Latvijā radītais medicīniskais preparāts mildronāts jeb meldonijs Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā iekļauts pēc ASV Antidopinga aģentūras (USADA) iniciatīvas, ziņo izdevums "USA Today".

Šo jautājumu amerikāņi esot sākuši pastiprināti pētīt, kad uzzināja, ka Austrumeiropas sportisti mildronātu izmanto kā dopingu.

WADA šo preparātu novēroja kopš 2014. gada un 2015. gadā tika publicēts pētījums, kas pierādījis, ka meldonijs konstatēts 182 no 8300 nejaušām analīzēm, turklāt tās visas bija ņemtas no Austrumeiropas sportistiem. Tas arī kalpoja par iemeslu mildronāta iekļaušanai aizliegto preparātu sarakstā.

Kā zināms, 1. janvārī mildronāts jeb meldonijs oficiāli kļuva par aizliegto vielu sportā un kopš tā laika mildronāts atrasts vairāku vadošo pasaules sportistu analīzēs. Kā ziņojām, uz to "uzķērusies" viena no slavenākajām pasaules tenisistēm Marija Šarapova, pasaules čempione vieglatlētikā Abeba Aregavi, titulētā daiļslidotāja Jekaterina Bobrova, pasaules rekordists ātrslidošanā Pāvels Kuližņikovs, kā arī citu sporta veidu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!