Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nepatīkamā situācijā nonākusi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Sanantonio "Spurs", kas aizmainīja Latvijas basketbolistu Dāvi Bertānu, lai atbrīvotu vietu viņa aizstājējam Markusam Morisam, kurš, iespējams, tomēr pārdomās savu jau doto piekrišanu pievienoties komandai.

Jau ziņots, ka Bertāns uz Vašingtonas komandu tika aizmainīts triju komandu darījumā, kas ļāva Sanantonio “Spurs” iegūt Demarri Kerolu no Bruklinas “Nets”.

Taču šis darījums ļāva Teksasas klubam arī saglabāt savu "mid-level exception" jeb nākamsezon 9,258 miljonus ASV dolāru vērtu izņēmumu parakstīt kādu līgumu komandām, kas jau pārsniegušas algu griestus, vēstīja ESPN žurnālists Bobijs Markss.

"Spurs" vienība jau bija vienojusies ar Kerolu par 13 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu uz diviem gadiem, izmantojot daļu no šī izņēmuma. Tomēr komanda piedāvāja bijušajam Rodiona Kuruca komanda biedram to pārveidot par 21 miljonu dolāru līgumu uz trim gadiem, kā arī spēlētāju iegūt caur minēto maiņas darījumu, tādējādi atkal atbrīvojot "mid-level exception" izņēmumu.

Sanantonio komanda bija paredzējusi šo izņēmumu izmantot, lai parakstītu brīvo aģentu Markusu Morisu, kurš var spēlēt gan ceturtā, gan trešā numura pozīcijā. Klubs ar spēlētāju vienojās par divu gadu ilgu līgumu, kura laikā Moriss tiktu atalgots ar 20 miljoniem ASV dolāru. Kā gan tas mēdz notikt NBA, līguma oficiālā parakstīšana abām pusēm vēl bija jāpaveic.

29 gadus vecais uzbrucējs mainījis savas ieceres un apsver pievienoties Ņujorkas "Knicks" komandai, ziņo ESPN žurnālists Eidriens Vožnarovskis. Basketbolists apsver piekrist tikai vienas sezonas ilgai sadarbībai ar Ņujorkas komandu, kas gan būtu labāk apmaksāta tās pirmajā gadā nekā "Spurs" klubā. Moriss varētu saņemt aptuveni 15 miljonus ASV dolāru, ziņojis portāla "Yahoo" žurnālists Kriss Heinss.

Basketbolistu motivējis esot zemais pieprasījums pēc viņa pakalpojumiem. Moriss tādējādi varētu atgriezties brīvo aģentu tirgū 2020. gadā, kad "Knicks" viņam atkal varētu piedāvāt vēl lielāku algu.

Lai gan parasti mutiski veiktā piekrišana līgumam NBA saucama par praktiski apstiprinātu, pēdējo gadu laikā bijuši pāris izņēmumi, kad spēlētāji ar saviem pārstāvjiem atkāpjas no dotā vārda.

Īpaši zīmīga bija pagājušā vasara, kad Sakramento "Kings" klubs "nočiepa" veselus divus spēlētājus. Serbs Nemanja Bjelica jau bija vienojies ar Filadelfijas "76ers" komandu, bet vēlāk mainīja savas domas, lai atgrieztos Eiropā. Basketbolists gan šādu soli neveica un dažas dienas vēlāk piekrita sadarbībai ar "Kings" komandu.

Līdzīgu gājienu izspēlēja Jogi Ferels, kurš 19. jūlijā piekrita jaunam līgumam ar Dalasas "Mavericks", dienu vēlāk komandai atteica, bet jau 23. jūlijā parakstīja kontraktu ar Sakramento "Kings".

"Knicks" komanda šovasar jau vienojusies ar četriem spēka uzbrucējiem, parakstot līgumus ar Džuiliusu Randlu, Bobiju Portisu un Tažu Gibsonu, kā arī jauno spēlētāju draftā izvēloties Kanādas lietuvieti Ignu Brazdeiki. Savukārt "Spurs" vienībai šajā pozīcijā šobrīd noslēgtas līgumsaistības ar abās uzbrucēju pozīcijās spēlējošo Rūdiju Geju, debitantu no Horvātijas Luka Samaniču, kā arī pērn reti izmantoto Čimezie Metu.

Moriss pērn pārstāvēja Bostonas "Celtics" komandu, tās labā vidēji spēlē gūstot 13,9 punktus un izcīnot 6,1 atlēkušas bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!