Foto: Privātais arhīvs

Kristīne Reihmane ir, kā pati saka, visnotaļ radoša pilna laika trīs bērnu mamma. Un, protams, viena no lietām, kas viņu aizrauj un ļauj īstenot dažādas ieceres, ir ēst gatavošana. 2020. gada oktobrī Kristīne izveidoja savu "Instagram" kontu @edam_majas, kurā daļās ar košām, krāsainām ēdienu fotogrāfijām un receptēm, tāpēc nevarējām nenoskaidrot – kas ir tas, kas viņu iedvesmo darboties virtuvē.

Bez gatavošanas Kristīnei ir arī aizraušanās, kas prasa visai rūpīgu ķimerēšanos ap sīkām detaļām – viņa gatavo rotas un dažādus dekorus. Ar acīm skrienot pāri "Ēdam mājās" profilam, tajā pretī veras pavisam košas un apetelīgas ēdienu bildes – gan saldu kūku, gan kreptīgu pamatēdienu un ēstgribu rosinošā veidā pagatavotu dārzeņu. Un šķiet, ka iedvesmo daudzus, jo sekotāju pulciņš pārsniedz jau 23 tūkstošus.

Ar šo interviju pēc ilgākas pauzes "Tasty.lv" atdzīvinām rubriku "Virtuves sarunas", kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Prātā nāk pašgatavots saldējums, kad samaisīju skābo krējumu, cukuru un kakao un liku saldētavā. Sanāca tīri garšīgi.

Kā nākas, ka nonāci līdz gatavošanai un vēl jo vairāk – recepšu atrādīšanai citiem
"Instagram"?

Sākoties Covid pandēmijai un paliekot mājās ar bērniem, likumsakarīgi ēst gatavošana kļuva par centrālo nodarbi, tāpēc nolēmu – kāpēc gan nepadalīties arī ar citiem ar savām ēdienu idejām un receptēm, varbūt vēl kādam noder. Vienmēr ir paticis sevi radoši izpaust, tāpēc recepšu radīšana nav tikai par ēdienu, tā ir daļiņa manas radošās puses, kas realizējas skaistu un garšīgu recepšu tapšanā.


Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Manai būtībai noteikti tuvāki ir latviskie produkti.

Kur rodi iedvesmu receptēm?

Patīk šķirstīt gan kulinārijas grāmatas, gan žurnālus, bet gala idejas rodas galvā, atkarībā no tā, kādi produkti ir mājās un ko no tiem varētu pagatavot. Nereti idejas rodas pastaigu laikā pie dabas – svaigs gaiss un kustība ir manas ikdienas neatņemama sastāvdaļa, kas, es ticu, sakārto prātu un noved pie foršām idejām.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Patīk pati produktu sagatavošana – griešana, smacināšana, maisīšana –, tāds meditatīvs process. Kā arī mirklis, kad ēdiens ir pagatavots, un tu saproti – tas ir izdevies gards!

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez maizes, olām un siera. Es noteikti nevaru iztikt.

Ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Manuprāt, visa pamatā ir vēlme un patika ēst gatavot, tad visu var iemācīties un apgūt. Forši, ja ir arī talants, bet primārais tomēr ir darbs un praktizēšana.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Gatavojot kūku, sastiprināt nepareizi kūkas formu un mirklī, kad pacel to, lai liktu krāsnī, visa masa izgāžas uz grīdas.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Pica.

Ko dari, ja slinkums gatavot?

Pārvaru slinkumu un kaut ko, kaut vienkāršu, pagatavoju. Man ir svarīgi labi paēst.


Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Sāļš un maigs.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Nebaidieties gatavot, jo garšīgam ēdienam nav jābūt sarežģītam. Atrodiet produktus, kas jums ir saprotami un garšo, un lieciet lietā savu izdomu – jums noteikti izdosies! Dzīvojiet garšīgi – gan virtuvē, gan ārpus tās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!