Lietuvas Futbola federācija (LFF) ceturtdien paziņoja, ka tā sodījusi divus Latvijas futbolistu pārstāvētus augstākās līgas jeb A līgas klubus Klaipēdas "Atlantas" un "Palanga" par manipulēšanu ar futbola spēļu rezultātiem, ziņo portāls "Delfi.LT".

LFF speciālā preses konferencē paziņoja, ka "Atlantas" sodīta ar 30 tūkstošu eiro sodu, bet "Palanga" vadībai nāksies šķirties no 42 tūkstošiem eiro. Turklāt abas komandas nākamgad nevarēs spēlēt nedz A līgā, nedz 1. līgā jeb pēc ranga otrajā augstākajā Lietuvas futbola čempionātā.

Sezonu kā "Atlantas" galvenais treneris uzsāka Latvijas speciālists Viktors Dobrecovs, kurš no amata atkāpās 2. novembrī, nesagaidot sezonas beigas. Viņa vadībā komandas sastāvā spēlēja arī Latvijas futbolisti Devids Dobrecovs, Krišjānis Zviedris un Ņikita Juhņevičs.

Savukārt otru piejūras pilsētas vienību pārstāvēja Latvijas futbolisti Andrejs Kiriļins, Vladimirs Stepanovs un Vladislavs Kuzmins.

Federācija atklājusi, ka uz sešiem līdz 12 mēnešiem diskvalificēti, kā arī naudas sodu saņēmuši pieci "Atlantas" vienības spēlētāji, kā arī deviņi "Palanga" kluba futbolisti. No tiem četri ir lietuvieši, bet pārējie desmit sportisti nāk no ārzemēm. Sodīts arīdzan "Palanga" kluba direktors Tomass Laučuss. Spēlētāju vārdi vēl nevar tikt atklāti, jo nedēļas laikā apsūdzētie cilvēki varētu apelēt lēmumu.

Futbola komentētājs un "Žalgiris" futbola kluba pārstāvis Pauļus Jaķelis sociālajā tīklā "Twitter" ziņojis, ka komandu treneri netiek turēti aizdomās, tādējādi norādot, ka Viktors Dobrecovs nav starp sodītajiem cilvēkiem.

LFF iepriekš bija brīdinājis azartspēļu uzraudzības uzņēmums "Sportradar", atklāja federācijas ģenerālsekretārs Edgars Stankevičs. Aizvadītajā sezonā bijuši 17 potenciāli aizdomīgi A līgas mači, kā arī astoņas apšaubāmas 1. līgas spēles. Likmes galvenokārt tikušas veiktas Āzijas totalizatoru uzņēmumos. Savukārt vienas pareizas likmes peļņa Lietuvā novērtēta kā dažu tūkstošu eiro vērta.

Lietuvā 2016. gadā tika veiktas izmaiņas krimināllikumā, kas paredz, ka par sporta spēļu rezultātu manipulāciju piešķirams sods līdz četriem gadiem cietumā.

Lietuvā jau iepriekš no valsts augstākās līgas izslēgtas vairākas komandas. 2015. gadā šāds liktenis piemeklēja Klaipēdas "Granitas" komandu, kuras sastāvā diskvalifikāciju par spēļu rezultātu ietekmēšanu bija saņēmis arī Latvijas futbolists Mihails Ziziļevs.

Savukārt 2017. gadā 1. līgas čempione "Šilas" nesagaidīja sezonas sākumu, vispirms tiekot izslēgta no "Latvijas Futbola virslīga" (LFV) biedrības organizētā Ziemas kausa, bet tad atsakoties no starta spēcīgākajā kaimiņvalsts čempionātā.

Aizvadītajā sezonā A līgā piedalījās astoņas komandas, "Atlantas" vienībai gadu noslēdzot sestajā vietā, bet "Palanga" vienībai ieņemot septīto pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!