boksa padomes (WBC) čempionu jostu.

"WBC vēlējās savu čempionu jostu padarīt vakantu uz supersērijas finālu, taču gaidīšana bija ļoti nenoteikta. Sākotnējais plānotais fināla datums bija decembris, taču skaidrs, ka decembrī fināls nevarēs notikt. Tā kā nebija zināms, kad fināls varētu risināties, WBC vairs negribēja ilgāk gaidīt. Tāpēc viņi par titula pretendentu padarīja Kongo bokseri Ilungu Makabu, kurš ir pirmais WBC reitingā un galvenais titula pretendents. Viņam piešķīra cīņu pret reitinga otro numuru – Glovacki," turpināja Zeps. "Līdz ar to Glovackim ir jāizdara izvēle. Viņš nevar īsti pateikt, ka iet pēc WBO jostas, lai Mairis to nomestu, jo viņam tad būs jāatsaka WBC. Tāpat viņš nevar "uzmest" WBO un aiziet uz WBC."

Zeps neslēpa, ka situācija šobrīd ir pietiekami sarežģīta: "Cik es zinu, vēl var būt visādi. Teorētiski var būt tā, ka Glovackis sagaida supersērijas finālu un pēc tam aizvada cīņu par WBO titulu. Bet, ja viņš aiziet WBC ceļu, tad Mairim 120 dienu laikā nav kam dot to revanšu. Tādā gadījumā josta varētu palikt Mairim supersērijas finālā. Tur vēl ir jāskatās, ko paši poļi izdomās. Par čempionu jostām vēl nekas līdz galam nav skaidrs."

WBSS rīkotājs un Brieža promoters Kalle Zauerlands Polijas medijam "ToJestBoks" atzina, ka vēl mēģinās vienoties ar WBO, lai šo lietu atrisinātu. Viņš kategoriski noraidīja iespēju, ka Briedis un Glovackis pirms WBSS fināla aizvada revanšu, jo latvietis un Dortikoss jau aizvada treniņnometni.

Šobrīd ir zināms, ka Briedis un Dortikoss finālā cīnīsies par Muhameda Ali vārdā nosaukto trofeju, IBF jostu, lineālo čempionu titulu, ko piešķir cīņās, kad ringā dodas pasaules ranga pirmie divi numuri, un žurnāla "The Ring" titulu.

Provizoriski ātrākais iespējamais WBSS fināla datums varētu būt 2020. gada janvārī, tomēr joprojām nav zināms, kur tas risināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!