Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas izlases basketbolista Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienībai Dalasas "Mavericks" izslēgšanas spēles noslēgušās, komandai neparādot savu īsto potenciālu. Visiem spēkiem esot ierindā, "Mavericks" basketbolisti bija spējīgi pirmās kārtas sērijā apspēlēt čempionu titula pretendenti Losandželosas "Clippers". Tā vietā atliek vien priecāties par kādu īpašu ceturtdaļu Kristapa Porziņģa izpildījumā un cerēt uz labāku veselību nākotnē. Izvairīšanās no savainojumiem un veiksmīga 2021. gada vasara ļautu arī Dalasas klubam sasniegt līgas galveno favorītu statusu.

Porziņģis starp varenākajiem aizsardzības spēlētājiem


Pirms teju pieciem gadiem, kad Porziņģis vien bija spēris pirmos soļus NBA, viņa potenciālu pielīdzināju savulaik unikālajam spēka uzbrucējam Rašīdam Volesam. Voless bija savai ērai neraksturīgs garais spēlētājs, kurš izcili spēlēja aizsardzībā, bet uzbrukumā bija pietiekami daudzpusīgs, lai uzbruktu gan ar muguru pret grozu, gan no perimetra. Izsakot to ar sausu statistiku, Voless četras reizes karjerā sezonas laikā vidēji mačā bija trāpījis vismaz vienu tālmetienu, kā arī bloķējis vismaz pusotru pretinieku metienu.

2004. gada NBA čempionam Volesam joprojām pieder šādas nišas NBA rekords. Taču to ik katrā no savām četrām NBA sezonām paspējis jau atkārtot Kristaps Porziņģis. Atliek vien piekrist Kevinam Durantam, kurš ne velti viņu nodēvēja par Vienradzi – liepājnieks ir unikāls basketbolists.


Porziņģa un Volesa tuvākie sekotāji ar šādiem rādītājiem arī atzīmējušies nesenā pagātnē, apdzenot iepriekšējās paaudzes daudzpusīgākos basketbolistus. Tas tikai atgādina, ka vairums mūsdienu augumā garo basketbolistu tiek virzīti tālāk prom no groza, vienlaikus saglabājot savu nozīmi soda laukumā aizsardzībā.

Tiesa, starp bloķētiem metieniem un labu spēli šajā laukuma pusē nevar akli vilkt paralēles. Centra pozīcijas basketbolisti spēles laikā pagūst segt desmitiem "pick-and-roll" sadarbību, ko neatspoguļo vien pāris atraidīti metieni. Lai atrastu kādus statistiskus pierādījumus, jārok vēl dziļāk.

Porziņģa saistībā neapstrīdamus secinājumus par viņa sniegumu aizsardzībā bijis grūti veikt. Ne tikai Ņujorkas "Knicks" komandā pavadītais laiks liedza piedalīties daudz augstas nozīmes mačos, bet basketbolists arī vairāk nekā četras piektdaļas spēles laika pavadīja ceturtā numura pozīcijā, liecina portāla "cleaningtheglass.com" statistika. Vien šosezon, sākot pārstāvēt "Mavericks" komandu, 70% no spēles laika liepājniekam bijis kā piektajam numuram, kam, visticamāk, jābūt viņa ilgtermiņa pozīcijai laukumā. Visai iespējams, ka šai pārejai uz piekto numuru nemaz nevajadzēja notikt ātrāk. Psiholoģisks un fizisks briedums noteikti palīdz, spēlējot pozīcijā gan ar mazliet lielāku atbildību aizsardzībā, gan pret spēcīgākiem pretspēlētājiem.

Lai gan Porziņģis jau kopš sava debija gada NBA bijis vērtējams kā veiksmīgs basketbolists šajā spēles sastāvdaļā, tieši šogad statistika divos nozīmīgos rādītājos sasniegusi savu augstāko punktu.

Pirmkārt, kurzemnieks šosezon vidēji spēlē zem sava groza izrādījis pretestību pret 6,8 pretinieku raidījumiem. Tas ir astotais labākais rādītājs NBA, ko šķietami veicinājusi pilnvērtīgāka pāriešana uz centra pozīciju – tev biežāk sanāks atrasties soda laukumā, ja segsi pretspēlētāju, kuram tur arī vajadzētu būt. No basketbolistiem, kuri biežāk centušies apturēt pretinieku tuvos metienus nekā Porziņģis, vien divkārtējais Gada aizsardzības spēlētājs Rūdijs Gobērs to darījis efektīvāk.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!