Foto: instagram.com/kafe_dari/cyril_mntg/danielacapato/genebphoto
Dažādu pasaules tautu virtuvēs ir daudz neparastu ēdienu – cilvēki ēd kukaiņus, indīgas zivis, pūdētas olas un sierus, no kuru asā smārda sāk asarot acis. Uzlūkojot maltītes, kas citās valstīs tiek uzskatītas par izsmalcinātām delikatesēm, atliek tikai pabrīnīties par to, cik ļoti atšķirīgas dažādās pasaules malās ir kulinārās tradīcijas.

Izvēlējāmies 10 neparastas delikateses, kuras noteikti riskēs nobaudīt tikai paši rūdītākie gardēži.

Aļaska – eskimosu saldējums

View this post on Instagram

A post shared by 7 Wonders Dessert Truck :) (@7wonders.desserts) on Mar 11, 2020 at 4:51am PDT

Deserts, kas pasaulē ir pazīstams ar nosaukumu "akutak" vai "eskimosu saldējums", ir Aļaskas un Kanādas ziemeļdaļas eskimosu mākslas darbs. Tas nepavisam nelīdzinās mums kopš bērnības zināmajam "Eskimo" uz kociņa. "Akutak" tiek gatavots no putotiem taukiem, tiem pievienojot ogas un cukuru. Dažkārt tam pievieno arī zivis. Nu, kā jums šāda kompozīcija?

Filipīnas – šašliks no vistu dibengaliem

View this post on Instagram

A post shared by Gene Britanico (@genebphoto) on Oct 6, 2019 at 6:15am PDT

"Puvet nag manok" (Puwet ng manok) ir filipīniešu delikatese – šašliks no marinētām, uz iesma savērtām un uz grila zeltaini apgrauzdētām vistu astēm. Trekns, ass un figūrai kaitīgs – ideāls ielu ēdiens!

Burjatija – saldētas zirga aknas

View this post on Instagram

A post shared by Этно-кафе Дари | Позы Иркутск (@kafe_dari) on Mar 1, 2019 at 4:48am PST


"Аrbin elgentej" – tradicionāla burjatu delikatese no aknām (burjatu val. "arbin") un zirga taukiem (burjatu val. "elgentej"). Ja precīzāk, tad no svaigām zirga aknām un zirga taukiem. Burjati māk pārstegt, vai ne? Produkti tiek sasaldēti, pēc tam sagriezti plānās šķēlītēs un pasniegti ar sīpoliem.

Norvēģija – siers, kas pats atnāk uz mājām

View this post on Instagram

A post shared by sihette (@sihette) on Nov 6, 2018 at 12:18pm PST


"Gamalost" — ass cietais norvēģu siers ar ļoti savdabīgu garšu un aromātu. Tulkojumā no norvēģu valodas, tā nozīme ir "vecs siers". Paši norvēģi mēdz jokot, ka lai to pagatavotu, jāņem gabals siera, jāieliek vecā zeķē un jāierok mēslos pie kūts – kad delikatese būšot gatava, tā pati atnākšot pie tevis uz mājām.

Ķīna – "hematogens"

View this post on Instagram

A post shared by 台北 台南 美食 旅遊|Claire食旅記事 (@tasty_ccll9) on Jun 12, 2018 at 3:31am PDT


Šo visai neparasto delikatesi daudzviet Ķīnā tirgo kā ielu ēdienu. Tā tiek gatavota no sarecējušām govs asinīm, sojas buljona un lipīgiem rīsiem. Maisījums tiek cepts vai tvaicēts, tad apviļāts zemesriekstu miltos, garšaugos un uzsprausts uz kociņa gluži kā saldējums.

Francija – desas no subproduktiem

View this post on Instagram

A post shared by Cyril Montégu (@cyril_mntg) on May 31, 2020 at 10:31am PDT


Izsmalcinātie francūži ir iemanījušies pat no subproduktiem pagatavot izsmalcinātu delikatesi. "Andouillette" – tās ir desiņas no vīnā mērcētām cūkas vai liellopa zarnām un kuņģiem. Ja kāds restorānā pasūtījis šo ēdienu, tad visi klātesošie būs informēti, jo delikatesei ir raksturīgs visai īpatnējs aromāts.

Zviedrija – pūdēta siļķe

View this post on Instagram

A post shared by Dani Capato (@danielacapato) on Feb 19, 2020 at 7:34am PST


Internetā redzēts ne mazums video, kur ļaudis mokās, degustējot zviedru tradicionālo pūdēto siļķi – atverot bundžu, spiež ciet degunu, cīnās ar sliktu dūšu, beigās zaudējot cīņu un secinot, ka šis produkts ir nebaudāms. Patiesībā, zviedru delikatesi baudot pareizi, tā garšo tīri labi – vairāk par to vari izlasīt šajā rakstā.

Puertoriko – banānu un bekona biezenis

View this post on Instagram

A post shared by Metropol Restaurant (@metropolmiami) on May 26, 2020 at 7:00am PDT


Mofongo ir puertorikāņu šedevrs, kas tiek gatavots no mums zināmo banānu "brālēniem" – plantāniem. Tos novāc zaļus, apcep, pēc tam sagrūž piestā, pievienojot sāli, ķiplokus, buljonu un olīveļļu. Šim ēdienam var pievienot arī bekona gabaliņus. Tradicionāli mofongo pasniedz ar sautētu gaļu, sautētām jūras veltēm vai vistas buljonu.

Polija – zupa no plaucēta govs kuņģa

View this post on Instagram

A post shared by Jan Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) on Apr 27, 2020 at 11:26am PDT

Fļaki ir viena no populārākajām poļu zupām – tumīga, kreftīga, sātīga un ... gatavota no liellopa kuņģa. Kaut tas var šķist dīvaini, tomēr, ja tā padomā, mums taču nav nekādu iebildumu pret soļanku, kuras sastāvā ir liellopa vai cūkas nieres. Kā skaidro "Tasting Poland", polijā fļaki ir zināma jau kopš 14. gadsimta un iemantojusi atpazīstamību kā viena no Polijas karaļa Vladislava II iecienītākajām maltītēm. Laiks mest pie malas aizspriedumus un izmēģināt praksē netālās kaimiņzemes kulinārā mantojuma vēsmas, kas izturējušas laika pārbaudi jau vairāku gadsimtu garumā. Lūk, te atradīsi recepti šai neparastajai zupai.

Japāna – nāvējoša delikatese

View this post on Instagram

A post shared by bentenkitakamiiwate 割烹 弁天 (@bentenkitakamiiwate) on May 27, 2020 at 3:11am PDT

Japāņu pavāri no lodeszivs gatavo fugu – iecienītu delikatesi netradicionālās virtuves piekritējiem. Zivi nepareizi pagatavojot, iznākums var būt letāls, jo tā satur nāvējošu tetrodoksīna devu. Šis bīstamais toksīns ir 1200 reizes indīgāks nekā cianīds un izraisa paralīzi, krampjus, psihiskus traucējumus un citus simptomus. Ik gadu, baudot fugu, ar tetrodotoksīnu saindējas un mokošā nāvē mirst vairāki desmiti cilvēku.

Fugu pagatavošana ir izteikti sarežģīta, jo prasa lielu precizitāti toksisko orgānu atdalīšanai, nesabojājot pārējo gaļu. Lai iemācītos fugu sagatavot pareizi, pavāram ir jāiziet speciālas apmācības. Tiek uzskatīts, ka lodeszivs garšīgākā daļa ir tās aknas, taču tās ir arī visindīgākās. Kopš 1984. gada Japānā fugu aknu pasniegšana restorānos tika aizliegta. Augstās bīstamības dēļ Japānā fugu pagatavošana tiek stingri kontrolēta, dažās valstīs tā ir pat aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!