Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairāk nekā simts Ukrainas sportistu parakstījuši vēstuli, kurā aicina Francijas prezidentu Emanuelu Makronu nepieļaut agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, vēsta vieni no iniciatīvas rīkotājiem, sporta medijs "Tribuna.com".

"Mēs, Ukrainas sportisti, meklējam jūsu atbalstu cīņā par olimpisko principu ievērošanu un teroristu valstu sportistu nepieļaušanu dalībai Parīzē. Neviens šo valstu sportists nav publiski izteicies pret slepkavībām, pret ukraiņu tautas genocīdu kara laikā," teikts atklātā vēstulē, kas adresēta Makronam, Parīzes pilsētas mērei Annai Idalgo, Francijas Sporta ministrei Amēlijai Odo-Kastērai un Parīzes spēļu rīcības komitejai. "Šobrīd dalībai 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs kā "neitrālie sportisti" kvalificējušies 11 šo valstu sportisti. Taču šo sportistu pielaišana sacensībām ir pretrunā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) principiālajiem noteikumiem, jo spēlēm pielaistie sportisti nav "neitrāli", bet gan atklāti kara piekritēji, liecina internetā publicētā informācija."

Vēstules autori norāda, ka taekvondo sportists Vladislavs Larins, kā arī cīkstoņi Zaurbeks Sidakovs un Zaurs Ugujevs nav slēpuši savas simpātijas Krievijas agresijai. Larins finansiāli atbalstījis teroristiskās valsts militārās struktūras un aicinājis citus atbalstīt karu Ukrainā, bet Sidakovs un Ugujevs 2022. gada martā kopā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu piedalījās propagandas pasākumā, kur atbalstīja Krievijas vardarbību Ukrainā.

Atklātās vēstules autori uzsver, ka arī daudzi citi agresorvalsts sportisti nav slēpuši atbalstu Krievijai un karam Ukrainā.

"Mēs uzskatām, ka agresorvalstu sportistu dalība jebkādā formā ir nepieņemama. Olimpiskās kustības mērķis primāri ir pozicionēt sportu kā harmoniskas cilvēces attīstības nosacījumu, tiecoties veicināt mierīgu sabiedrību, kas ir ieinteresēta cilvēka cieņas saglabāšanā. Mēs uzstājam uz šo sportistu nepielaišanu un izcīnīto tiesību anulēšanu šajos sporta veidos. Sportistam, kurš veicina karu, sportistam, kurš atbalsta agresorvalsts rīcību, nevajadzētu būt tiesībām cīnīties par dalību olimpiskajās spēlēs."

Šobrīd vēstuli parakstījuši 200 Ukrainas sportistu, starp kuriem ir vairāki pasaules un Eiropas čempioni.

SOK decembra sākumā lēma, ka agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportisti drīkstēs piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāli atlēti, ja izpildīs vairākus nosacījumus. SOK gan vēl nav konkretizējis detalizētus nosacījumus, kas būs jāizpilda šiem agresorvalsts sportistiem, ja viņi vēlēsies startēt Parīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!