Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase savā ceturtajā pārbaudes spēlē pirms 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra piektdien Lietuvā ar 67:70 (5:20, 21:14, 23:14,14:15, 4:7) pagarinājumā piekāpās Ķīnai.

Šī bija Latvijas izlases pirmā neveiksme četrās aizvadītajās pārbaudes spēlēs.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā šajā mačā bija Zane Tamane, kurai 11 punkti, bet desmit pievienoja Baiba Eglīte.

Latvijas izlasei pagalam neveiksmīgs bija dueļa sākums, jo otrajā ceturtdaļā rezultāta starpība sasniedza pat 22 punktus (5:27), taču līdz puslaika pārtraukumam latvietes spēja pretinieču pārsvaru samazināt, pēc puslaika atpaliekot no Ķīnas par astoņiem punktiem (26:34). Otrajā puslaikā starp abām komandām aizritēja līdzvērtīga cīņa, kurā tikai papildlaikā pārākas tomēr izrādījās ķīnietes.

"Ļoti vērtīga pārbaude, kas palīdzēja novērtēt mūsu trūkumus un arī pārliecināties, kuri taktiskie gājieni ir efektīvi," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā citēts valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Pirmajās minūtēs netikām galā ar pretinieču fizisko pārspēku, kas radīja arī morālo spiedienu. Bija grūti gūt punktus, turklāt ķīnietes precīzi uzbruka. Kad atradām optimālo sastāvu, pārņēmām iniciatīvu, tomēr galotnē nenoturējām pārsvaru. Šis ir pamācošs zaudējums. Skaidrs, ka treniņos vairāk jāpiestrādā pie niansēm, darbībām izšķirošajos brīžos un tamlīdzīgi. Uz nākamo spēli ar Lietuvu sastāvā atgriezīsies Anete Šteinberga un acīmredzot būs vēl pārmaiņas."

Šajā mačā ar Ķīnu dažādu apsvērumu dēļ malā palika Zane Jākobsone, Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte, Anete Šteinberga un Kitija Laksa.

Latvijas izlasei šī bija priekšpēdējā pārbaudes spēle pirms gaidāmā turnīra. Noslēdzošā pārbaude 4.maijā tiks aizvadīta izbraukumā pret Lietuvu.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas beigās un šīs nedēļas sākumā Latvijas izlase Rīgā trīs reizes uzvarēja Grieķijas valstsvienību, kuru vada bijušais Latvijas izlases galvenais treneris Georgs Dikeulaks - 73:68, 74:57 un 76:67.

Pēc spēlēm pret Grieķiju neviena no izlases kandidātēm no sastāva netika atskaitīta. Līdz ar to pašlaik treniņus turpina visas 18 spēlētājas.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra līdz šim nesekmīgi centusies piesaistīt sastāvam Aneti Jēkabsonu-Žogotu, kura pašlaik sacenšas Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempionātā. Šobrīd Fīniksas "Mercury" komanda viņu prom nelaiž, taču pati basketboliste ir pateikusi, ka grib spēlēt izlasē. Zināms, ka "Mercury" vasarā izlašu vajadzībām atbrīvos divas citas spēlētājas, tāpēc sagaidāms, ka Jēkabsonei-Žogotai būs jāpaliek tās rindās. Tiesa, sarunas starp klubu un Latvijas izlases vadību turpinās.

Jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada Eiropas čempionātā varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede, Zane Jākobsone (visas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte, Kitija Laksa, Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!