Foto: FIVB
Lai gan liela daļa Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistu pēdējo dienu laikā spējuši atgriezties Latvijā, apmēram desmit LOV pārstāvji izlēmuši tuvāko nedēļu laikā turpināt treniņus ārzemēs, portālam "Delfi" atklāja LOV vecākā eksperte sporta jautājumos Marita Vilciņa.

LOV rīcību, sazinoties ar ārzemēs esošajiem sportistiem, pēdējo dienu laikā vairākkārt ietekmējusi notikumu attīstība Latvijā. Vienības pārstāvji saziņu ar apmēram 30 ārzemēs esošajiem sportistiem uzsāka pēc valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa koronavīrusa "Covid-19" dēļ.

"Piektdienas pēcpusdienā sākām apzvanīt visus sportistus," stāsta Vilciņa. "Daļa jau tad mēģināja mainīt aviobiļetes. Pēc valdības paziņojuma par robežu slēgšanu zvanījām vēlreiz. Sestdienas vakarā sekoja otrais vilnis ar sportistiem, kuri mainīja domas un centās atgriezties Latvijā. Šobrīd ārzemēs palikuši apmēram desmit sportisti."

Ārzemēs palikušie sportisti šādu soli veikuši, jo izvērtējuši uz vietas esošu situāciju, kur viņiem viss vajadzīgais jau ir pieejams. Vairums sportistu nupat vien uzsākuši nometnes, bet atgriešanās mājās būtu pietiekami sarežģīta.

"Dzīvošana un trenēšanās jau iepriekš apmaksāta. Viņi arī tā izvairās no riska ar pārpildītām lidostām un lieliem apkārtceļiem, lai nonāktu mājās," skaidro LOV vecākā eksperte.

Pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš tieši pirmdien aizlidojis uz Ēģipti, kur jau uz vietas bijis viņa pārinieks Edgars Točs. Sportisti plāno Latvijā atgriezties aprīļa otrajā pusē. Vēl ārzemēs šobrīd trenējas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš atrodas Spānijā, bet taekvondo cīkstones Inese un Jolanta Tarvidas pastāvīgi dzīvo Vācijā.

Savukārt sportisti, kuri jau pirms nedēļas atgriezās Latvijā, pēc LOV lūguma šobrīd mājās uzturas paškarantīnas režīmā. Tas ieteikts ne tikai LOV pārstāvjiem, kuri uzturējušies īpašās koronavīrusa izplatības valstīs, bet arī pārējiem ārzemēs pabijušajiem sportistiem.

Pēdējo dienu laikā Latvijā no treniņiem ASV ieradušās volejbolistes Anastasija Kravčenoka un Tīna Graudiņa, bet riteņbraucējs Krists Neilands atgriezies no Francijas, kur viņš atzīstami startēja velobraucienā "Parīze – Nica".

Neilandam gan no sacensībām nācās izstāsies sāpoša kakla dēļ, bet šobrīd viņam ar veselību viss ir kārtībā, portālam "Delfi" apliecināja Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) preses sekretārs Toms Markss. Sportists nākamās divas nedēļas pavadīs karantīnā dzimtajā Kuldīgā.

"Jau piektdien sūtījām informāciju, ka LOV strādā dežūrrežīmā. Grāmatvedības dokumentus var iesniegt arī attālināti. Aicinājām arī visus piezvanīt pirms viesošanās, lai nesanāk tā, ka, iepriekš nebrīdinot, atnāk pie ārsta. Sūtījām informāciju, ar ko sazināties un kur sekot līdzi aktuālajai informācijai no Ārlietu ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra," par saziņu ar sportistiem klāsta Vilciņa.

LOV piedāvājusi arī sportistiem finansiālu palīdzību, ja kādam no Latvijas pārstāvjiem sanācis ārzemēs aizkavēties ilgāk nekā iecerēts.

Marta mēnesis lielai daļai sportistu iezīmēja atlases sākumu 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pagaidām paudusi pārliecību, ka spēles varēs uzsākt tām paredzētajā 24. jūlijā, bet olimpiskā lāpa sākusi ceļu uz Tokiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!