Foto: Reuters/Scanpix
ASV valdība sadarbosies ar ASV Olimpisko komiteju (ASVOK), lai visu valstu sportistiem un delegāciju pārstāvjiem garantētu iekļūšanu valstī uz sacensībām, ziņo ārzemju mediji.

Kā zināms, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas, kā arī uz 120 dienām tiek apturēta visa ASV programma bēgļu izmitināšanai.

ASVOK jau paudusi cerību, ka valsts vadība "atzīs vērtības, uz kurām veidota un balstās mūsu valsts un olimpiskā kustība".

"Apzinoties sporta neticamo spēku, kas satuvina cilvēkus un apvieno viņus draudzībā, izcilībā un cieņā, ASV valdība apstiprināja, ka sadarbosies ar mums, lai garantētu, ka visu valstu sportisti un komandas saņemtu iespēju iebraukt ASV, lai piedalītos starptautiskās sacensībās," teikts ASVOK izplatītajā paziņojumā.

Trampa jaunievedums ir raisījis bažas, vai sportistiem no attiecīgajām valstīm tiks dota iespēja piedalīties sacensībās ASV. Viens piemērs jaunajai Trampa politikai jau ir pieredzēts - Irānā dzimušais, bet Islandi pārstāvošais cīkstonis Meisams Rafiels netika ielaists ASV, kur viņam bija paredzēts piedalīties "US Open" teikvondo turnīrā. ASV robežkontrolē sportists uzrādīja savu Islandes pasi.

Savukārt ASV Reslinga federācija jau paziņojusi, ka dosies uz februārī Irānā paredzēto Pasaules kausa turnīru, neskatoties uz Trampa aizliegumu.

Ja iebraukšanas aizliegums paliks spēkā, tas var ietekmēt Irānas sportistu piedalīšanos 2017. gada pasaules čempionātā svarcelšanā, kam šā gada nogalē jānotiek Anaheimā. ASV Svarcelšanas federācija jau paziņojusi, ka tas būtu "neiedomājami", ja čempionāts būs jāaizvada bez šo septiņu valstu sportistu līdzdalības. "Mēs uzskatām, ka sportam ir jābūt šķirtam no politikas," teikts federācijas izplatītajā paziņojumā. "Svarcelšana sniedz mums lielisku iespēju sacensties ar visu pasaules valstu pārstāvjiem mierīgā un kopīgā gaisotnē. Mēs ļoti ceram, ka novembrī varēsim uzņemt šo septiņu valstu pārstāvjus."

Trampa paziņojumu kritizējis arī slavenais Lielbritānijas vieglatlēts Mo Farahs, kurš ir dzimis Somālijā, bet astoņu gadu vecumā ar ģimeni pārcēlies uz Angliju, ko pārstāv sacensībās. 2011. gadā Farahs ar savu ģimeni treniņu nolūkos pārcēlās uz Oregonu ASV, un tagad izteicis bažas, vai viņam būs atļauts atgriezties mājās. Lielbritānijas Ārlietu ministrija gan apstiprinājusi, ka Faraham būs atļauts iebraukt ASV.

Tāpat Trampa lēmums ir neērts 2024. gada vasaras olimpisko spēļu kandidātpilsētas Losandželosas pieteikuma komitejai cīņā par šā sporta foruma rīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!