Foto: F64

Latvijas basketbola izlases pretiniece Belgradā notiekošajā Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā pusfinālā Puertoriko spēlē diezgan avantūriski, taču latviešu spēlētāji nekādā gadījumā nedrīkst pielāgoties viņu piekoptajam stilam, uzsvēra galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas un Puertoriko valstsvienības tiksies piektdien, plkst. 19:00. Tā Latvijas izlasei modernajā basketbola ērā būs pirmā oficiālā tikšanās ar komandu, kas ir no Dienvidamerikas. Puertoriko valstsvienībā svarīgākie spēlētāji ir aizsargi Huans Hosē Barea un Karloss Arojo, kuri guvuši rūdījumu Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

"Puertoriko ir pieredzējusi komanda, kurai ir individuāli spēcīgi spēlētāji. Viņi spēlē avantūrisku basketbolu, angliski tas skanētu "wild". Brīžiem ir viena vai divas piespēles un seko metiens pa grozu, bet, ja ātrs metiens nesanāk, tad bumba ir Bareas vai Arojo rokās, un viņi spēlē "pick&roll" sadarbību," pēc Latvijas treniņa teica Bagatskis, uzsverot, ka nedrīkst pielāgoties viņu spēles stilam. "Lai no mūsu puses būtu laba spēle, mums jāievēro disciplīna – ātri jāatgriežas aizsardzībā, jāsadala spēlētāji un jāizpilda treneru norādījumi. Nedrīkstam ļaut viņiem atrast brīvos un ātros metienus. Ja būs disciplīna, tad būs laba spēle."

Bagatskis atzina, ka Barea un Arojo ir spēlētāji ar vārdu pasaules basketbolā. "Es uzskatu, ka basketbolā uzbrukums sākas ar mazajiem spēlētājiem, un viņi abi arī visu izsaka. Viņi spēlē pret Angolu bija rezultatīvākie, un brīžiem izskatījās, ka abi sarunājuši uz maiņām spēlēt uzbrukumus – vienu Barea, otro Arojo. Nedrīkst aizmirst par viņu atlētiskumu. Tā ir tipiska Dienvidamerikas komanda, kuri neievēro spēles disciplīnu tik ļoti. Viņi paši demonstrē skatāmu basketbolu un ļauj spēlēt arī otrai komandai," turpināja Latvijas izlases treneris.

Puertoriko komandā ir vairāki ļoti pieredzējuši spēlētāji, kuru vidējais vecums ir 30 gadi. Latvijas izlase mēģinās izmantot to, ka viņu izturība varētu nebūt tik augsta, kā mūsu valstsvienībai. Bagatskis skaidroja, ka basketbolistiem ir uzstādījums visu spēles laiku izdarīt spiedienu uz Barea un Arojo.

"Ja mēs radīsim tādu pašu spiedienu, kā spēlē pret Čehiju, tad viņu resursi nebūs mūžīgi. Būs brīdis, kad viņiem aizsardzībā būs jāspēlē ar spiedienu, un mača otrajā pusē tas var nākt mums par labu. Tomēr spiedienam un agresivitātei jābūt pamatotai, nevar vienkārši iet un klapēt," skaidroja speciālists.

Latvijas gaidāmo pretinieku izlasē atrodams arī ļoti ražens spēlētājs – Pīters Ramoss, kura augums ir 222 centimetri, tomēr Latvija centīsies viņa augumu izmantot sev par labu. "Viņš ir liels, viņš ir slinks, viņš aizsardzībā praktiski nekustās, un tas jāmēģina izmantot," teica Bagatskis..

Puertoriko spēles stils varētu būt līdzīgs Jaunzēlandei, ar ko Latvija spēlēja pirms turnīra Belgradā, jo abas komandas ātri uzbrūk grozam. Latvijas izlasei jābūt pacietīgai, jo nekas nenotiek spēles sākumā. Latviešu spēlētājiem jābūt gataviem izmantot tās situācijas, kuras viņi mums dos, izteicās treneris.

Latvijas izlases spēlētājiem trešdien bija brīvdiena, tomēr treneri uzskatīja, ka spēlētāji nevis uzlādējās gaidāmajai spēlei, bet pārlādējās. "Treniņa sākumā bijām nedaudz aizsapņojušies un atbrīvojušies, tāpēc pirmajā daļā vajadzēja nodarboties ar audzināšanu, nevis trenēšanos," neapmierināts bija Bagatskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!