Foto: LETA
Latvijas sieviešu valstsvienības dalība 2019. gadā Rīgā organizētajā Eiropas čempionātā basketbolā iemūžināta žurnālista Ata Klimoviča veidotā dokumentālajā filmā "Komandas mūzika".

Ja šī brīža varenās Latvijas vīriešu izlases panākumu iemūžinātāji varētu netrūkt, tad konkurentu uz sieviešu izlases atspulgošanu nav, raidījumā "Basketstudija 2+1" nosaka Atis Klimovičs. Taču arī sieviešu valstsvienībai pēdējo gadu laikā bijuši panākumi, kuri brīžiem pat bijuši lielāki nekā kungu iespētais.

Klimovičam, kurš basketbolam sekojis līdzi praktiski visu dzīvi, iedvesmu filmai radījis pašu mājās notiekošais 2019. gada Eiropas čempionāts. Žurnālists neslēpj, ka cerējis uz izlases iekļūšanu ceturtdaļfināla kārtā. Tam arī tika veikti attiecīgi priekšdarbi – filmas veidotājiem būtu jādodas uz Serbiju, kur meistarsacīkstes tika noslēgtas.

"Protams, ka es ļoti cerēju, ka izlasei būs pa spēkam nonākt Belgradā. Tas būtu krietni mainījis filmas akcentus. Taču tā ir pilnīgi normāla lieta. Tas ir gluži kā ar karsto punktu žurnālistiku – nevari visu prognozēt," stāsta pieredzējušais žurnālists.

Dokumentālajā darbā tuvāk iepazītas visas komandas spēlētājas, no kurām vairākām jau iepriekš ģimenē bijusi saistība ar basketbolu. Latvijā esošās basketbolistes filmu jau paguvušas noskatīties iepriekš organizētā slēgtā pirmizrādē.

"Bija aizkustinājuma asaras, smaidi un smiekli. Spriežot pēc pirmajām atsauksmēm, domāju, ka esam spējuši kaut cik trāpīt," atzīst filmas veidotājs.

Latvijas izlasei 2019. gada vasara sagādāja vairākus pārdzīvojumus. Savainojuma dēļ jau sagatavošanās procesā no dalības čempionātā tika svītrots Aijas Putniņas vārds. Savukārt meistarsacīkšu pirmajā spēlē ikra muskuļa plīsumu piedzīvoja Kristīne Vītola.

Komandai turnīrs noslēdzās izslēgšanas turnīra mačā pret Zviedrijas izlasi, bet pēc spēles no galvenā trenera amata atkāpās Mārtiņš Zībarts.

"Filmā redzams brīdis, kā treneris paziņo komandai par savu demisiju. Noteikti gan būt gribējis, ka mēs ar operatoru tiekam autobusā pēc šīs izšķirošās spēles. Pieņemu, ka tas būtu krietni noderējis. Tas bija smags brīdis. Tas ir drausmīgi, bet tās ir lejas, pēc kurām atkal jāiet kalnā," filmā neiekļuvušu brīdi piemin Klimovičs.

Dokumentālo filmu vieno ar katru spēlētāju saistīts muzikāls motīvs. Savukārt darba komponists bijis Ričards Zaļupe.

"Basketbola tēmā viņš nebija jāievirza. Ja viņu nakts laikā pieceltu, uzdot jautājumu, kas ir galvenais sporta veids Latvijā, viņš atbildētu, ka tas ir basketbols," stāsta Klimovičs, kurš apliecināja, ka Zaļupe radis laiku apmeklēt vienu sieviešu izlases spēli.

Filmu plašākai publikai pirmizrādīs šajā nedēļas nogalē, 26. un 27. septembrī, iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole" notiekošajos basketbola svētkos. Tam sekos seansi citās Latvijas pilsētās un kinoteātros.

Filmas žurnālists, režisors un producents ir Atis Klimovičs, tās operatori – Raitis Valainis, Ojārs Zariņš, Reinis Ūbelis, montāžas režisors – Mareks Pakalns, komponists – Rihards Zaļupe, bet par krāsu korekciju un pēcapstrādi atbildīgs – Mareks Pakalns.

Pilnu "Basketstudija 2+1" raidījuma interviju ar Ati Klimoviču var atrast Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!