Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase ar Eiropas čempionāta pirmā posma trijās cīņās rādīto sniegumu ir uz pareizā ceļa, uzskata pieredzējušais treneris Kārlis Muižnieks.

Kā zināms, Rīgā notiekošā D apakšgrupas turnīra spēles Latvija atklāja ar uzvaru 78:67 pār Beļģiju, bet dienu vēlāk ar 49:68 piekāpās Lietuvai. Savukārt pirmdien ar 72:65 tika uzveikta līdz tam brīdim zaudējumus nepiedzīvojusī Čehija.

"Domāju, ka Latvijas izlasei pirmās trīs spēles ir izdevušās labas. Kopumā rādītais sniegums ir labs, kvalitātes ziņā vislabākā spēle bija pret Čehiju. Pirmais mačs pret Beļģiju bija ļoti nervozs, bet izdevās uzvarēt. Savukārt mačā pret Lietuvu bija labs pirmais puslaiks, bet otrajā jau Latvijas izlasei nekas neizdevās, kā vajadzētu. Tomēr jau trešajā mačā Latvija rādīja raksturu un pārliecību, izdevās gan uzbrukums, gan aizsardzība. Uzskatu, ka komanda ir uz pareizā ceļa. Galvenais ir saglabāt tādu pašu spēli," teica Muižnieks.

Patlaban D apakšgrupā divas uzvaras izcīnījušas un zaudējumu cietušas četras izlases - Čehija, Beļģija, Lietuva un Latvija -, kamēr Igaunijai viens panākums, bet Ukraina kapitulējusi visās trīs spēlēs.

Kā uzskata speciālists, nākamās divas spēles, kuras Latvija aizvadīs pret Ukrainu un Igauniju, būs mači pret nosacītām grupas pastarītēm, tomēr arī šīs izlases centīsies izglābties un pārsteigt savus pretiniekus.

"Galvenais uzdevums Latvijai šajos mačos ir nezaudēt koncentrēšanos. Pirmā posma beigās var izveidoties interesanta situācija, kad, esot vienādai zaudēto un uzvarēto spēļu attiecībai, būs jāskaita komandu gūtie punkti. Visgrūtāk no šī līderu četrinieka varētu būt Čehijai, jo priekšā mačs pret spēcīgo Lietuvu, kā arī labu sniegumu demonstrējušo Beļģiju," stāstīja Muižnieks.

Kā zināms, Muižnieks vadījis Latvijas vīriešu nacionālo izlasi divos Eiropas čempionātos. Tāpat speciālists strādājis Ukrainā, ar kuras valstsvienību Latvija spēkosies trešdien.

"Latvija visās līnijās ir stiprāka par Ukrainu, ir tikai jāmāk realizēt savas iespējas. Ukrainas izlasē nav tie paši labākie spēlētāji. Noteikti, ka šajā duelī esam favorīti. Viss ir Latvijas izlases rokās. Domāju, ka ukraiņi mūs ne ar ko nepārsteigts. Ainars Bagatskis tur ir strādājis un pazīst spēlētājus," uzsvēra Muižnieks.

Patlaban speciālists ir pie Latvijas vicečempiones "Ventspils" stūres, kuru izlasē pārstāv Žanis Peiners un Kristaps Janičenoks.

"Protams, sekoju līdzi "Ventspils" spēlētāju sniegumam un vēroju viņus. Taču ir arī jāgatavojas jaunajai sezonai kopā ar pārējiem komandas spēlētājiem," atzīmēja Muižnieks.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!