Foto: LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ir viena no retajām organizācijām, kura pēc valsts neatkarības atjaunošanas nav piedzīvojusi revolūcijas vai pēkšņas varas maiņas. Kopš 1988. gada olimpiešiem bijuši tikai divi vadītāji, bet ilglaicīga vadība raksturīga arī lielajai olimpiskajai kustībai – Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai. Vai stingrs kurss bez pārmaiņām ir labi vai tomēr olimpiešiem prasītos lielāka demokrātija?

Savulaik sporta aprindās par "svēto trīsvienību" dēvēja Latvijas Futbola federāciju (LFF), Latvijas Basketbola savienību (LBS) un Latvijas Hokeja federāciju (LHF), kuras vadība nemainījās gadiem. LFF vairāk nekā 20 gadus vadīja prezidents Guntis Indriksons un ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, LHF prezidenta amatā gandrīz 20 gadus nostrādāja Kirovs Lipmans, bet LBS ilgstoši neaizstājams bija Ojārs Kehris. Pirmais no "neaizstājamiem" amatu pameta Kehris, 2016. gadā pēc "oktobra revolūcijas" LHF prezidenta amatā Lipmanu nomainīja Aigars Kalvītis, bet 2018. gada aprīlī no LFF aizgāja Indriksons.

Ja šajās un citās sporta federācijās pārmaiņas ritēja zināmu notikumu ietekmē, tad LOK visus šos gadus bijusi stabila vērtība. LOK atjaunoja 1988. gadā un toreiz par prezidentu ievēlēja Vilni Baltiņu, kurš olimpisko kustību vadīja līdz 2004. gadam. Pēc Atēnu olimpiskajām spēlēm Baltiņu amatā nomainīja viņa "labā roka" - ģenerālsekretārs Aldons Vrubļevskis, kurš LOK vadīs vēl vienu mēnesi līdz 2020. gada 20. martam, kad notiks LOK vēlēšanas.

"Baltiņš bija agresīvāks, revolucionārs. Vrubļevska personā vadītājs nebija tas sliktākais variants un parādīja, ka nevajag ar histēriju nodarboties," iepriekšējos vadītājus atceras sporta žurnalists Armands Puče.

Vrubļevskis jau paziņojis, ka nekandidēs uz vēl vienu termiņu, līdz ar to LOK būs trešais prezidents kopš organizācijas darbības atjaunošanas. Neoficiāla informācija liecina, ka formāli LOK notiks pārmaiņas, jo būs jauns prezidents, tomēr diez vai olimpisko kustību valstī skars "pārmaiņu vēji".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!