Latvijas Futbola federācijā (LFF) notikusī prezidenta Kaspara Gorkša atstādināšana neietekmēs Latvijas futbola darbību starptautiskajā apritē, tomēr vietējā "frontē" tuvākajā laikā varētu būt liela neskaidrība.

Gorkšs par LFF prezidentu kļuva ārkārtas vēlēšanās 2018. gada aprīļa nogalē, bet jau pēc nepilna gada izturēja pirmo neuzticības balsojumu. Nākamā gada arpīlī LFF paredzētas jaunas prezidenta vēlēšanas, tomēr biedri ceturtdien lēma, ka Gorkšs atstādināms no amata jau tagad.

Šobrīd ir neskaidrība, kā tālāk ritēs LFF darbība, jo biedrība ir palikusi bez vienīgās paraksta tiesīgās personas. LFF statūti paredz, ka izpildinstitūcija ar paraksta tiesībām kopš 2012. gada ir tikai prezidents un ģenerālsekretārs. Pēc Edgara Pukinska aiziešanas no LFF vienīgais ar paraksta tiesībām federācijā bija Gorkšs, bet pilnvērtīgs ģenerālsekretārs šobrīd biedrībā nebija. Ģenerālsekretāra funkcijas bija uzticētas administratīvā departamenta vadītājam Marekam Gruškevicam, bet viņam nebija paraksta tiesību.

Šobrīd augstākā amatpersona LFF teorētiski ir pirmais viceprezidents Arturs Zakreševskis, kuram arī nav paraksta tiesību. Savukārt LFF valde kopš 2012. gada nav iegrāmatota Uzņēmumu reģistrā (UR) un teorētiski valdes locekļiem nav nekādas atbildības par pieņemtajiem lēmumiem, jo valdes lēmumus apstiprina prezidents – to nesen lasītājiem skaidroja portāls "Delfi".

Plānots, ka pirmdien, 21. oktobrī, sanāks LFF ārkārtas valdes sēde, kurā tiks arī domāts par nākamajiem soļiem šajā Latvijas sportā nepieredzētajā situācijā. Tomēr paies laiks, kamēr visas formalitātes tiks sakārtotas UR, kā to paredz Latvijas likums, bet tikmēr LFF nav nevienas paraksta tiesīgas personas – tas nozīmē, ka šobrīd organizācijas darbs daļēji ir paralizēts.

"Grūti komentēt, kas būs tālāk. Konsultēšos ar saviem pazīstamajiem juristiem, lai saprastu, ko es drīkstu un ko nedrīkstu darīt. Federācija ir bez prezidenta un valdē nav apstiprināts ģenerālsekretārs. UEFA un FIFA pārstāvji teica, ka tā ir tāda neordināra situācija. Viņi novēlēja tikt ar to galā. Pirmdien valdē tad arī lemsim, ko darīt, un tad nolemsim, ko darīt," pagaidām neko konkrētu nemācēja teikt Zakreševskis, kuram notikušais radījis zināmu mulsumu.

Tikmēr Gruškevics žurnālistiem teica, ka piektdien dosies uz darbu, jo ir darba diena, bet viņš ir administrācijas vadītājs.

"Lielākā problēma - nav paraksta tiesīgas personas, līdz ar to būs apstājusies visa finanšu vadība. Sarakste ar trešajām pusēm, līgumu slēgšana – visi procesi būs apstājušies uz nezināmu laiku, kas ir sliktākais šajā situācijā. Gaidīsim valdes lēmumu, kura persona būs paraksta tiesīga ar pilnu atbildību un ar visām pilnvarām," nosvērti un skaidri saka Gruškevics, kuram ir liela pieredze administratīvajā darbā. Viņš federācijā ienāca pēc Gorkša aicinājuma, bet šobrīd negrasās atstāt darbu LFF. "Man ir pienākumi, kurus esmu apņēmies izdarīt un neesmu gatavs pēc pirmās kaujas mest plinti krūmos. Esmu saņēmis piedāvājumu turpināt darbu no viceprezidenta (Zakreševska), gaidīšu valdes lēmumu par manu turpmāko lomu LFF."

Zakreševskis neslēpa, ka pirms kongresa apspriestas iespējamās situācijas, bet ne detalizēti. "Kamēr tas nav noticis, tikmēr negribējām (detalizēti) prognozēt. Tas ir kā ar treneri – kamēr nav atbrīvots, tikmēr nevar iet strādāt viņa vietā. Ētisks jautājums."

Zakreševskis un nu jau atstādinātais LFF prezidents Gorkšs norādīja, ka LFF, visticamāk, uz septiņiem mēnešiem paliks bez pilnvērtīga vadītāja. 2020. gada 22. aprīlī paredzēts LFF kongress, kas šoreiz būs pilnvērtīgs vēlēšanu kongress – nākamais biedrības vadītājs tiks ievēlēts uz četriem gadiem, nevis uz diviem, kā bija Gorkša gadījumā.

"Nevienam nav skaidrs, (kas notiks ar LFF). Šī brīža statūti ir tik sapiņķerēti. Skaidrs, ka līdz aprīlim nebūs jauna prezidenta," prognozēja Gorkšs. "Ceru, ka sadarbībā ar UEFA un FIFA turpināsies procesi, kas iesākti. Pirmkārt, tie ir jaunie statūti. Statūtu šī brīža redakcija nevienam īsti nav saprotama, bet statūtiem ir jābūt instrumentam, ko katrs biedrs var izmantot. Otrkārt, ceru, ka turpināsies darbs pie pārkāpumu identificēšanas un apzināšanas. Uzskatu, ka šajā lietā esam spēruši soli pareizā virzienā. Jau savā uzrunā teicu, ka pēc stagnācijas ir attīstība, bet pirms tam ir jāveic attīrīšanās ceļš, lai vispār varētu runāt par reputācijas atgūšanu."

Zakreševskis apstiprināja Gorkša teikto, jo arī UEFA un FIFA pauž uzskatu, ka līdz vēlēšanu kongresam LFF nevajadzētu izraudzīties jaunu prezidentu. UEFA pārstāvji norādījuši, lai pēc iespējas ātrāk tiek sakārtoti un apstiprināti jaunie statūti.

"Viņi neredz jēgu vēlēt jaunu prezidentu līdz (2020. gada) 22. aprīlim. UEFA un FIFA lūdza paātrināt statūtu pieņemšanu un vēlas, lai tas ir šogad. Tas nozīmē, ka būs vēl viens kongress, bet vēl vienas vēlēšanas pirms nākamā gada nebūtu jēdzīgi rīkot," starptautisko partneru teikto izklāstīja Zakreševskis.

"Viņi rūpīgi sekos līdzi, kas notiek Latvijas futbolā un federācijā. Tāpēc viņi man ir pieprasījuši nodrošināt šo informatīvo lauku, lai saņemtu informāciju par visiem lēmumiem, un to lūdz arī no viceprezidenta. Saprotu, ka būs rūpīga sekošana, kas rezultēsies vienā vai otrā darbībā," Zakreševski papildina Gruškevics.

Lai gan Zakreševskis šobrīd ir augstākā LFF persona, viņš pats šobrīd nav gatavs pateikt, vai savā ziņā vēlas kļūt par kāda veida LFF prezidenta pienākumu izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!