Foto: DELFI

Latvijas vadošais bokseris Mairis Briedis atzīts par "Gada sportistu" Latvijā, par "Gada notikumu" atzīta viņa cīņa Pasaules boksa supersērijas (WBSS) finālā, bet boksera treneris Dmitrijs Šiholajs atzīts par "Gada treneri", Brieža komandai izcīnot trīs apbalvojumus par sasniegumiem sportā 2020. gadā

Latvijas vadošais bokseris Mairis Briedis sava trenera Dmitrija Šiholaja vadībā ilgstoši gatavojās 26. septembrī aizvadītajai WBSS finālcīņai, kurā viņš pieveica Junielu Dortikosu. Sporta notikums tika aizvadīts televīzijas studijā Minhenē, lai gan sākotnēji bija plānots 21. martā Rīgā. Briedis ar uzvaru izcīnīja Muhameda Alī vārdā nosaukto trofeju, kā arī ieguva Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) čempionu jostu un žurnāla "The Ring" titulu.

Mairim Briedim tas ir pirmais šāda veida panākums Latvijas sporta apbalvojumu ceremonijās. Bokseris ir bijis starp nominantiem uz "Gada sportista" apbalvojumu iepriekšējā "Latvijas Gada balva sportā" pasākumā, taču balvu ne reizi neizcīnīja.

Vairāku varenu sportistu konkurencē par "Gada sportisti" tika atzīta distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, kurai arī šis ir pirmais šāds sasniegums valsts mērogā.

Sportiste no Vecbebriem jau 2021. gada janvāra ievadā prestižā "Tour de Ski" sezonas pēdējā posmā desmit kilometros brīvajā stilā ar kopēju startu izcīnīja augsto desmito vietu, bet pasaules čempionātā U-23 grupā šajā pašā disciplīnā ieguva septīto vietu. Panākumi 2020. gada laikā ļāva 21 gadus vecajai sportistei nostiprināties Starptautiskās slēpošanas savienības (FIS) ranga labāko simtniekā gan distances, gan sprinta disciplīnās.

Uz "Gada sportista" apbalvojumu pretendēja handbolists Dainis Krištopāns, hokejists Elvis Merzļikins, basketbolists Kristaps Porziņģis un riteņbraucējs Toms Skujiņš. Savukārt par "Gada sportisti" varēja arī kļūt tenisistes Anastasija Sevastova un Jeļena Ostapenko, biatloniste Baiba Bendika, kā arī šķēpmetēja Līna Mūze.

Apbalvojumu "Gada sporta komanda" izpelnījās Latvijas vīriešu volejbola izlase, kura 2020. gadā aizvadītajā kvalifikācijas turnīrā pēc 26 gadu pārtraukuma izpelnījās vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā. Par "Gada sporta komandu individuālajos sporta veidos" atzīta Latvijas bobsleja divnieku ekipāža Oskars Ķibermanis/Matīss Miknis, kas kļuva par Eiropas čempioniem un izcīnīja bronzu pasaules čempionātā Altenbergā,

Nominācijā "Paralimpiskā sportiste" uzvarēja Latvijas ratiņkērlinga izlases kapteine Poļina Rožkova, kura palīdzēja kaldināt iegūto ceļazīmi uz 2022. gada paralimpiskajām spēlēm.

"Gada izrāviena" godu izpelnījies hokejists Elvis Merzļikins, kurš nostiprinājās Nacionālajā hokeja līgā (NHL), par "Gada sporta federāciju" nosaukta Latvijas Volejbola federācija (LVF), Madonas novads guvis atzinību kā "Gada sporta pašvaldība", Grundzāles pamatskolas sporta skolotājs Māris Stabiņš nosaukts par "Gada sporta pedagogu", bet Valentīna Eiduka izpelnījusies atzinību kategorijā "Mūža ieguldījums sportā".

Pilno nominantu sarakstu "Trīs Zvaigžņu balvai 2020" var lasīt šeit.

Balsojums par "Trīs Zvaigžņu balva 2020" nominācijām notika divās kārtās. Pirmā kārta noritēja no 5. līdz 23. oktobrim, kad tika izvirzīti kandidāti desmit nominācijās, savukārt otrā kārta notika no 5. līdz 29. novembrim. Otrajā kārtā norisinājās balsojums, kur 50% noteica sabiedrības viedoklis, bet atlikušo pusi noteica akreditētie sporta žurnālisti un sportisti.

"Trīs Zvaigžņu balva 2020" pirmo reizi bija plānots 2020. gada 29. decembrī, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tā tika pārcelta uz 9. aprīli.

Ar 2020. gadu ilggadējo "Latvijas Gada balvu sportā" aizstāj "Trīs Zvaigžņu balva", kuru organizē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu.

2019. gadā par labākajiem sportistiem pēdējā "Gada balvā sportā" tika atzīti tenisiste Anastasija Sevastova un skeletonists Martins Dukurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!