Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins otrdien pēc lieliski aizvadītās Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēles žurnālistiem stāstīja, ka gadu laikā mācījies no savas kļūdas pārlieku daudz domāt papildlaiku un pēcspēles metienu laikā.

Ziņots, ka Merzļikins otrdien otro reizi NHL karjerā atvairīja 41 metienu vienā spēlē, bet viņa pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" vienība ar rezultātu 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0) pēcspēles metienos pieveica Detroitas "Red Wings". Hokejistam tā bija septītā "sausā" spēle NHL, kas ļāva komandai pārtraukt deviņu zaudējumu sēriju.

"Sajūtas ir lieliskas. Esmu patiesi priecīgs par puišiem. Mums šis bija tieši vajadzīgs. Visi ļoti cīnījās," par pārtraukto neveiksmju joslu izteicās Merzļikins.

Tūlīt pēc panākuma izcīnīšanās Latvijas hokejists, kurš iepriekš nav slēpis "Blue Jackets" ģērbtuvē valdošo panīkumu, viens pats palecoties gaisā, imitēja kādreiz ierasto praksi apskaut jau aizmainīto komandas biedru Niku Folinjo.

"Nezināju, ko darīt. Man vienkārši pietrūkst Fligijs [Niks Folinjo]. Nākamajai sezonai ar puišiem vajadzēs izdomāt jaunu rutīnu," nosmēja vārtsargs.

Hokejists svētdien vārtos stājās savainotā Jonasa Korpisalo vietā. Somam sezona jau beigusies savainojuma dēļ, bet par Merzļikina dublieri kļuvis Matīss Kivlenieks. Spēles varonim pēc spēles tika vaicāts, vai viņš domājis par Korpisalo.

"Visu cieņu viņam, bet es par viņu nedomāju. Tad man vajadzētu arī domāt par Zī [Zaku Verenski] vai visiem mūsu savainotajiem spēlētājiem. Protams, ka man viņu [Korpisalo] ir žēl. Bet neko nevar darīt. Mūsu cirkšņi un gurni ir noguruši. Tuvojas sezonas beigas," uzsvēra Merzļikins, kurš neslēpa, ka smagās sezonas dēļ jūtas noguris.

Lielisku spēli aizvadīja arī "Red Wings" vārtu vīrs Tomass Graiss, kurš atvairīja 33 metienus līdz divreiz kapitulēja "bullīšos". Merzļikins paslavēja pretinieku par rādīto sniegumu, atzīstot, ka šādi mači veicina jautru sacensību garu.

"Pēcspēles metieni ir veiksmes spēle. Šoreiz veiksme bija manā pusē. Gaidīju brīdi līdz viņš kļūdītos vai ielaistu vārtus," izteicās vārtsargs.

Merzļikins tika arī iztaujāts par savu pieeju papildlaika un pēcspēles metienu aizvadīšanai. Vārtsargs apstiprināja, ka pirms katra perioda nobučo savu vārtu pārliktni, bet svarīgākais uzdevums "bullīšos" ir nedomāt par to, ko varētu darīt pretinieks.

"Pēcspēles metienu atslēga ir… Nevajag koncentrēties. Nevajag domāt. Vienkārši jāizdzīvo tas brīdis. Ja domāsi, pret tevi iemetīs katru metienu," stāstīja vārtsargs. "Treniņos man riebjas "bullīši". Spēlēs man nav variantu. Tajos jāpiedalās."

"Kad biju jaunāks, papildlaikā vienmēr domāju – tu nedrīksti kļūdīties, jo tad zaudēsi spēli. Iemācījos darīt to pašu lietu – nedomāt un lasīt spēli."

"Blue Jackets" tādējādi lauzusi deviņu zaudējumu sēriju, ar 42 punktiem 51 mačā saglabājot pēdējo, astoto vietu Centrālajā divīzijā. Pozīciju augstāk ar 43 punktiem 51 spēlē ir "Red Wings" hokejisti.

Kolumbusas vienība sestdien viesosies pie Karolīnas "Hurricanes" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!