Foto: AP/Scanpix/LETA

Latviešu uzbrucējs Teodors Bļugers naktī uz trešdienu kopā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu Vegasas "Golden Knights" triumfēja Stenlija kausa izcīņā.

Stenlija kausa finālsērijas piektajā spēlē "Golden Knights" savā laukumā ar 9:3 (2:0, 4:1, 3:2) pieveica Floridas "Panthers", sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-1.

Šis ir pirmais Stenlija kauss "Golden Knights" vēsturē. Komanda NHL aizvadījusi tikai sešas sezonas.

Līdzīgi kā visās iepriekšējās četrās finālsērijas spēlēs, arī šajā Bļugers nebija pieteikts. Latvietis Stenlija kausa izcīņā aizvadīja sešas spēles, tiekot pie vieniem vārtiem un rezultatīvas piespēles. Vienu maču uzbrucējs aizvadīja otrajā kārtā pret Edmontonas "Oilers", bet vēl piecas - Rietumu konferences finālā pret Dalasas "Stars".

Visticamāk, Bļugera vārds netiks iegravēts uz Stenlija kausa. Tādā gadījumā viņam finālā būtu jāaizvada vismaz viena spēle vai arī čempiones rindās regulārās sezonas laikā jāpiedalās vismaz 41 mačā. Nevienu no kritērijiem uzbrucējs neizpildīja. Tiesa, vēsturē ir bijuši izņēmumi, kad pēc īpaša lūguma hokejista vārds tomēr uz kausa tiek iegravēts.

Šī ir otrā reize vēsturē, kad Latvijas hokejists iegūst Stenlija kausu. Pirms tam 1996. gadā tas bija padevies tikai leģendārajam aizsargam Sandim Ozoliņam, kurš toreiz kopā ar Kolorādo "Avalanche" uzvarēja tieši "Panthers".

"Golden Knights" finālsēriju aizvadīja ļoti pārliecinoši, trīs no četrām savām uzvarām izcīnot vismaz ar trīs vārtu pārsvaru. Sērijas noslēdzošajā mačā Lasvegasas klubs pirmajā trešdaļā pēc Marka Stouna un Nikolasa Hāga metieniem ieguva 2:0 vadību, tomēr otrā perioda ievadā Ārons Ekblads samazināja rezultāta starpību līdz minimumam.

Tomēr "Panthers" cīņā par uzvaru šajā spēlē tā arī neiesaistījās, jo otrās trešdaļas otrajā pusē mājiniekiem izdevās gūt četrus vārtus pēc kārtas un izvirzīties vadībā ar 6:1. Noslēdzošajās 20 minūtēs kopumā bija tikai spēles rezultāta noskaidrošana.

"Golden Knights" labā šajā spēlē komandas kapteinis Stouns iemeta "hat-trick", bet pa trim rezultatīvām piespēlēm Džeka Aikela un Šī Teodora kontā.

Kona Smaita balvu kā Stenlija kausa izcīņas vērtīgākais spēlētājs ieguva uzbrucējs Žonatans Maršeso, kurš 22 mačos iemeta 13 vārtus un izpildīja 12 rezultatīvas piespēles.

Bļugers uz Lasvegasu pārcēlās tikai marta sākumā, kad tika iemainīts no Pitsburgas "Penguins".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!