Foto: LETA
Latvijas vīriešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē piektdien ar rezultātu 76:79 (20:21, 16:20, 17:23, 23:15) dramatiskā cīņā izbraukumā piekāpās Gruzijas valstsvienībai.

Divas minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijai bija desmit punktu deficīts, tomēr tika panākts izlīdzinājums 76:76, bet uzvaru gruzīniem ar realizētu tālmetienu pēdējā sekundē izrāva Džeikobs Palens.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 22 gūtajiem punktiem bijis Jānis Strēlnieks, ar 14 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās Kaspars Bērziņš, bet Daira Bertāna rēķinā bija 13 punkti.

Savukārt Gruzijai ar 19 punktiem izcēlās Manučara Markoišvili, kurš pagājušajā sezonā Itālijas komandas Kantu "Bennet" sastāvā reizi kļuva par ULEB Eirolīgas kārtas vērtīgāko spēlētāju, bet 18 punktus guva ikdienā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais Zaza Pačulija.

Spēle iesākās līdzīgā cīņā, bet pirmās ceturtdaļas vidū Gruzijai izdevās vairāki veiksmīgi uzbrukumi pēc kārtas, panākot 18:12. Tomēr Latvijas izlase ātri vien samazināja pretinieku pārsvaru un pēdējā minūtē pēc Riharda Kuksika tālmetiena panāca neizšķirtu 20:20, bet pēc pirmās ceturtdaļas latvieši zaudēja ar 20:21. Jāpiebilst, ka pirmajā desmitminūtē vien Latvijas izlase pieļāva astoņas kļūdas.

Otrā ceturtdaļa turpinājās skaistā un līdzīgā cīņā, nevienai no komandām nespējot iegūt pārsvaru. Puslaika pēdējās trijās minūtēs Latvijas izlase palika bez gūtiem punktiem un Gruzijai izdevās panākt 41:36, kāds arī bija rezultāts pēc pirmās spēles puses. Pirmajā puslaikā Latvijas izlase izpildīja 16 tālmetienus, realizējot piecus.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase atkal gandrīz četras minūtes nespēja gūt punktus, zaudējot septiņus punktus pēc kārtas un nokļūstot zaudētājos ar 42:50, turklāt mājiniekiem ļoti veiksmīgi spēlēja Markoišvili un pēc viņa kārtējā tālmetiena Latvijai otro reizi mačā bija desmit punktu deficīts 46:56.

Turpinājumā Latvijas izlase ilgu laiku nespēja pietuvoties pretiniekiem. Pēc trešās ceturtdaļas latvieši atradās zaudētājos ar 53:64, bet ceturtajā ceturtdaļā ilgstoši nevarēja pietuvoties tuvāk par astoņiem punktiem. Divas minūtes pirms pamatlaika beigām pēc veiksmīgas darbības aizsardzībā un sekojoša Jāņa Strēlnieka tālmetiena Latvijas izlase pietuvojās līdz 69:76, bet vēl pēc brīža ar sekmīgu darbību aizsardzībā samazināja vēl par diviem punktiem.

Turpinājumā Latvijas izlase salauza pretiniekus un pēdējās minūtes sākumā pēc Strēlnieka trim punktiem ar sodu rezultāts kļuva neizšķirts 76:76. Turpinājumā latvieši divreiz ļoti veiksmīgi nospēlēja aizsardzībā, gruzīniem nemaz netiekot līdz metienam. 7,6 sekundes pirms pamatlaika beigām Mareks Mejeris izpildīja divus soda metienus, bet nerealizēja nevienu no tiem, savukārt sekojošajā uzbrukumā Palens izrāva dramatisku uzvaru savai komandai.

Latvijas izlases sastāvā uz šo spēli bija iekļauts Rolands Freimanis, kurš nepiedalījās iepriekšējā mačā, bet tagad nomainīja jauno Mārtiņu Laksu.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, bet otrajā mačā otrdien ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi.

Uzvara pār Nīderlandi Latvijas izlasei bija pirmā oficiālajos mačos pēc divu gadu pārtraukuma.

Savukārt Gruzijas valstsvienība kvalifikācijas turnīru sāka ar uzvaru savā laukumā pār Rumāniju (80:64), bet otrās kārtas spēlē ar 96:95 izbraukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu.

Vēl vienā D grupas spēlē šodien Rumānijas izlase uzņem bosniešus.

Grupas kopvērtējumā šobrīd trīs uzvaras trijās spēlēs ir Gruzijai, Bosnijas un Hercegovinas izlases kontā ir divi panākumi trīs mačos, Latvija un Rumānija izcīnījusi pa vienai uzvarai, bet Nīderlandes rēķinā ir trīs neveiksmes.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās piedzīvoja septiņus zaudējumus, turklāt visas septiņas neveiksmes sekoja pēc kārtas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Gruzijā:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs, Rolands Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!