Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportiste Kamila Vaļijeva aizliegtā preparāta nonākšanu savā organismā skaidro ar nejaušību, padzeroties no vectētiņa ūdens glāzes, vēsta ārvalstu masu mediji.

Vairākas dienas Pekinas olimpisko spēļu uzmanības centrā nonācis daiļslidošanas skandāls, kurā iepīta talantīgā daiļslidotāja. Pekinas olimpisko spēļu laikā kļuva zināms, ka pozitīvas bijušas pērnā gada 25. decembrī nodotās 15 gadus vecās sportistes analīzes. Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) sportisti atstādināja uz nenoteiktu laiku no treniņiem un sacensībām, kā to paredz Pasaules antidopinga kodekss, tomēr RUSADA disciplināro lietu komiteja steidzamības kārtā atcēla šo lēmumu un atļāva sportistei piedalīties treniņos un Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Pirmdiena arī Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atbalstīja šo RUSADA disciplināro lietu komitejas lēmumu un norādīja, ka galvenais iemesls ir ilgā kavēšanās ar analīžu rezultātu paziņošanu.

CAS noklausīšana svētdien ilgusi septiņas stundas, bet RUSADA disciplināro lietu komiteja viņas lietu izskatījusi krietni raitāk – tikai pusotrā stundā. 9. februārī notikušajā RUSADA sēdē piedalījusies arī Vaļijevas mamma Alsu Vaļijeva, liecina pētnieciskā izdevuma "Dossier Center" rīcībā nonākušie audio ieraksti.

15 gadus vecās sportistes organismā trimeatzidīna pēdas bija nelielas - tikai 2,1 nanograms uz mililitru. Tāpēc viņas aizstāvji norāda, ka aizliegtā viela organismā varēja nonākt "netīrā veidā", pašai sportistei to neapzinoties. Vaļijevas pārstāvji šajā sēdē trimetazidīna nonākšanu 15 gadus vecās sportistes organismā saista ar dzīvošanu ik pa laikam pie sava vectēva. Sportistes vectēvam ir mākslīgā sirds, viņam regulāri jālieto zāles, starp kurām ir arī tādas, kurās ir trimetazidīns.

Vaļijevas aizstāvji skaidrojuši, ka vectētiņš, lai gan dzīvo 40 kilometru attālumā no Vaļijeviem, katru dienu ved savu mazmeitu uz un no treniņiem, kamēr mamma ir aizņemta darbā.

"Ir vairāki varianti, kā (trimetazidīns) nonāca (sportistes organismā). Piemēram, vectētiņš iedzēra kaut ko no glāzes, tur trāpīja viņa siekala, un šo glāzi vēlāk izmantoja sportiste. Vai arī vectētiņa zāles bija uz kādas virsmas, uz tās palika pēdas, bet vēlāk uz šīs virsmas bija preparāti, kurus dzēra sportiste," dažādus veidus minēja Vaļijevas pārstāvji.

Sportistes pārstāvju teikto par murgiem nosaukuši "Dossier Center" aptaujātie farmācijas nozares eksperti. Pats trimetazidīns ir apvalkota tabletīte, kura izšķīst tikai zarnās, bet preduktāls, kura sastāvā arī ir trimetazidīns, ir īpašās kapsulās. Tāpēc šo preparātu paliekas uz galda vai citas virsmas nevarēja saglabāties.

"Tad sanāk, es atvainojos, ka vectētiņš atraugājās vai iespļāva glāzē, bet Vaļijeva pēc tam lietoja šo glāzi, jo tikai tā kaut kādā veidā viņas organismā varētu nonākt trimetazidīns. Neizklausās pēc ticamas versijas," norādījis eksperts.

Žurnālisti norāda, ka trimetazidīnu var iegādāties tikai pēc ārsta receptes. Tomēr RUSADA disciplināro lietu komisijas sēdē šāda recepte no Vaļijevas aizstāvju puses netika uzrādīta. Vaļijevas mamma stāstījusi, ka vectētiņš zāles vienkārši nopircis aptiekā. RUSADA komisija tālāk nav skaidrojusi, kādā veidā vectētiņam izdevies bez receptes nopirkt medikamentus.

Gan preduktālu, gan trimetazidīnu nedrīkst lietot nepilngadīgās personas, jo nav pierādīta zāļu drošība un efektivitāte personām jaunākām par 18 gadiem.

Interesanti, ka pati RUSADA norādījusi, ka sportistes argumenti (stāsts par vectētiņu) nav pārliecinoši un dažādas pieļāvumi vai spekulācijas nav attaisnojumi, lai sportistu attaisnotu dopinga lietošanā un atceltu pagaidu diskvalifikāciju. Tomēr RUSADA disciplināro lietu komiteja šo viedokli nav ņēmusi vērā un bez ievērojamiem argumentiem atcēlusi pagaidu diskvalifikāciju.

Vēl viens aizdomīgs fakts saistās ar Vaļijevas komandu. Talantīgās sportistes sporta ārsts ir Filips Švetskis, kurš savulaik jau sodīts par dopinga pārkāpumiem. 2007. gadā Lucernā pie kādas viesnīcas, kurā bija apmetusies Krievijas airēšanas komandas, atrada intravenozo injekciju aprīkojumu.

Lai sportistiem nebūtu bargi sodi, vainu par notikušo uzņēmās komandas vadība un par galveno "grēkāzi" paziņoja Švetski. Ārstam piesprieda četru gadu sodu, bet 2010. gadā viņam sodu samazināja un viņš varēja atsākt praksi. Šoreiz jau ar daiļslidotājiem.

Pēc pāris gadiem aizdomas par dopinga lietošanu krita uz daiļslidotāju Jekaterinu Bobrovu, kuras organismā bija atrasts meldonijs. Sportisti attaisnoja, jo meldonijs analīžu ņemšanas brīdī vēl nebija starp aizliegtajiem preparātiem, bet komandas ārsts tobrīd bija Švetskis. Ārsts vēlāk par viņa saistīšanu ar dopingu tiesā iesūdzēja prestižo laikrakstu "Sport Express", un lieta vēlāk izbeigta, jo puses vienojās par mierizlīgumu.

Tomēr Vaļijevas gadījumā Švetskis ir pilnībā atbildīgs par sportistes lietotajiem medikamentiem un nodotajām dopinga analīzēm, jo anketā pie sadaļas "Ārsts" figurē viņa vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!