Lietuvas basketbola leģendas Šarūna Marčuļona izteikumi par centieniem ietekmēt 1987. gada Eiropas čempionāta finālspēli starp PSRS un Grieķijas izlasēm izraisījuši rezonansi vairākās Eiropas valstīs. Marčuļoņa atmiņas tikai papildinājuši vairāki PSRS izlases pārstāvji no Baltijas valstīm, kuriem aizdomas raisījusi galvenā trenera Aleksandra Gomeļska rīcība, portālam "Delfi" apstiprināja arī komandas līderis Valdis Valters. Savukārt sašutums izskanējis no Grieķijas basketbolistu puses, kurus pagātnes pārskatīšana aizvainojusi.

PSRS basketbola izlase pēc Otrā pasaules kara noteica toni pasaules basketbolā, tikai vienu reizi (1959. gada Eiropas čempionātā) no kādām lielajām meistarsacīkstēm atbraucot bez medaļām. Izņēmums nebija 1980. gadi, kad līderu lomas komandā pildīja latvietis Valdis Valters un lietuvietis Arvīds Sabonis, bet sastāvu regulāri bagātināja vēl citi Baltijas valstu basketbolisti.

Tieši šāda bija situācija komandā arī pirms 1987. gada. Galvenā trenera Vladimira Obuhova vadībā Valters un Andris Jēkabsons jeb "Džabars", kā arī četri citi baltieši (Sabonis, Tīts Soks, Rims Kurtinaitis un Valdemārs Homičs) 1986. gadā izcīnīja sudraba godalgas pasaules čempionātā. Pusfinālā pret Dienvidslāviju neaizmirstamu tālmetienu pamatlaika izskaņā trāpīja Valters, bet papildlaikā PSRS izlase triumfēja ar rezultātu 91:90. Savukārt turnīra finālā PSRS ar 85:87 piekāpās no studentiem veidotajai ASV izlasei, kuras vairākiem spēlētājiem jau tobrīd bija paredzamas spožas karjeras Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Pasaules čempionātā desmito vietu ieņēma Grieķijas izlase, kura iepriekšējam Eiropas čempionātam nemaz nekvalificējās, bet 1987. gadā par atlases turnīru kā čempionāta rīkotāja varēja neuztraukties. Tās rindās izcēlās PČ rezultatīvākais basketbolists Nikos Galis – 1,83 metrus garš un neticami izmanīgs punktu guvējs, kurš regulāri meklēja iespējas ielauzties soda laukumā starp tur esošajiem "ozoliem". Tomēr viņa pietiekami jaunajiem komandas biedriem vēl daudz kas bija jāpierāda, lai Grieķiju kāds varētu uzskatīt par favorītu Eiropas meistarsacīkstēs.

"Mums spļāva un meta ar monētām"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!