Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki ar savu treneru korpusu izraudzījies 24 spēlētājus, kuri iekļauti oficiālajā pieteikumā 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm ar A grupas līdervienību Beļģijas izlasi, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS). Kandidātu sarakstā iekļauti četri potenciālie debitanti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka gaidāmajās spēlēs pret Beļģijas izlasi nevarēs palīdzēt savainojumus guvušie aizsargi Kristers Zoriks, Aigars Šķēle un Artūrs Žagars. ULEB Eirolīgas kalendāra dēļ izlasei nevar arī pievienoties "Baskonia" kluba aizsargs Artūrs Kurucs, bet joprojām tiek saglabāta cerība, ka uz spēli mājās varētu tikt Jānis Strēlnieks.

LBS publicētajā kandidātu sarakstā iekļauts gan Strēlnieks, gan arī Zoriks, lai gan portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Zoriks ceļgala savainojuma dēl spēlēs nevarēs piedalīties.

Latvijas komanda spēlei sāks gatavoties nākamajā pirmdienā, 21. februārī. Uz treniņiem paredzēts uzaicināt 16 spēlētājus. Tā kā sarakstu pat pēdējā brīdī var ietekmēt spēlētāju veselības stāvoklis, precīzs komandas sastāvs tiks paziņots tikai 21. februārī, raksta LBS, kas uzsver, ka par Strēlnieka iespējām palīdzēt komandai turpinās komunikācija ar Kauņas "Žalgiris" kluba vadību.

Jau saņemts atteikums no diviem citiem Eirolīgas klubiem – "Baskonia" (Artūrs Kurucs) un "Barcelona" (Rolands Šmits). Veselības stāvokļa dēļ šajās spēlēs valstsvienībai nevarēs palīdzēt arī Rinalds Mālmanis, bet personisku iemeslu dēļ – Anžejs Pasečņiks.

"Man ir liels gods paziņot 24 spēlētājus, kuri iekļauti paplašinātajā pieteikumā pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas februāra spēlēm ar Beļģijas izlasi," izsakās Banki. "Aizvadītais posms bijis ļoti sarežģīts, daudzi valstsvienības spēlētāji saskārušies ar veselības problēmām, kuras ietekmē viņu iespējas palīdzēt komandai. Kopā ar maniem palīgiem esam izvēlējušies labāko pieejamo sastāvu.

"Beļģijas izlase ir grupas līdere – vienīgā, kas vēl nav zaudējusi nevienā spēlē. Mūs gaida sarežģītas spēles. Labi, ka komandā ir 12 spēlētāji, kuri piedalījušies iepriekšējās cīņās, vairākus basketbolistus sveicam ar atgriešanos valstsvienībā un iesaistām vairākus debitantus, ar kuriem saistās valstsvienības cerības nākotnē," stāsta treneris.

Izlasē spēles vēl nav aizvadījuši Toms Leimanis, Roberts Bērziņš, Dāvids Vīksne un 19 gadus vecais Rodijs Mačoha, kurš pieaugušo izlases pieteikumā iekļauts pirmo reizi. Leimanis un Vīksne gan paplašinātajā kandidātu sarakstā iekļuva arī pirms novembrī aizvadītajām spēlēm.

Savukārt tikai pārbaudes spēlēs laukumā gājuši "garā gala" spēlētāji Mārcis Šteinbergs un Kārlis Šiliņš.

Latvijas izlase pēc divām aizvadītām spēlēm 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra pirmajā kārtā ar vienu panākumu divos mačos ieņem trešo vietu A apakšgrupā. Tās vadībā ir Beļģijas izlase, kurai ir divas uzvaras, Serbija sakrājusi vienu uzvaru un vienu zaudējumu, bet Slovākija zaudējusi abās spēlēs.

Latvieši kvalifikācijas cikla pirmo kārtu uzsāka ar ļoti skaistu spēli Belgradā, kuras izskaņā dramatiski piekāpās Serbijas valstsvienībai. Savukārt pēc tam mājās Latvijas izlase guva smagu uzvaru pret Slovākijas vienību.

Abu nākamo spēļu pretiniece Beļģijas valstsvienību izbraukumā pieveica slovākus (83:57), bet mājās šokēja serbus (73:69). Latvijas izlase 25. februārī viesosies Monsā, bet 28. februārī beļģus uzņems "Arēnā Rīga".

Nākamo kārtu sasniegs grupas trīs spēcīgākās komandas, kuras līdzi ņems šajā kārtā sakrātās uzvaras un zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!