Foto: AFP/Scanpix/LETA

Septiņkārtējais F-1 pasaules čempions Lūiss Hamiltons pēc 2024. gada sezonas pametīs "Mercedes" komandu un pievienosies "Ferrari", ceturtdien vakarā apstiprināts oficiāli.

Jau vēstīts, ka ceturtdien medijos parādījās informācija, ka Hamiltons esot vienojies ar "Ferrari" par startēšanu slavenajā Itālijas autoražotāja komandā 2025. gadā. Ceturtdienas vakarā "Mercedes" komanda nāca klajā ar paziņojumu, kurā apstiprina Hamiltona aiziešanu no komandas.

"Mēs zinājām, ka mūsu sadarbība kādu dienu dabīgi sasniegs beigas. Mēs pieņemam Lūisa lēmumu meklēt jaunu izaicinājumu. Mums priekšā ir jauni izaicinājumi," sacīja "Mercedes" komandas vadītājs Toto Volfs. "Mēs esam fokusēti spēcīgai 2024. gada sezonai."

Hamiltons "Mercedes" komandā aizvadīja 11 sezonas, un šajā vienībā izcīnīja sešus no saviem septiņiem F-1 čempiona tituliem.

"Man ir bijuši brīnišķīgi 11 gadi kopā ar šo komandu, un es esmu tik lepns par to, ko esam sasnieguši kopā. "Mercedes" ir daļa no manas dzīves kopš 13 gadu vecuma. Tā ir vieta, kur es esmu uzaudzis, tāpēc lēmuma pieņemšana par aiziešanu bija viens no grūtākajiem lēmumiem, kas man jebkad bija jāpieņem," teica Hamiltons. "Man ir īstais brīdis spert šo soli, un esmu sajūsmā par iespēju pieņemt jaunu izaicinājumu. Es uz visiem laikiem būšu pateicīgs par neticamo atbalstu manai "Mercedes" ģimenei, jo īpaši Toto par viņa draudzību un vadību, un es vēlos finišēt kopā. "Esmu 100% apņēmības pilns nodrošināt labāko sniegumu, ko vien varu šajā sezonā, un padarīt savu pēdējo gadu ar "Sudraba bultām" par vienu, kas jāatceras."

Hamiltons "Mercedes" komandā izcīnījis 82 no savām 103 F-1 uzvarām, kā arī 78 no 104 uzvarām kvalifikācijā, iegūstot visu laiku veiksmīgākā braucēja statusu.

Hamiltona pāriešana uz "Ferrari" drīz vien kļuva oficiāla.

""Ferrari" ar prieku paziņo, ka Lūiss Hamiltons komandai pievienosies 2025. gadā un noslēdzis vairāku gadu līgumu," brīdi pēc "Mercedes" paziņojuma vēstīja "Ferrari".

"Ferrari" vadītājs ir ir Ferederiks Vasērs, kurš bija viens no vadošajiem cilvēkiem Hamiltona komandā junioru karjeras laikā. Tieši kopā ar Vasēru brits uzvarēja GP2 (tagadējā F-2) pasaules čempionātā, un visticamāk, ir bijis viens no noteicošajiem faktoriem Hamiltona pārejas sagatavošanā.

2007. gadā Hamiltons ar joni ienāca F-1 kā "McLaren" pilots un nākamajā gadā kļuva par pasaules čempionu . Pēc 2012. gada sezonas Hamiltons no "McLaren" pārsēdās uz "Mercedes" bolīdu, ar ko kopā izcīnīja vēl sešus pasaules čempiona titulus, pēdējo no tiem 2020. gadā.

Pēc Hamiltona un "Mercedes" šķiršanās gaidāms pamatīgs satricinājums F-1 pilotu tirgū. Mercedes" otrais pilots šobrīd ir Džordžs Rasels, bet "Ferrari" komandā Hamiltons varētu ieņemt Karlosa Sainsa vietu. Sainsa vārds tiek saistīts ar "Audi" komandu, kas ienāks F-1 2026. gadā.

Arī Sainss ceturtdien apstiprināja savu aiziešanu no "Ferrari" un piebilda, ka jaunumi par viņa nākotni gaidāmi drīzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!