Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē svētdien savā laukumā ar rezultātu 71:61 (20:20, 16:13, 21:5, 14:23) uzvarēja Portugāli.

Aija Putniņa Latvijas izlases labā guva 19 punktus, bet 16 punktus iekrāja Zane Tamane. Savukārt deviņi punkti Elīnas Babkinas kontā.

Spēles ievadā vadībā ar divu punktu pārsvaru paguva pabūt abas komandas, bet pēc piecām nospēlētām minūtēm rezultāts bija 8:6 Latvijas izlases labā. Abas izlases centās veidot ātrus uzbrukumus, tomēr rezultātu tas deva reti. Latvijas vienībai turpinājumā izdevās gūt vēl piecus punktus pēc kārtas, panākot 13:6 savā labā, tomēr Portugāles komanda ātri vien atgriezās vien punkta atstatumā. Ceturtdaļas izskaņā laukuma saimnieces nespēja nosargāt četru punktu pārsvaru, uz brīdi arī nokļūstot iedzinējās, bet pirmā ceturtdaļa noslēdza ar neizšķirtu rezultātu 20:20.

Otrajā ceturtdaļā pirmos piecus punktus pēc kārtas guva Portugāle, bet Latvijas izlase pretinieču grozu "atslēdza" vien pēc nospēlētām trim ar pusi minūtēm. Šajā brīdī laukumā jau bija paguvušas iziet visas 12 spēlei pieteiktās mājinieces, pēdējā no kurām - Meļņika - panāca rezultātu 24:25. Portugāles izlasei pārsvaru nostiprināt neļāva daudzās kļūdas uzbrukumā, tomēr arī Latvijas izlases neveiksmes uzbrukumā liedza tai rezultātu izlīdzināt. Ceturtdaļas turpinājumā Portugāles komanda uz brīdi izvirzījās vadībā ar piecu punktu pārsvaru, tomēr laukuma saimnieces ar ļoti agresīvu aizsardzību atgriezās vadībā ar 32:31. Puslaiku mājinieces noslēdza ar rezultātu 36:33 sev par labu.

Latvijas izlase trešo ceturtdaļu uzsāka ar iespaidīgu izrāvienu, gūstot 11 punktus pēc kārtas, bet pēcāk tika gūti vēl desmit punkti pēc kārtas, kas deva 22 punktu pārsvaru, jo Portugāles izlase šajā laikā guva vien divus punktus. Kopumā ceturtdaļas garumā Portugāles vienība guva vien piecus punktus, laukuma saimniecēm nodrošinot vadību ar 57:38.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmās četras minūtes viešņas uzvarēja ar rezultātu 7:2, tomēr Latvijas izlase atguvās un neļāva pretiniecēm vēl vairāk samazināt rezultāta starpību. Trīs ar pusi minūtes pirms cīņas beigām mājinieces atradās vadībā ar 64:50, bet pēc Latvijas izlases vairākām paviršībām Portugāles komanda mazliet vairāk kā minūti pirms spēles beigām panāca vairs tikai 59:68. Atlikušajā laikā gan Latvijas valstsvienība notikumus laukumā kontrolēja.

Pirmoreiz oficiālai spēlei Latvijas izlases sastāvā bija pieteiktas Baiba Eglīte, Kristīne Silarāja, Kate Krēsliņa, Ieva Veinberga un Zenta Meļņika, kuras visas devās laukumā.

No 17 basketbolistēm, kuras ir valstsvienības rīcībā, pirmajā mačā malā palika Ieva Kūlīte, Kristīne Vītola, Dita Liepkalne, Zane Jākobsone un Kitija Laksa. Tomēr viņas visas turpina piedalīties treniņos un gatavosies nākamajām spēlēm, kurās sastāvs var mainīties.

Latvija ar Portugāles izlasi līdz šim vienīgo reizi bija spēlējusi pirms 18 gadiem, kad Ankarā tika izcīnīts panākums ar 71:58. Iepriekšējo atlases ciklu Portugāle noslēdza ar astoņām neveiksmēm.

Citā šīs grupas pirmās kārtas mačā svētdien Itālija savā laukumā ar 66:58 (14:18, 18:10, 14:15, 20:15) uzvarēja Igauniju.

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija nākamajā trešdienā izbraukumā tiksies ar Igauniju, nākamajā svētdienā Latvija savās mājās uzņems galvenās konkurentes no Itālijas, bet pēc tam tiks aizvadīts arī otrais spēļu aplis.

Ar Itālijas izlasi iepriekš Latvija spēlējusi gan Eiropas čempionātu finālturnīros, gan kvalifikācijā, gan pārbaudes mačos. Pēdējo reizi gluži nesen - 2012.gada vasarā, kad kvalifikācijas mačos Rīgā izdevās uzvarēt ar 71:52, bet izbraukumā nācās piekāpties ar 57:60. Tieši Itālijas izlase latvietēm palīdzēja nokļūt finālturnīrā, jo divas reizes uzvarēja Grieķijas komandu, nostumjot to uz trešo vietu.

Ar kaimiņienēm no Igaunijas Latvija līdz šim spēlējusi tikai pārbaudes mačos, turklāt ļoti reti. Iepriekšējais abu komandu mačs 2007.gadā notika Tallinā, kad Latvija sagrāva pretinieces ar 108:44. Pēdējās sezonās komandas viena otru ļoti labi iepazinušas no dalības "Nordea" Basketbola līgā (NBL).

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Šobrīd vietu Eiropas čempionātā nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Portugāli:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede (visas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte ("TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!