Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) sagatavojusi grozījumus līgumā par valsts finansiālo atbalstu Latvijas Olimpiskās vienības sportistiem, kuri komercsacensībās sacenšas ar sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas, atgriežot pilnu finansējumu, informēja IZM.

Šāds lēmums esot pieņemts pēc apstākļu izvērtēšanas, kas saistīti ar valsts piešķirtā finansiālā atbalsta aizturēšanu Latvijas Olimpiskās vienības sportistiem Jeļenai Ostapenko, Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam. IZM amatpersonas esot uzklausījuši arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijas un Latvijas Tenisa savienības viedokli, pēc kuriem sagatavoti grozījumi līgumā par valsts finansiālo atbalstu Latvijas Olimpiskās vienības sportistiem.

"Grozījumi paredz novērst pabalsta aizturēšanu minētajiem sportistiem un nodrošinās pilnu finansējuma apjomu. Dokuments tiks nosūtīts Latvijas Olimpiskajai komitejai šodien," vēstīja IZM.

Jau ziņots, ka pēc IZM lēmuma par finansējuma apturēšanu tiem sportistiem, kuri komercsacensībās sacenšas ar sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas, Latvijas sporta sabiedrība pārņēma sašutums.

LOK atbilstoši līgumam lēma apturēt izmaksāt februāra mēneša pabalstus Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem – Jeļenai Ostapenko (1700 eiro), Tomam Skujiņam (300 eiro) un Kristam Neilandam (200 eiro).

LOK vēlāk trešdien paziņoja, ka ieturētā summa nu ir pārskaitīta sportistiem.

Pati Ostapenko norādījusi, ka viņa ir šīs situācijas ķīlniece bez jebkādām kontroles svirām savās rokās. Savukārt Skujiņš savā komentārā akcentēja, ka viņu sarūgtina žests, ar kuru daži Latvijas sportisti tagad iekļauti "melnajā sarakstā".

1. februārī raidījumā "Kas notiek Latvijā?" izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pauda stingru pozīciju: tie Latvijas sportisti, kuri startē vienās sacensībās ar Krievijas un Baltkrievijas atlētiem, nedrīkstētu saņemt valsts finansējumu un startēt Latvijas izlases sastāvā. Šie sportisti ir Latvijas vadošie tenisisti, hokejisti (NHL un atsevišķās Eiropas līgās, kā, piemēram, Vācijā spēlējošie), riteņbraucēji, teorētiski arī džudo un galda tenisā šādas situācijas var būt. Dienu vēlāk šai pozīcijai raidījumā "Aizmugure" piebalsoja arī LOK prezidents Žoržs Tikmers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!