Latvijas basketbola izlase pirmdien, 4. jūlijā, uzsāk cīņu Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Belgradā, pirmajā spēlē tiekoties ar Japānas valstsvienību.

Mačs Belgradā sāksies , un portāls "Delfi" piedāvās šī mača teksta tiešraidi no Belgradas "Kombank Arena".

Latvijas basketbolisti par olimpisko ceļazīmi cīnīsies trešo reizi. 1936. gadā pirmajā olimpiskajā basketbola turnīrā Berlīnē piedalījās 21 komanda, tai skaitā arī Eiropas čempionvienība Latvijas valstsvienība. Pirmajā spēlē latvieši ar pārspēja Urugvajas izlasi, pēc tam ar 23:34 zaudēja nākamajiem vicečempioniem Kanādas basketbolistiem un ar 23:28 zaudēja Polijas izlasei. Noslēguma tabulā Latvijas komanda dalīja 15./18.vietu, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

1992. gadā pēc neatkarības atgūšanas Latvijas sportistiem atkal pavērās iespēja startēt olimpiskajās spēlēs zem sava karoga. Basketbola valstsvienībai par ceļazīmi uz Barselonu vajadzēja cīnīties kvalifikācijas turnīrā, kurā piedalījās 26 Eiropas valstu komandas. Latvijas komanda grupas turnīrā uzvarēja Poliju (83:80), Albāniju (94:78) un Šveici (100:76), bet zaudēja Izraēlai (69:79), Francijai (84:90) un Itālijai (82), grupā ierindojās 4.vietā un nekvalificējās finālturnīram. Latvijas komandas sastāvā spēlēja arī pašreizējie valstsvienības treneri Ainars Bagatskis un Roberts Štelmahers.

Latvijas izlase 2015. gada Eiropas čempionātā izcīnīja astoto vietu, bet vietu Rio kvalifikācijas turnīrā ieguva tikai pēc tam, kad tika paziņoti turnīru rīkotāji.

Japānas izlase ir 2015. gada Āzijas čempionāta ceturtā labākā komanda. Pusfinālā viņi ar 70:81 piekāpās Filipīnām, bet bronzas finālā ar 63:68 atzina Irānas pārākumu. Āzijas čempionātā viņi uzvarējuši divas reizes, piecas reizes tikuši pie sudraba medaļām, bet septiņas reizes ieguvuši bronzu. Pēdējās godalgas viņi izcīnīja 1997. gadā, kad palika otrajā vietā.

Japānas izlases spēlētāju vidējais augums ir 193 centimetri, bet vecums – 29 gadi. Salīdzinājumam Latvijas izlases basketbolistu vidējais augums ir 200 centimetri, bet vecums – 25 gadi.

Japānas izlasē pazīstamākais spēlētājs ir Juta Tabuse, kurš četras spēles aizvadījis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā Fīniksas "Suns". Rezultatīvākā spēlē viņš guva septiņus punktus, bet pārējās spēlēs ar precīzu metienu viņš neizcēlās. Kopumā prestižākajā līgā viņš laukumā pavadījis 17 minūtes. Vairākas sezonas Tabuse pavadīja NBA Attīstības līgā, bet tagad spēlē Japānā.

Vēl viens no potenciālajiem Japānas izlases līderiem varētu būt uzbrucējs Juta Vatanabe, kurš spēlē Nacionālās koledžu sporta asociācijā (NCAA), pārstāvot Džordža Vašingtona universitātes komandu "Colonials". Tur viņš vidēji izcēlās ar 8,4 punktiem un četrām atlēkušajām bumbām.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra turpinājumā Latvija otrdien tiksies ar Čehijas izlasi. Savukārt otrā apakšgrupā spēkojas Serbijas, Puertoriko un Angolas valstsvienības. Divas labākās komandas no katras grupas iekļūs pusfinālā, bet uz Rio dosies tikai Belgradas turnīra uzvarētāji.

Latvijas basketbola izlases sastāvs kvalifikācijas turnīram Belgradā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!