Foto: AP/Scanpix
Gaidāmo 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu rīkotāju tēriņi pārsnieguši jau vairāk kā pusmiljardu dolāru (269 miljonus latu), savukārt valdība nav spējusi izveidot plānu, ko nākotnē darīt ar sacensību vajadzībām uzbūvētajām sporta celtnēm, ziņo valsts revīzijas birojs.

Krievijas federālais revīzijas birojs sniedzis nepatīkamu spriedumu par gatavošanos Soču Olimpiādei. Birojs savā ziņojumā, kas tika prezentēts Krievijas parlamentam, izteicies, ka pārtērētās summas ir valsts sabiedrības "Olimpstroj" vaina. Atbildīgās institūcijas vadība radījusi priekšnosacījumus sporta būvju izmaksu kāpumam, kas sasniedzis 15,5 miljardus rubļu (271 miljonu latu).

Valdība paziņojusi, ka kopumā olimpiskās būves izmaksās līdz pat 200 miljardiem rubļu (3,5 miljardiem latu), bet revīzijas birojs norāda, ka izmaksas turpina pieaugt arī pašlaik.

Tiek uzsvērts, ka "Olimpstroj" pieņēmusi lēmumus bez jebkādiem paskaidrojumiem par jaunajiem aprēķiniem.

Visu infrastruktūras objektu kopējās izmaksas, ieskaitot šosejas un dzelzceļa pārbūvi, izmaksās 1,5 triljonus rubļu (26,25 miljardus latu). Valdība ziņo, ka lielākā daļa no izmaksām ir segtas ar privātpersonu starpniecību. Tiesa, liela daļa privāto investoru saviem Soču projektiem ir izmantojuši valsts aizdevumus un daudzi pēc spēlēm plāno savas celtnes atdot valstij, lai nepakļautu sevi riskam ciest celtņu uzturēšanas zaudējumus.

"Ir jāatrod veids, kā celtnes tiks izmantotas pēc olimpiskajām spēlēm. Šis jautājums ir pats svarīgākais - problēma jāatrisina nekavējoties," teikts ziņojumā.

Gaidāmās ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 2014.gada 7. līdz 23. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!