Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas 3x3 basketbola izlase (Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis) otrdien veiksmīgi uzsāka dalību "Tokijas 2020" izslēgšanas spēlēs, ceturtdaļfināla mačā pārspējot Japānas valstsvienību.

Latvijas izlase ceturtdaļfināla spēlē uzvarēja ar rezultātu 21:18. Trešdien gaidāmas cīņas par medaļām, kuras Latvijas 3x3 basketbolisti uzsāks ar spēli pret Beļģiju. Spēle norisināsies pulksten 12.40 pēc Latvijas laika.

Otrajā pusfinālā pulksten 11.30 tiksies Serbijas un Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) vienības. Krievijas sportisti ceturtdaļfinālā pārspēja Nīderlandi (21:19). Spēle par bronzu norisināsies pulksten 15.15, bet pirmais olimpiskais fināls 3x3 basketbolā gaidāms pulksten 16.25.

Spēles ievadu pilnībā noteica izcila latviešu aizsardzība un Edgars Krūmiņš, kuram līdz šai spēlei kliboja metienu precizitāte. Kamēr Krūmiņš realizēja tālmetienu un pēc Mieža piespēlēm divreiz precīzi uzbruka no soda laukuma, Japānas izlase bija jau pieļāvusi četras kļūdas. Japāņi ar laiku atrada ritmu uzbrukumā, bet Krūmiņš jau bija pamanījies sev sakrāt deviņus punktus, panākot rezultātu 10:4.

Taču tad par sevi atgādināja Keisei Tominaga. Jau iepriekšējā savstarpējā spēlē iepazītais japānis 40 sekunžu laikā realizēja trīs sarežģītus tālmetienus, samazinot deficītu līdz 14:13. Saspringtajā brīdī iniciatīvu uzņēmās Lasmanis, kurš divreiz ar spēku tika līdz groza apakšai, kā arī rezultatīvi asistēja Čavaram – rezultāts 19:17.

Aizsardzībā paviršu spēli aizvadījušais Aira Brauns ļāva mājiniekiem pietuvoties līdz viena punkta deficītam, bet uzvaru nodrošināja Nauris Miezis, kurš ar trešo piegājienu meta precīzi no groza apakšas, bet uzbrukumu vēlāk izcēlās no soda metienu līnijas.

Uzvarētāju labā deviņus punktus guva Krūmiņš (5/5 vienpunktniekos, 2/4 divpunktniekos), septiņi punkti Lasmaņa kontā, bet četri punkti un piecas piespēles Mieža rēķinā. Agnis Čavars atzīmējas ar vienu punktu un precīzu spēli aizsardzībā.

Pretinieku rindās astoņus punktus sakrāja Keisei Tominaga. Japānas izlase atkal ļoti precīzi izpildīja tālmetienus, realizējot piecus no 11 divpunktu metieniem, bet Latvijas izlase veiksmīgi atbildēja ar tuvākiem metieniem (12/15).

Trešo vietu apakšgrupā Latvijas izlase nodrošināja otrdienas rīta pusē, ar rezultātu 22:18 pēdējā apakšgrupas mačā pārspējot Nīderlandes basketbolistus. Latvijas valstsvienības cerības uz iekļūšanu pusfināla kārtā uzreiz no apakšgrupas izdzēsa Beļģijas valstsvienība, kas otrdienas rīta spēlē pārspēja Polijas izlasi.

Latvijas izlase spēli pret Nīderlandi uzsāka ļoti enerģiski, ar veiksmīgām darbībām uzbrukumā un aizsardzībā panākot rezultātu 4:1. Nīderlandes izlase realizēja divus divpunktu metienus pēc kārtas, bet ar to pašu atbildēja Čavars un Miezis (9:7).

Turklāt metienu precizitāte vien tika uzlabota. Vēl vienu tālmetienu realizēja Miezis, Lasmanis trāpīja divpunktnieku ar sodu, bet Čavars no distances jau panāca rezultātu 17:10. Pretinieki spēja mazliet noslāpēt Latvijas basketbolistu uzbrukumu, kā arī vairākas reizes atzīmējās no groza apakšas. Pašā spēles izskaņā viņi pat pietuvojās līdz divu punktu deficītam (20:18), taču pēdējais vārds piederēja komandas kapteinim. Čavars ar trešo precīzo tālmetienu spēlē nodrošināja Latvijas izlasei uzvaru.

Rezultatīvākais spēlētājs ar deviņiem punktiem bija Miezis, ar sešiem punktiem piebalsoja Čavars, piecus punktus guva Lasmanis, bet divi punkti Krūmiņa kontā. Pretinieku punktu ražu nodrošināja Dimeo van der Horsts (astoņi punkti) un Ross Bekerings (septiņi punkti).

Latvijas valstsvienība realizēja septiņus no 14 tālmetieniem, bet Nīderlande trāpīja vien trīs no 16 divpunktu metieniem. Līdz šim latvieši vienā spēlē divreiz bija trāpījuši pa pieciem tālmetieniem, kā arī nebija metuši precīzāk par 36%.

Latvijas 3x3 basketbola izlase ar šo panākumu pusfināla kārtā izvairījās no pagaidām dominējošās Serbijas valstsvienības. Nonākšana vienā "zarā" ar japāņiem deva iespēju pusfinālā spēkoties ar Beļģiju, kurai latvieši apakšgrupas spēlē jau piekāpās.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēļu teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!