Foto: F64

Latvijas vadošais bokseris Mairis Briedis uz brīdi jau bija piepildījis apņēmību kļūt par supersmagsvaru, bet cīņai ar vācieti Artūru Manu nācies atgriezties pirmajā smagajā svarā ("cruiserweight"), sportists atklāja ceturtdien preses konferencē pirms cīņas.

Mairis Briedis jau 16. oktobrī "Arēnā Rīga" aizvadīs pirmo cīņu pēc gada ilga pārtraukuma. Latvijas sportists pret vācieti Artūru Manu aizstāvēs pasaules čempiona jostu IBF versijā, ko viņš 2020. gada septembrī izcīnīja pret Junieru Dortikosu.

"Protams, ir liels prieks atgriezties Rīgā ar cīņu, kur aizstāvēšu savu čempionu jostu," izteicās Briedis. "Mans ir pieredzējis bokseris. Viņš ir neprognozējams, katrā cīņā cīnās dažādi. Redzēsim īstu boksu, nevis šovu. Ceru, ka atnāks cilvēki, kas mīl boksu, nevis šovu."

Ilgā pārtraukuma laikā Briedis paspēja paziņot par pāreju uz smagsvariem, bet starp viņa iespējamajiem pretiniekiem pirmajā smagajā svarā tika minēti Mihals Cesļaks, Lorenss Okolijs, Ilunga Makabu. Savukārt pats sportists vairākkārt sociālajās vietnēs uzrunāja interneta slavenības un bokserus Džeiku un Loganu Polu.

Sportistam tika vaicāts par emocionālo šķautni gadam, kurš pavadīts bez cīņām un neziņā. Briedis pēc ilgas apdomāšanās un apspriedes ar menedžeri Raimondu Zepu noteica: "Gads pagāja dažādi. Cerams, ka boksā būsim iemācījušies kaut ko jaunu, un varēsim parādīt to Rīgā. Ar katru dienu kaut ko jaunu iemācījušies."

Brieža promouters Kalle Zauerlands uzsvēra, ka sportists oficiāli nepieteica IBF pāreju uz supersmagsvariem, kas nozīmētu atteikšanos no čempiona jostas. Taču ķermeņa ziņā šāds lēmums bijis jau pieņemts.

"Mēs jau bijām pilnvērtīgi smagsvari, svēru 104 kilogramus," atzina Briedis. "Ķermenis atceras visu, tāpēc atgriezties nebija grūti. Pagaidām jānocīnās šī cīņa, un tad skatīsimies, ko tālāk. Esmu gatavs jauniem izaicinājumiem, bet tas ir jājautā Kallem, jo viņš to zina vislabāk."

"Kādreiz bokseriem pēc gada bez cīņām federācija prasīja, ko viņš grasās darīt," piebilda Zeps. "Tagad, Covid laikos, tā ir norma. Jāpriecājas, ka ir cīņa un datums. Ar pretiniekiem mums gāja visādi no mums neatkarīgu apstākļu dēļ. Esam nogaidījušies pēc boksa. Pirmās dienas biļešu tirdzniecībā rāda, ka cilvēki ir noilgojušies. 16 oktobris varētu būt kārtējie boksa svētki Rīgā."

Zauerlands allaž pirms cīņām atzinīgi izteicies par Rīgu, kas sevi jau esot pieteikusi kā īsta boksa pilsēta. Brieža un Mana cīņu televīzijas tiešraidē rādīšot 100 valstīs, viņš norādīja.

"Manam šī ir lielā iespēja, tā viņam ir svarīga cīņa. Mairis ir noskaņojies. Atmosfēra Rīgā būs karsta. Mairis ir noskaņojies parādīt visai pasaulei, ka svara kategorijas labākais bokseris joprojām ir Latvijā," pauda Zauerlands.

IBF sākotnēji bija nozīmējusi cīņu ar obligāto pretendentu Mihailu Česlaku, taču ar viņu sarunas esot bijušas dīvainākās kādas Zauerlands savā 20 gadus ilgajā karjerā piedzīvojis. Viss noslēdzās ar to, ka Česlaks tika diskvalificēts no šīs cīņas.

"Mairis ir sportists, viņš katru dienu smagi strādājis. Viņš ir lielisks boksa vēstnesis. Viņš šeit necīnās naudas, bet gan panākumu dēļ. Viņš vēlas iecementēt savu mantojumu boksa pasaulē," turpināja Zauerlands.

Savukārt Mans bija ļoti priecīgs par iespēju cīnīties, jo viņš neesot bijis tālu no tā, lai profesionālajam boksam atmestu ar roku. "Saku paldies par iespēju. Es zinu, ka neesmu cīņas favorīts. Šī man nav jauna situācija, esmu cīnījies dažādās pasaules vietās. Zinu savu pretinieku, man ir pilnīgi vienalga, kurš ir mans pretinieks un cik cilvēki viņu klātienē atbalstīs," pauda Mans.

Mana menedžeris Daniels Todorovičs norādīja, ka vācietim šoreiz nav jāsadzīvo ar lielo spiedienu, jo viņš neesot favorīts. "Artūrs var sasniegt pilnīgi visu. Iesaku cilvēkiem iegādāties biļetes, jo cīņa būs lieliska. Artūrs nav atbraucis pasēdēt," pauda Todorovičs.

36 gadus vecais Briedis profesionālā boksera karjerā izcīnījis 27 uzvaras, no kurām 19 bijušas ar nokautu. Viņš cietis vienu zaudējumu, kad Pasaules boksa supersērijas (WBSS) pirmās sezonas pusfinālā Rīgā piekāpās ukrainim Oleksandram Usikam. Savukārt Mans no 2017. līdz 2019. gadam bija WBO Internacionālais čempions. Viņš savā karjerā 18 cīņās izcīnījis 17 uzvaras, no kurām deviņas ar nokautu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!