Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase jūlijā aizvada jau otro treniņnometni šovasar, jo vienoties kopīgam darbam jūnijā palīdzējusi maza cerība par dalību 2021. gada Eiropas čempionātā basketbolā, sarunā ar Latvijas žurnālistiem neslēpj galvenais treneris Gundars Vētra un basketboliste Aija Jurjāne. Valstsvienībai jūlijā pievienojusies arī uzbrucēja Kitija Laksa, kura uzsver, ka paskaidrojums par atskaitīšanu no Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas Sietlas "Storm" sastāva viņai radījis mazu sašutumu.

Latvijas valstsvienība šonedēļ 12 cilvēku sastāvā uzsāka otro treniņnometni jaunā galvenā trenera Gundara Vētras vadībā. Individuālu plānu dēļ treniņos nepiedalās Elīna Babkina, Kristīne Vītola un Kate Krēsliņa, taču izlase pulcējusi diezgan cienījamu sastāvu, ar vairākām tās līderēm ierindā. Vienība tādējādi turpina gatavoties 2023. gada Eiropas čempionāta atlases turnīram, kas tiks aizsākts novembrī.

Arīdzan jūnijā treniņu apmeklējums bija vērtējams pozitīvi: "Atsaucība bija laba. Piedalījās lielākā daļa meiteņu, kuras potenciāli varētu būt 12 spēlētāju sastāvā novembrī," stāsta Vētra, kurš uzsver, ka nometnes vasaras laikā – kad basketbolistēm var būt dažādi plāni – nav spiesta lieta.

Jūnijā aizvadītā nometne daļēji notikusi, jo izlasei bijušas mazas cerības piedalīties šovasar notiekošajā Eiropas čempionātā. Valstsvienībai februārī aizvadītajās kvalifikācijas cikla spēlēs pietrūka viens punkts, taču pēkšņo varbūtību sagādāja iespēja, ka kāda cita izlase Covid-19 pandēmijas dēļ uz finālturnīru nedodas.

"Mums bija paziņojums, ka mēs esam pirmie aiz svītras. Domājām – ja tā tiešām notiek, mazliet būtu jāpagatavojas. Divas nedēļas diezgan nopietni pastrādājām. Principā bija skaidrs, ka uz Eiropas čempionātu nebraucam, bet no mūsu perspektīvas tā bija ļoti laba nometne," stāsta Vētra.

Ja pirmā nometne palīdzējusi spēlētājām labāk saprast Vētras prasības, tad jūlijā jau tiek strādāts pie taktiskām niansēm. Izlase pēc desmit dienu ilga darba aizvadīs trīs pārbaudes spēles, laukumā dodoties nākamās nedēļas brīvdienās. Valstsvienība vienreiz spēlēs ar Igaunijas izlasi, bet divreiz ar Somijas basketbolistēm.

Vairākiem mediju pārstāvjiem bijuši jautājumi par Vētras sapulcēto treneru štābu – ārzemēs ilgi strādājušajam speciālistam talkā nākuši galvenā trenera amatā pieredzējušie Ainars Zvirgzdiņš un Mārtiņš Zībarts, kā arī "Latvijas Universitātes" stūrmanis Matīss Rožlapa.

"Mērķis bija savākt treneru kolektīvu no tiem Latvijas treneriem, kuri daudz maz strādājuši sieviešu basketbola augstākajā līmenī. Visiem jāsanāk kopā, jāsaliek galvas un jāmēģina izdarīt kaut ko labu. Mūs sagaida diezgan nopietns darbs. Iespējams, talanta līmenis nav tāds, kāds bija Anetes Jēkabsones-Žogotas, Ievas Kubliņas un Guntas Baško laikā. Domāju, jo vairāk laika pavadīsim, kopā trenējoties, jo labāk," klāsta Vētra.

Vētra nākamajā sezonā turpinās vadīt FIBA Eirolīgas klubu Gdiņas "Arka", kas aizvadītajā sezonā triumfēja Polijas čempionātā. Speciālists uz savu darbavietu plāno doties 15. augustā, bet pati darbu apvienošanas situācija ar vienības vadību problēmas nerada. Lielākā nasta guļas uz paša trenera pleciem.

"Ne vienmēr ir vienkārši savienot divas lietas. Tās turklāt ir diezgan atšķirīgas – klubā ir viena specifika, bet izlasē cita. Papildu darba dēļ jāpalauza galva. Taču esmu jau teicis – ja es to lietu uzņēmos darīt, tad centīšos izdarīt pēc labākās sirdsapziņas," stāsta treneris.

Foto: F64

Pirmais Latvijas pārstāvis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) 2010. gadā bija konsultants Latvijas U-20 sieviešu izlases galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam. Galvenā trenera amatā viņš ar Latvijas izlasēm līdz šim nebija strādājis.

"Man darbā specifika ir tāda, ka lielāko daļu laika pavadu ārpus Latvijas. Vasara vienmēr bija laiks, kad gribēju būt kopā ar ģimeni. Šobrīd meitas ir izaugušas. Varu darīt kādas citas lietas," skaidro Vētra.

Ar jaunām emocijām, bet bez noteikšanas pār savu dzīvi

Starp abām treniņnometnēm noritējuši arī individuālie treniņi, kuros intensīvi strādāja Aija Jurjāne, stāsta Vētra. Jurjāne aizvadītajā sezonā nespēlēja, laida pasaulē bērnu, bet cikla laikā iejutās arī Latvijas izlases spēļu komentētājas lomā Latvijas Televīzijā.

Treneraprāt, pēc bērna laišanas pasaulē Jurjāne jau atguvusi basketbola elementu izjūtu. Centra pozīcijas basketbolistei atlicis darbs pie fiziskās kondīcijas. Treneris prognozē, ka basketboliste novembrī būs vajadzīgajā formā: "Mentāli viņi ir gatava atgriezties, un, spēlējot labā līmenī, viņa arī atgriezīsies."

Foto: F64

Jurjāne ziemā apsvēra iespēju atgriezties ierindā, lai palīdzētu valstsvienībai Eiropas čempionāta finālturnīrā. Izlases neveiksmes dēļ darbs noticis pakāpeniski.

"Ja mēs būtu kvalificējušās Eiropas čempionātam, atgūšanās process notiktu ātrāk. Es sev vairāk piespiestu mēģināt tikt sastāvā. Mans mērķis, protams, ir spēlēt Eiropas čempionātā. Tā kā tas nesanāca, es to visu uztvēru mierīgāk. Lēnāk un saudzīgāk atgūstos, lai būtu formā uz jauno sezonu," žurnālistiem stāsta Jurjāne.

Pieredzējusi spēlētāja "Douglas" Latvijas Sieviešu basketbola līgas sezonas izskaņā tika pieteikta pat "Latvijas Universitātes" sastāvā. Tagad viņa var piekrist jau tad plašāk izskanējušai teorijai – Jurjāne sastāvā tika iekļauta tikai, lai pabiedētu pretinieces. Taču arī mazā iespēja jūnijā "ielēkt pēdējā vilcienā" uz finālturnīru sagādājusi motivāciju.

"To es zināju! Tad sapratu, ka jāsāk nopietnāk kaut kas darīt. Veselības vingrošanas nodarbības vairs nederēja. Tad iestājās jauns dzinulis. Tādu tieši vajadzēja, lai būtu vairāk motivācija," atceras spēlētāja.

Jaunu pieredzi, protams, sagādājusi bērna laišana pasaulē. Basketbolistei jāpiedomā pie laika plānošanas. Pirmā treniņa laikā bērniņu pieskatījusi māte, bet prāts Jurjānei tāpat bijis mājās, nevis treniņā. Dzīvi atvieglojusi aukles atrašana.

"Tagad saprotu, ka vairs īsti neesmu noteicēja pār savu dzīvi. Man tagad ir cits noteicējs dzīvē (smejas). Sajūtas ir labas! Esmu priecīga un gatava atgriezties laukumā. Gads bija noderīgs "restartam" un jaunām emocijām. Tiešām ir forši," prieku neslēpj Jurjāne. Darbu treniņos atvieglojusi arī iespēja izgulēties: "Kādi pirmie četri, pieci mēneši bija tādi grūtāki. Pamazām sāku izgulēties. Tā kā pati arī sāku fiziski justies daudz labāk."

Basketbolistes atgriešanās laukumā sagaidāma izlases ieplānotajās pārbaudes spēlēs. Jurjāne pirms gaidāmās sezonas noslēgusi vienošanos arī ar kādu ārzemju klubu, par kuru vairāk būs stāstāms pēc kluba oficiālā paziņojuma, klāsta basketboliste. Portālam "Delfi" zināms, ka tā ir dienvidos esoša komanda.

"Nebiju gadu bijusi tādā īstā komandas treniņā. Viss iemācītais sēž iekšā un lēnām, lēnām nāk ārā. Kā smejos, katru treniņu atveras kāda jauna čakra," optimistiski noskaņota ir viena no Latvijas izlases pamatvērtībām.

Foto: F64

ASV piedzīvotā vilšanās

Izlases pirmo treniņu laikā par savu WNBA sapni ASV cīnījās Kitija Laksa, kura jūnijā pretendēja uz vietu čempionvienības Sietlas "Storm" sastāvā. Uzbrucēja atzīst, ka tobrīd arī viņas ikdienā uz mirkli pazibējusi negaidītā iespēja par vietu Eiropas čempionātā, tomēr viņa to neuzskatīja par reālistisku cerību.

"Nedomāju, ka bija lielas iespējas. Kā ir, tā jādzīvo! Tādēļ mēs esam šeit – trenējamies un gatavojamies nākamajam posmam," pauž Laksa, kura uzsver prieku atgriezties izlases kolektīvā.

"Storm" vienība pērn Laksu draftā izvēlējās ar augsto 11. numuru. Šobrīd par nākotni WNBA viņa lieki nefantazē, bet neslēpj, ka vilšanos sagādājis izskaidrojums, kāpēc viņa atstāta ārpus sastāva. Spēlētāja apstiprina kolēģa aizdomas, ka saņemtas ASV raksturīgās pozitīvās frāzes, bez pievienotās vērtības.

"Protams, palūdzu atsauksmes – pie kā man vajadzētu strādāt, kā nebija pietiekoši. Diemžēl tā informācija nebija gana laba (smejas). Protams, ka es to ņemu vērā, bet tā nebija pietiekami argumentēta. Līdz ar to man bija neliels sašutums. Esmu tam tikusi pāri. Domāju, par nākotni un nākamo sezonu," atklātu valodu runā Laksa.

Laksa pērn atgriezās Eiropā, gadu uzsāka "TTT Rīga" vienībā, bet sezonu noslēdza Turcijas komandā Kajseri "Bellona". Šovasar viņa pievienojusies Skio "Famila" klubam, kas ir gan starp vadošajām Itālijas komandām, gan spēlē FIBA Eirolīgā.

Līgums ar vienību paredz opciju decembrī pārtraukt sadarbību, taču Laksa uzsver, ka līguma punktu pārprast nevajag. Papildu iespējas dzīvē vienmēr nāk par labu, bet šobrīd viņa domā vien par savu vietu "Schio" komandā. Basketboliste arī jau kaļ plānus par itāļu valodas apgūšanu.

"Drīz pieķeršos mācībām. Komunicēt ar faniem un zināt vietējo valodu vienmēr ir forši. Treneris nav itālis, bet, zinot valodu, vieglāk būs arī basketbola ziņā. Tas ir kā tāds papildu bonusiņš," pastāsta viena no Latvijas izlases līderēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!