Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Skeletona treneris un ilggadējais Siguldas ledus trases vadītājs Dainis Dukurs diskusijā, kas bija veltīta Latvijas iespējamajai iesaistei 2030. gada olimpisko spēļu rīkošanā, paudis viedokli, ka šobrīd šāds solis būtu tuvredzīgs, jo bobslejs un skeletons ziemas sporta veidu saimē strauji zaudē pozīcijas, un nav izslēgts, ka pārskatāmā nākotnē var zaudēt arī vietu olimpiskajā programmā.

Dukurs atzīst, ka pirms pieciem gadiem, kad Stokholma pirmoreiz aicināja Latviju apsvērt iespēju pievienoties savai kandidatūrai, atbalstījis šādu ideju, tomēr šajā laikā bijis spiests mainīt savu viedokli. "Man lika pārdomāt pagājušā gada Pasaules kauss Siguldā, kurā bobslejā piedalījās 13 ekipāžu. Šobrīd notiek treniņbraucieni Ķīnā, jaunākajā trasē pasaulē, kur notika līdz šim pēdējās olimpiskās spēles – ir 11 dalībnieku. Sievietēm – neviena, jo nesavāca kvorumu," treneris norāda uz negatīvajām tendencēm, kas neliecina neko labu. "Ir patīkami, ka ir šis "salūts", medaļas, olimpiskā kustība, bet... Rio spēlēs nākamajā dienā pēc noslēguma olimpiskajā baseinā peldēja krēsli – nevienam tas nebija vajadzīgs. Tas pats Atēnās, arī Čezānā pamesta trase. Mums jābūt gudrākiem – jaskatās, kas notiks pēc šī "salūta"."

Viņš atgādina, ka spēļu piešķiršana nozīmēs, ka rindā pēc papildu valsts naudas stāsies arī vadošie renes sporta veidi. "Nāks, spers durvis ar kāju vaļā, un teiks – mums vajag naudu, lai mēs 2030. gadā labi nostartētu! Kā tad tas būs – bez medaļām?! Un tāpat jautājums – kas notiks pēc 2030. gada? Kādā apritē spēsim noturēt šo sporta bāzi, kurā būs ieguldītas lielas, lielas investīcijas." Dukurs uzskata, ka olimpiskajiem standartiem nepieciešamajam darbu apjomam Siguldā varētu nepietikt ar plānotajām rekonstrukcijām publiski izskanējušo summu – 58 miljoniem eiro. "[Trase] būvēta ar padomju tehnoloģijām, tur ir ne tikai morālais, bet arī fiziskais novecojums. Man ir sajūta, ka šis [nosauktais] skaitlis ir par zemu."

Pēc dēlu Martina un Tomasa karjeras beigām Dainis Siguldā ar pašvaldības atbalstu izveidoja jauno skeletonistu skolu. "Tagad pieci bērni piedalīsies Jaunatnes olimpiādē, bet es jau šobrīd saku – mēs esam uz skuju takas. Turpinājuma nebūs. Jo federāciju tas neinteresē – federācija ar 16 cilvēku delegāciju ir Ķīnā. Tā nepiedalīsies Eiropas kausos, kur jābrauc jaunatnei," viņš norāda uz savādajām pašmāju Bobsleja un skeletona federācijas prioritātēm.

Uz jautājumu, vai nav risks, ka pie šādas niecīgas popularitātes un dalībnieku skaita disciplīnas kā bobslejs un skeletons pārskatāmā nākotnē varētu zaudēt vietu olimpisko spēļu programmā, Dukurs atbild apstiprinoši. "Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija ir vājākā federācija olimpiskajā saimē. Var pienākt brīdis, kad dārdzības un jau pamesto trasu dēļ šos sporta veidus no olimpiskās saimes izspiedīs. Mēs, bobslejs un skeletons, esam tam ļoti tuvu. Var notikt, ka SOK pasaka – beidzamais gads ir 2034., bet pēc tam nāk iekšā tie, tie un tie," viņš pārliecināts, ka uz šīm vietām jau cierē mūsdienīgāki sporta veidi, kam ir masveidība un popularitāte jauniešu auditorijas vidū.

IZM Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs tikmēr norāda, ka Siguldas trase ir mūsu vēsturisks mantojums, par ko jāturpina rūpēties – arī tad, ja šie sporta veidi zaudētu olimpisko statusu. "Uz šiem sporta veidiem nav obligāti jāskatās tikai caur olimpisko spēļu prizmu, bet gan to attīstību," viedokli pauda funkcionārs, uz ko Dukurs atbildēja ar repliku: "Domāju, ka tomēr ir jāskatās."

MVP diskusijā par šo tēmu valsts svētku priekšvakarā piedalījās daudzkrāsains ekspertu loks. Bez Dukura un Šteinberga studijā bija un no finanšu un uzņēmējdarbības vides perspektīvas situāciju analizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, temperatūru politiskajās aprindās palīdzēja izmērīt politologs Filips Rajevskis, bet no mediju skatu punkta paraudzījās TV3.lv sporta redaktors Jānis Janševics. Sarunas moderators – Raimonds Rudzāts.

Pilnu diskusijas ierakstu iespējams noskatīties medija MVP.lv sadaļā "Saruna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!