Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" zvaigznes Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs pēc svētdienas sarūgtinošā zaudējuma pret Čikāgas "Bulls" neslēpa vilšanos par savu un komandas sniegumu, Porziņģim sarunā ar žurnālistiem izsakoties, ka abi eiropieši sev uzstāda augstus standartus.

Ziņots, ka "Mavericks" ar rezultātu 101:117 piekāpās viesiem no Čikāgas, kuri no otrās ceturtdaļas uzturēja diezgan pārliecinošu vadību.

"Domāju, ka spēles sākums bija ļoti uzmundrinošs," sarunā ar žurnālistiem pēc spēles izteicās "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails. "Paveicām dažas lieliskas lietas aizsardzībā. Taču tad radās problēmas uzbrukumā, kas ietekmēja arī aizsardzību. Pirmās ceturtdaļas pēdējās sešas minūtes un otrā ceturtdaļa sagandēja mūsu cerības."

Dalasas klubam nācās iztikt gan bez cirkšņa savainojuma guvušā Tima Hārdaveja, gan bez spēlētāju piecnieka, kas turpina ievērot Covid-19 protokolu (Džeilens Bransons, Dorians Finijs-Smits, Maksimilians Klebers, Dvaits Pauels un Džošs Ričardsons).

Infografika: "SofaScore"

Kārlails pēc spēles tieši norādīja uz Hārdaveja trūkumu, bet sagaida, ka jau pirmdien pret "Raptors" ierindā varētu atgriezties saspēles vadītājs Bransons: "Man nav ne mazākās nojausmas, kāpēc viņš šodien nevarēja spēlēt. Puisis pusotru nedēļu guvis negatīvus pārbaužu rezultātus. Viņi vienkārši izlēma, ka viņš šodien nevar spēlēt."

"Mavericks" komandai iztrūkstot minētajiem spēlētājiem, tās treneri jau trešo spēli pēc kārtas pamatpiecniekā sūtīja divus nominālus centrus – Porziņģi un Viliju Kauliju-Stainu. Pāris spēles epizodēs Dalasas kluba uzbrukums piesātinātajā soda laukumā gan noslēdzās ar kļūdu, tajā vienlaikus atrodoties abiem garajiem basketbolistiem.

"Porziņģa un Kaulija-Staina pāris ir ļoti labs aizsardzībā. Mums jāsaprot, kā atrisināt laukuma plašuma ["speisinga"] jautājumu. Šis pāris bija efektīvs spēlē pret Šarlotu. Tas pret Milvokiem un arī šodien izcēlās ar ļoti labiem momentiem. Taču mums jāatrisina lietas no laukuma plašuma perspektīvas. Kā komandai, kas ļoti cenšas uzlabot aizsardzību, šāds pāris mums nācis par labu. Man viņu duets patīk," klāstīja Kārlails, kurš turklāt pēc portāla "Delfi" jautājuma pārprasīja, vai Latvijā nav ļoti vēls [tobrīd bija ap plkst. 00.30].

Jau pirmajā puslaikā 30 punktus guva Luka Dončičs, kurš izteikti izcēlās uz komandas biedru fona. Savukārt otrajā puslaikā slovēnis nodrošināja pārliecinošu "triple-double", kopā sakrājot 36 punktus, 16 atlēkušās bumbas un 15 rezultatīvas piespēles. Dončiča metienu precizitāte mača otrajā pusē gan bija vājāka, aizsargam maču noslēdzot ar 13 no 30 trāpītiem metieniem no spēles.

"Viņa statistika ir iespaidīga. 36+16+15 – tas ir fenomenāli. Bez uzvaras viņš gan par to nepriecāsies. Šobrīd mēs uzsākam smagāko septiņu dienu kalendāra posmu "Mavericks" vēsturē [piecas spēles septiņas dienās]. Individuāla statistika ir iespaidīga, bet mēs cenšamies uzvarēt spēles," par Dončiča sniegumu izteicās Kārlails.

Speciālistam izcili padevās paredzēt savas komandas līdera garastāvokli. Lai gan Dončičs svētdien atzīmējās ar 29. "triple-double" savā karjerā, tādējādi apsteidzot leģendāro Maiklu Džordanu, slovēnis – kā jau ierasts pēc zaudējumiem – neizrādīja ne mazāko prieku par individuāli veiksmīgo spēli. Dalasas komandas spēles veidotājs turklāt mazliet negaidīti kritizēja sevi par otrajā puslaikā rādīto sniegumu.

"Otrais puslaiks ir uz manas sirdsapziņas," noteica Dončičs. "Es spēlēju briesmīgi. Biju mazliet savtīgs, jo pirmajā puslaikā guvu 30 punktus. Tas nebiju es otrajā puslaikā."

Basketbolistam kolēģis no medija ESPN gan atgādināja, ka viņš sakrājis 15 rezultatīvas piespēles, tomēr 21 gadu vecais aizsargs uzplečus nepieņēma: "Es izpildīju tādus metienus, kurus man nevajadzēja mest. Man jācenšas laboties."

Par Dončiča sniegto atbildi tika vaicāts arī Kristapam Porziņģim, kurš tikai pievienojās paškritiskajai nostājai.

"Mēs visi bijām vīlušies par savu sniegumu. Viņš no sevis vienmēr sagaida izcilību, un es esmu tāds pats. Mums ir vairāki puiši ar labu attieksmi, kuri vēlas laukumā rīkoties pareizi, meklēt iespējas, kā spēlēt citu labā, un iedvesmoties no citu enerģijas," skaidroja Porziņģis.

Latvijas basketbolists arī nenoliedza, ka komanda aizvadījusi blāvu maču: "Mums nebija labas enerģijas. Tie nebijām mēs kā komanda – nerādījām labāko basketbolu, uz kādu esam spējīgi. Tā bija kā ķēdes reakcija, lietām nenotiekot mums par labu. Tomēr turpinājām cīnīties, un bija arī labi momenti. Visi gan esam vīlušies par rezultātu. Mums jāstrādā pie snieguma abās laukuma pusēs. Kopumā šī bija spēle, no kuras mēs varam pamācīties dažas lietas un iekšēji tās pārrunāt," sprieda basketbolists.

Čikāgas klubs ar piecām uzvarām 13 mačos pakāpies uz 11. vietu Austrumu konferencē, bet "Mavericks" ar sešām uzvarām 12 spēlēs atrodas septītajā pozīcijā Rietumos. Četrām zem Dalasas kluba esošām komandām gan ir šāda paša uzvaru un zaudējumu attiecība.

Jau pirmdien "Mavericks" viesosies Tampā, kur Covid-19 dēļ šosezon bāzēta Toronto "Raptors" vienība. Atlikušās nedēļas laikā vienība trešdien viesosies pie Indiānas "Pacers", piektdien cīnīsies ar Sanantonio "Spurs", bet jau dienu vēlāk mājās uzņems Hjūstonas "Rockets".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!