Foto: LETA

Viens no Latvijas labākajiem velosportistiem Aleksejs Saramotins šīs sezonas otrajā pusē cer ne tikai pildīt komandas līderu atbalstošā riteņbraucēja funkcijas, bet arī pats sasniegt augstus rezultātus, portālam "Delfi" pastāstīja sportists.

Saramotins aizvadītā gada septembra beigās no Francijas komandas "Cofidis" pārcēlās uz jaundibināto Šveices vienību "IAM Cycling". Kā stāstīja pats sportists, tad līdz šim viņš Šveices komandā jūtas labi un pildījis atbalstošā riteņbraucēja lomu.

""IAM Cycling" komandā jūtos ļoti komfortabli. Ceru, ka arī turpmāk palikšu šajā vienībā. Līgums man beidzas šogad, bet gribētos turpināt sadarbību, jo man patīk kādā virzienā komanda attīstās. Negribu neko citu, jo esmu pilnībā apmierināts," stāstīja Saramotins. "Man komandā ir jāstrādā uz līderiem un jāizpilda to, ko no manis prasa. Domāju, ka sezonas otrajā pusē man būs iespēja vairāk sevi parādīt. Sacensību sezonas sākumā jau bija skaidrs, ka mums ir divi līderi, uz kuriem komanda arī strādās, bet turpinājumā mums būs mazāk stresa, līdz ar to varēšu uzņemties iniciatīvu."

Kā stāstīja Latvijas riteņbraucējs, tad komandā esot 23 braucēji un 15 tehniskie darbinieki. Saramotins cer, ka nākamgad "IAM Cycling" iegūs "ProTour" statusu, kas ir spēcīgākais līmenis riteņbraukšanā, taču viņam svarīgākais esot veiksmīga sadarbība ar komandu.

"Atšķirība starp "IAM Cycling" un "Cofidis" komandām ir mentalitātē. "IAM Cycling" cilvēki ir citādāki, tāpat arī darba organizēšana. Šajā komandā cilvēki, manuprāt, ir saprātīgāki. Ja neesi francūzis, tad viņus grūti saprast. "Cofidis" man visu laiku bija stress. Lai ar viņiem sastrādātos, vajadzētu nedomājot darīt visu, ko man saka, bet es tā nevarēju. Es nesapratu piekopto taktiku, jo bieži saņēmu jocīgus uzdevumus," divas savas iepriekšējās komandas salīdzināja Saramotins. "Līdz ar to bija grūti sastrādāties. "IAM Cycling" komandā viss ir skaidrs. Visi cilvēki, man šķiet, skatās pareizajā virzienā, tāpēc mēs varam saprasties. Tāda sajūta ar "Cofidis" man nebija."


Šajā sezonā Saramotinam labākais rezultāts ir izcīnītā piektā vieta Itālijas pilsētā Sjēnā martā notikušajā "Strade Bianche" viendienas velobraucienā. Savukārt aprīlī vēsturiskajā velobraucienā Parīze-Rubē viņš lauza roku.

"Salauzu roku un divas nedēļas vajadzēja staigāt ar ģipsi. Nevarēju kustināt roku un vajadzēja iztikt bez braukšanas ar velosipēdu. Pēc tam jau sāku mierīgi braukāties un tagad vairs nav nekādas problēmas," stāstīja Latvijas sportists. "Tādas rokas traumas ir nepatīkamas, jo nevar turēt stūri. Tas nav tik nopietns savainojums, kā, piemēram, ceļgala trauma, taču, lai startētu sacensībās, ķertu līderus vai turētos peletonā ir jābūt pilnīgi veselam. Ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo veselība nav joka lieta, un profesionālam sportistam tas ir vēl nopietnāk. Ja sportistam nav labas veselības, tad viņš nav nevienam vajadzīgs."

Saramotins arī stāstīja, ka viņam nav precīzu datu par to, cik kilometru gadā viņš veic uz velosipēda, bet tie aptuveni varētu būt 20 000 kilometri. Aptuveni tik lielu distanci viņš veicis katrā no aizvadītajiem desmit gadiem.

Saramotins pagājušā gada Londonas olimpisko spēļu grupas velobraucienā ierindojās 55.pozīcijā, par ko viņš nebija pārāk apmierināts. Tomēr viņš par to vairs nedomā un raugās tikai uz priekšu.

"Dzīve un mači rit uz priekšu. Es to negribētu saukt par neveiksmi, tas bija maksimālais, ko tajā brīdī varēju izdarīt. Es tur biju viens pats, un sacensībās būt vienam ir ļoti grūti," viņš skaidroja.

Saramotins ar Gati Smukuli ir Latvijas vadošie velosportisti. Viņi Latviju pārstāvējuši aizvadītajās divās olimpiskajās spēlēs, tomēr Saramotins uzsvēra, ka sāncensība starp abiem neesot.

"Mēs katrs savās komandās pildām mūsu darbu. Nav tā, ka kaut kādās sacensībās domāju, kā viņu pārspēt. Mums ir izvirzīti uzdevumi un tie ir jāpilda," skaidroja Saramotins.

Runājot par Latvijas riteņbraukšanas līmeni, tad viņš izteicās, ka tas šeit attīstās. "MTB riteņbraukšana iet uz priekšu, bet par šosejas riteņbraukšanu grūti teikt. Tagad Latvijā notika divas sacensības UCI 1.1 kategorijā, tas tomēr ir augsts līmenis. Neesam mēs francūži un beļģi, kuriem ir riteņbraukšanas tradīcijas."

Saramotins pēdējās trīs sacensības aizvadījis Latvijā. Viņš uzvarēja "Tele2" Rīgas velomaratonā, izcīnīja 16.vietu "Rīga-Jūrmala Grand Prix", bet "Jūrmala Grand Prix" viņš ierindojās 14.pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!