Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola valstsvienības aizsargs Kaspars Dubra sākotnēji saņēmis negatīvus rezultātus Covid-19 pārbaudē, taču pēc tam vēlreiz ticis pārbaudīts Eiropas futbola asociāciju savienības (UEFA) sertificētā laboratorijā, kurā tests jau bijis pozitīvs, otrdien no Melnkalnes attālinātā prese konferencē ar Latvijas žurnālistiem stāstīja izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Jau ziņots, ka Latvijas futbola izlasei trijās gaidāmajās spēlēs nevarēs palīdzēt Ukrainas augstākās līgas kluba "Oleksandriya" aizsargs Kaspars Dubra. Klubā ar Covid-19 inficējušies vairāki futbolisti, kas piespiedis visai vienībai nonākt pašizolācijā.

Kazakevičs skaidroja, ka negatīvas kluba paspārnē veiktas pārbaudes rezultātā valstsvienība bija gatava spriest par futbolista pievienošanos izlasei, taču tam radušies šķēršļi.

"Pirmdien saņēmām ziņu no kluba, ka tests ir negatīvs un viņš var doties uz izlasi," klāsta Kazakevičs. "Ņemot vērā, ka šis tests netika veikts atbilstoši UEFA "Return to Play" protokolam atzītā laboratorijā, mēs pieņēmām lēmumu, ka pirms Kaspars ierodas izlasē, viņš vēlreiz Kijevā, jau pusceļā dodoties uz izlasi, veiks vēl vienu testu, kurš tiks veikts sertificētā laboratorijā. Diemžēl ceļā uz preses konferenci uzzināju, ka šis tests ir pozitīvs."

Tādējādi Latvijas izlase palikusi bez abiem centra aizsargiem, ar kuriem tika uzsākts UEFA Nāciju līgas cikls, jo savainojuma dēļ valstsvienībai tomēr nevar pievienoties arī Antonijs Černomordijs. Tiesa, komandu papildinājis iepriekš savainotais Gdaņskas "Lechia" pussargs Kristers Tobers, kurš karjeras laikā spēlējis arī centra aizsarga pozīcijā.

Tobers preses konferencē atklāja, ka pēdējās trīs nedēļas jau trenējies kopā ar Polijas komandu, bet vēl iepriekš mēnesi pilnvērtīgi strādājis fiziskās sagatavotības trenera aprūpē. Taujāts par iespēju izmantot Toberu centra aizsarga pozīcijā, Kazakevičs gan vēl nevēlējās steigties pa priekšu trešdien gaidāmajai spēlei.

"Šobrīd izlasē pēc pozīcijas ir trīs pilnvērtīgi centra aizsargi – Mārcis Ošs, Igors Tarasovs un Elvis Stuglis. Līdz šim tomēr cerējām, ka Kaspars varētu pievienoties izlasei. Skaidrs, ka nerēķinājāmies ar viņu pirmās spēles saistībā, bet gan, iespējams, otrajā, un, visticamāk, trešajā spēlē gaidījām, ka viņš varētu mums palīdzēt. Ar plānu B nesteigsimies. Paskatīsimies, kas notiks rītdienas spēlē. Pēc tam būs opcija gan izmantot vēl kādu no izlases rīcībā esošajiem spēlētajiem, kuriem iepriekš bijusi pieredze šajā pozīcijā, gan, iespējams, izsaukt vēl kādu spēlētāju," stāsta Kazakevičs.

Līdzīgā situācijā kā Tobers ir arī Mārcis Ošs, neslēpa treneris. Viņš gan pēdējos divos Šveices superlīgas mačos bijis "Lugano" komandas pieteikumā, kā arī atstājis labu iespaidu izlases treniņos. Kazakevičs uzsvēra, ka Ošs ir gatavs izmantot savu iespēju doties laukumā.

Vien otrdienas vakarā gaidāms pirmais treniņš, kurā piedalīsies gandrīz visi valstsvienības pārstāvji. Pirmajā treniņā, paralēli vēl notiekot Latvijas futbola virslīgas spēlēm, klāt bijuši astoņi futbolisti, bet otrajā jau trenējušies 17 spēlētāji. Izlasei vēlāk nekā gaidīts pievienojies arī "Metta" vienības uzbrucējs Raimonds Krollis. Tas noticis iespējamas futbolista klubu maiņas dēļ.

Taču pirmajos divos treniņos pilnvērtīgi piedalījies Minhenes "Bayern" sistēmas pussargs Daniels Ontužāns.

"Viņš šobrīd atstāj pietiekami labu iespēju. Teiksim, tāds ar pozitīvām emocijām, ar vēlmi maksimāli sevi apliecināt. Šajā ziņā viņš dod pozitīvus signālus. Paskatīsimies, kā būs šodienas treniņā, tad vērtēsim, cik viņš ir gatavs piedalīties tuvākajās spēlēs," par Ontužānu saka Kazakevičs.

Treneris joprojām saglabājis vēlmi trešdien gaidāmajā pārbaudes spēlē vest laukumā kaujiniecisku sastāvu, vienlaikus arī domājot par sestdien gaidāmo UEFA Nāciju līgas maču Fēru salās. Sastāvu veidos spēlētāji, kuriem pirms spēles ar Fēru salu izlasi nepieciešama spēļu prakse, kā arī sevi treniņos apliecinājuši futbolisti.

"Skaidrs, ka vairākās pozīcijās būs atsevišķi debitanti, kuri rītdien aizvadīs spēli. Bet tikai tie, kuri to nopelnījuši ar savu darbu treniņprocesā. Tas nebūs vienkārši matemātiski izlikts otrais vai trešais sastāvs, lai pasaudzētu vadošos spēlētājus," nosaka Kazakevičs.

Latvijas futbolisti oktobra ciklā trešdien, 7. oktobrī, viesos spēlēs pret Melnkalni, Pēc tam Latvijas izlasei sekos divas spēles UEFA Nāciju līgas D līgas pirmās grupas turnīrā – viesos pret Fēru salām (10. oktobrī) un mājās pret Maltu (13. oktobrī).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!