Foto: Shutterstock
Kurš atceras, cik jūlijā veikalā maksāja griķi? Piens? Sviests, olas, krējums, rupjmaize? Mēs atceramies. Jūlija sākumā sākām eksperimentu, fiksējot tā brīža lētāko produktu cenas dažādās produktu grupās. Izvēlējāmies produktus, ko pērkam pašas un kas, mūsuprāt, ir daudzu cilvēku pirkumu sarakstā. Septembra sākumā izstaigājām veikalus vēlreiz.

Viens no eksperimenta mērķiem bija noskaidrot, kāds tad ir lētāko ikdienas produktu cenu palēciens, tātad – cik dārgāks pāris mēnešu laikā kļuvis lētākais. Centāmies atrast un fiksēt veikalā atrodamos lētākos produktus dažādās produktu grupās. Dažiem konkrētajā brīdī bija akcijas cena, un arī tā tika ņemta vērā: ja jau lētākais produkts, tad lētākais. Kā mainījušās cenas, var aplūkot tabulās.

Kārtības labad jāpiebilst, ka saraksts nav gluži akmenī cirsts, var gadīties, ka kādu niansi esam palaidušas garām vai uz pašu lētāko produktu konkrētajā dienā netrāpījušas. Jebkurā gadījumā – nianses šeit nav galvenās, svarīga ir cenu tendence kopumā. Būs arī pārsteigumi!

Interesanti, ka, meklējot veikalā ierastus produktus par pašu zemāko cenu, nākas aizdomāties par to, vai tiešām vērts pārtērēties, pērkot līdzīgu produktu. Kāpēc pirkt dārgāku, ja dažus plauktus zemāk ir lētāks it kā tieši tāds pats produkts? Šis jautājums kļūst jo dienas, jo aktuālāks.

Tāpēc otrs eksperimenta mērķis bija saprast, kas īsti veido cenu atšķirību vienas produktu kategorijas robežās. Kāda ir atšķirība starp lētiem un dārgiem griķiem? Lētu un dārgāku pienu? Vai lētāks vienmēr ir sliktāks, un vai zemāka cena automātiski nozīmē zemāku kvalitāti? Tāpēc lūdzām palīgā uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu, viņas komentāri būs lasāmi pie produktu cenu tabulām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!