Foto: FIBA

Grieķijas basketbola federācija pēc valstsvienības pirmdien izcīnītās uzvaras ar nepietiekošu punktu pārsvaru Pasaules kausa spēlē pret Čehiju, kas nozīmēja izlases izstāšanos no turnīra, iesniegusi protestu Starptautiskajai basketbola federācijai (FIBA) par tiesnešu darbu Grieķijas valstsvienības spēlēs, ziņots federācijas mājaslapā.

Grieķija pirmdien ar rezultātu 84:77 pieveica Čehijas izlasi, tomēr komandai bija nepieciešams uzvarēt ar vismaz 12 punktu pārsvaru, lai nodrošinātu vietu ceturtdaļfinālā.

Šajā spēlē piecas piezīmes nopelnīja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) aizvadītās sezonas vērtīgākais spēlētājs Jannis Adetokunbo, kurš trīs no piezīmēm izpelnījās tieši uzbrukumā, čehu basketbolistiem stājoties viņa ceļā un sagaidot kontaktu.

Viens no spēles arbitriem bija Latvijas tiesnesis Andris Aunkrogers, kurš grieķim nepiešķīra nevienu piezīmi. Tieši Aunkrogers varēja jau trešajā ceturtdaļā izlemt Adetokunbo likteni, bet soģis sarežģītā epizodē piezīmi piešķīra čehu uzbrucējam Vojteham Hrubanam.

Lai gan Grieķijas basketbola federācijas protestā organizācija sūdzas par tiesāšanu visa turnīra garumā, īpašs uzsvars likts tieši uz spēli pret Čehiju. Tiesnešu lēmumus federācija nosaukusi par bezprecedenta notikumu pasaules basketbolā. Tāpat organizācija pieprasījusi tiesnešu atstādināšanu un komandas spēļu video analīzi, pēc kuras FIBA publicētu savus secinājumus.

"Jannis ieradās mums palīdzēt," pēc spēles izteicās izlases galvenais treneris Tanasis Skortopuluss. 'Viņš katru dienu uz laukuma cīnās. Taču viņš nav sagaidījis pelnīto cieņu. Runāju par divām uzbrukuma piezīmēm, trešo un piekto. Tādiem spēlētājiem nevar svilpt šādas piezīmes."

Treneris arī apgalvoja, ka varot sagatavot video apkopojumu, kurā būtu redzamas 25 epizodes ar noteikumu pārkāpumiem pret Adetokunbo.

Jau ziņots, ka FIBA atzinusi Lietuvas-Francijas spēles galotnē pieļauto tiesnešu kļūdu, atstādinot soģus no Pasaules kausa turpmāko spēļu tiesāšanas.

Latviju šajā čempionātā pārstāv tiesneši Andris Aunkrogers un Mārtiņš Kozlovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!