Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) pirmdien, 14. februārī, paziņoja, ka aizdomās par dopinga lietošanu turētā 15 gadus vecā Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas daiļslidotāja Kamila Vaļijeva drīkstēs piedalīties Pekinas olimpisko spēļu sieviešu sacensībās.

Pēc Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas komandu sacensībām nenotika medaļu pasniegšanas ceremonija, kas raisīja aizdomas par kādām nopietnākām problēmām. 8. februārī – nākamajā dienā pēc komandu sacensībām – KOK saņēma informāciju no Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA), ka Vaļijevai bijušas pozitīvas 25. decembrī Krievijas čempionātā ņemtās analīzes, kuras pārbaudītas starptautiski sertificētā laboratorijā Stokholmā. Noteikumi paredz, ka sportiste šajā gadījumā tiek diskvalificēta uz nenoteiktu laiku.

Tā kā Vaļijeva gatavojas sieviešu sacensībām Pekinā, tad viņas lietu par pagaidu atstādināšanu RUSADA disciplināro lietu komiteja skatīja steidzamības kārtā. Un izrādījās, ka jau 9. februārī RUSADA disciplināro lietu komiteja anulējusi pagaidu diskvalifikāciju un sportistei ļauts turpināt trenēties un piedalīties sacensībās.

Šo RUSADA lēmumu par Vaļijevas pagaidu diskvalifikāciju Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK), Starptautiskā slidošanas savienība (ISU) un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) pārsūdzēja CAS, kas svētdien izskatīja lietu steidzamības kārtā. Pirmdien CAS tiesneši lēma, ka RUSADA Disciplināro lietu komitejas lēmums par aizlieguma atcelšanu paliek spēkā un sportistei ļauts piedalīties sacensībās.

Kā norāda CAS, RUSADA lēmuma nemainīšana saistīta ar dopinga analīžu rezultātu paziņošana ievilkšanos. CAS norāda, ka pastāv "nopietnas problēmas, kas saistītas ar sportistu antidopinga pārbaudes rezultātu savlaicīgu paziņošanu".

Vaļijevas lietu CAS skatīja trīs šķīrējtiesnešu grupa, kurā vadīja itālis Fabio Iudika un tajā vēl bija tiesneši Džefrijs Bencs (ASV) un Vesna Berganta Rakočdviča (Slovēnija). Grupa paziņojumā norāda, ka balstījusies uz "taisnīguma, proporcionalitātes, neatgriezeniska kaitējuma pamatprincipiem un relatīvo interešu līdzsvaru starp pretendentiem un sportistu".

"Jo īpaši žūrija uzskatīja, ka sportistes aizliegšana piedalīties olimpiskajās spēlēs šādos apstākļos viņai nodarītu neatgriezenisku kaitējumu," uzsver CAS.

CAS steidzamības kārtā skatīja tikai jautājumu par Vaļijevas pielaišanu turmākām sacensībām un treniņiem Pekinā, bet iespējamo dopinga pārkāpumu jautājums nav slēgts. RUSADA kā atbildīgā institūcija pozitīvu analīžu gadījumā turpina lietu pret Vaļijevu un vēlāk pieņems lēmumu, vai sportiste ir pārkāpusi antidopinga kodeksu.

Tieši tādēļ joprojām nav skaidrības par Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas komandu sacensību galīgajiem rezultātiem. . Komandu sacensībās uzvarēja KOK daiļslidotāji, aiz sevis atstājot ASV un Japānu, bet medaļas vēl joprojām nav pasniegtas. Ārvalstu mediji pieļauj, ka Pekinā medaļas šajās sacensībās tā arī netiks pasniegtas, kamēr RUSADA nebūs pieņēmusi lēmumu saistībā ar Vaļijevas pozitīvajām doping analīzēm.

Pekinas olimpiskajās spēlēs sieviešu daiļslidošanas sacensības sāksies 15. februārī, kad sportistes veiks īso programmu. Izvēles programma un medaļu izcīņa paredzēta 17. februārī. Vaļijeva ir neapstrīdama šo sacensību favorīte, šobrīd viņai pieder pasaules labākais sasniegums daiļslidošanas vēsturē sieviešu sacensībās un 15 gadus vecā sportiste jau komandu sacensībās parādīja, ka ir galvastiesu pārāka pār konkurentēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!